Naar homepage
3FM nieuws

Het verhaal achter jouw favoriete concertzaal: 013

foto: Foto: Jostijn Ligtvoet
  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter jouw favoriete concertzaal: 013

De een komt er hooguit één keer per jaar, de ander slaapt er bijna elke nacht op de stoep: concertzalen! 3FM gaat langs bij verschillende venues in Nederland, op zoek naar feitjes en verhalen die niet iedereen weet. Deze week aan de beurt: 013 in Tilburg.

De trap

Hét kenmerkende ding van 013 is natuurlijk de trap in de grote zaal. In een uitverkochte show passen er 3000 man in de ruimte, waarvan je er 1000 kwijt kunt op de 18 traptreden. En omdat je steeds een stukje hoger staat, zie je gewoon altijd iets! Het is een populaire plek voor mensen die net wat rustiger naar de show willen kijken, biertje in de hand.

Alleen tijdens dancefeesten wordt de trap niet altijd gewaardeerd. Als je middenin je rave een rondje wilt hakken, komt zo'n traptrede soms nét niet lekker uit met je enkel.

Feiten en cijfers

In 2019 bezochten 364.000 mensen de 013.

Er passen flink wat mensen in de twee zalen van 013: 3000 in de Main, 700 man in de Next. Iedereen kan zijn jassen en tassen kwijt in de garderobe en een van de 1547 kluisjes.

De gevel van het poppodium bestaat uit een paar duizend echte cd's, dvd's en afgekeurde videogames (zoals je kunt zien op de foto hierboven). Het ziet er niet alleen tof uit, maar de schroeven die erin zitten zorg er ook voor dat het geluidswerende materiaal daarachter vast blijft zitten. 013 staat namelijk middenin een woonwijk, dus die DB's moeten goed gedempt worden.

Het schoonmaakteam kan heel 013 binnen drie uur tijd van voor tot achter schoonmaken. Soms zijn ze zelfs bezig terwijl het concertpubliek naar buiten loopt en bezoekers van het nachtprogramma naar binnen komen.

Backstage vind je 13 kleedkamers en een loading dock dat precies op maat gemaakt is voor 2 nightliners, omgebouwde slaapbussen waar artiesten vaak Europa mee doortouren.

Vleesvrij, alstublieft

Als poppodium krijg je natuurlijk veel artiesten over de vloer. De een is makkelijk, de ander... niet echt. Zo is het bezoekje van Morrissey aan 013 een geliefde anekdote. De ex-frontman van The Smiths is een fanatieke veganist en eist van de zalen waar hij komt dat ze volledig vleesvrij zijn. Werknemers en productiecrew mogen op zo'n moment ook alleen vegetarisch eten.

013-medewerker Joost van Abeelen: "Ook als je gewoon op ons kantoor werkt, mag er nog geen boterhamworst op je brood zitten. Morrisseys tourmanager deed een ronde door het pand om dit te controleren en stuitte op zakjes Hamka's chips in de automaten. Het woord 'ham' beviel hem niet, dus ze moesten weg. We hebben al die zakjes chips eruit moeten halen en ergens goed verstopt, haha."

Artiestentoilet

Tijdens de grote verbouwing in 2015 heeft 013 bijvoorbeeld een speciaal artiestentoilet laten bouwen, direct achter het podium. Joost: "Het klinkt misschien raar, maar hier was heel veel vraag naar. De rest van de toiletten backstage zijn te ver weg om te gebruiken tijdens bijvoorbeeld de korte pauze voor het encore. Nu zit er eentje direct achter het podium, waar je snel effe naartoe kunt rennen. Het is echt een artist-only toilet, dus hier hebben aardig wat sterrenbipsen op gezeten!"

Doorgroeien

Door partnerships met kleinere poppodia in Tilburg (Cul De Sac, Hall Of Fame en Paradox) komt het soms voor dat een act heel klein begint, maar binnen hetzelfde platform uit kan groeien tot hoofdact. Neem bijvoorbeeld 3FM Talent Snelle! Hij zou vorig jaar eigenlijk optreden in Hall Of Fame (capaciteit: 250 man), maar dat was binnen no time uitverkocht. Daarom werd er een extra show georganiseerd in de Next van 013 (700 man), maar die kaarten vlogen óók de deur uit.

Die show werd verplaatst naar een aangepaste Main (dat betekent: zonder balkon en een groot gedeelte van de trap), maar uiteindelijk verkocht hij gewoon twee maanden van tevoren de complete Main uit. 3000 man schoon aan de haak!

Doorkijkje

De technici van 013 hebben het beste plekje van de zaal: via een kleine deur vanuit de backstage komen zij direct naast het podium uit, waardoor ze perfect zicht hebben op de show. Natuurlijk handig als er iets mis is, maar zeker ook een toffe point of view!

Efteling-rijen

De langste wachtrij die 013 heeft gehad in 2019? De rij voor boyband Why Don't We, zonder twijfel. De meeste rijen ontstaan gedurende de dag, maar die van Why Don't We begon om 08:00 uur en slingerde om alle gebouwen in de straat heen. De entree van 013 zit in een relatief korte straat, dus heeft het poppodium iets bedacht op grote hoeveelheden mensen.

Joost: "We gebruiken eigenlijk het Efteling-systeem: zodra de straat bij de entree vol zit, laten we hem om het pand naast ons lopen. Daarachter zit een parkeerplaats en kun je de rijen laten zigzaggen, net als in een pretpark. Zo blijft de weg vrij, maar kunnen mensen wel gewoon een plek krijgen."

Tot zover 013! De volgende zaal die langskomt in deze serie is TivoliVredenburg in Utrecht.

>> Lees ook alle ins en outs over de Ziggo Dome!

Ster advertentie
Ster advertentie