HUMAN

Deze volwassenen slapen met een knuffel: "Alles mag verbranden behalve mijn Olifantje"

foto: Christel Groeneveldfoto: Christel Groeneveld
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze volwassenen slapen met een knuffel: "Alles mag verbranden behalve mijn Olifantje"

Voel jij je na je feestweekend een beetje down op de dinsdag? Heb je behoefte aan wat extra liefde, maar zijn al je vrienden te druk? Geen zorgen, pak gewoon je knuffel erbij. 3FM HUMAN onderzocht hoe knuffels helpen tegen de dinsdagdip en sprak vier ervaringsdeskundigen over waarom slapen met een knuffel de ultieme feel-good hack is.

Denk jij dat slapen met een knuffel iets voor kinderen is? Dan heb je het mis. Somnox, een bedrijf dat slaaprobots verkoopt, deed in 2024 onderzoek hoeveel procent van de volwassenen met een knuffel slaapt. Wat blijkt? Van de 18- tot 24-jarigen slaapt zeventig procent met een knuffel. Bij de 25- tot 34-jarigen is dit percentage 44 procent.

Mik (26) krijgt afkickverschijnselen als hij niet met zijn knuffel slaapt

We komen binnen in de flat van Mik, waar toevallig zijn ouders op bezoek zijn. Zijn vader begint meteen een beetje spottend te lachen en zegt: 'Is dit het interview waarmee je Popje gaat vereeuwigen?' "Vroeger zei mijn vader altijd dat hij mijn knuffel Popje zou weggooien. Gelukkig heeft hij dat nooit gedaan," verduidelijkt Mik.

Al sinds Miks geboorte is hij onafscheidelijk van zijn knuffel 'Popje'. "Ik heb een keer een maandje zonder mijn knuffel geprobeerd te slapen, om aan mezelf te bewijzen dat ik 'volwassen' zou zijn," vertelt Mik. "Ik had Popje toen weggestopt in een doos onder mijn bed. Ik had niet verwacht dat ik afkickverschijnselen zou krijgen; ik had last van slapeloosheid. Het voelde leeg zonder mijn knuffel, alsof ik een belangrijk deel van mezelf miste. Dus na een week heb ik Popje weer uit de doos gehaald."

Maar er zijn ook momenten waarop Mik wél zonder knuffel slaapt: "Ik heb liever een relatie met een vriendin, dan met een knuffel," zegt Mik met een knipoog.

Tekst gaat verder na de afbeelding.

grijs platgedrukt beertje op het hoofdkussen van Mik

foto: Christel Groeneveld

Knuffel Popje

Schaamte

Popje is een grijs, platgedrukt beertje waar duidelijk veel mee is geknuffeld. Vroeger had Popje felle kleuren, maar die zijn nu vervaagd. Op zijn rug zit een litteken van een 'operatie'. Mik lacht: "Mijn moeder heeft Popje al meerdere keren opgeknapt."

Jarenlang schaamde Mik zich voor zijn knuffel. "Ik nam Popje niet mee op vakantie, omdat ik bang was dat mensen het kinderachtig zouden vinden. En als er visite langskwam, verstopte ik Popje."

Nu laat Mik Popje juist trots zien. "Naarmate ik ouder werd, vond ik het minder belangrijk wat mensen van mij vinden. Ik begon het juist cool te vinden dat ik een knuffel had die zoveel met mij heeft meegemaakt. Waarom zou ik me daarvoor moeten schamen? Mensen zijn soms verbaasd dat ik met een knuffel slaap, maar alle reacties zijn positief. Het is een leuke gespreksstarter. Soms pakken mensen Popje op en zeggen ze vol verbazing: 'Jezus, die is oud!' En wat ik mooi vind, is dat toen ik over Popje begon te vertellen, ik erachter kwam dat ik niet de enige ben die met een knuffel slaapt."

Tekst gaat verder na de afbeelding.

mik ligt in bed met knuffel onder zijn hoofd

foto: Christel Groeneveld

Mik ligt in bed met Popje onder zijn hoofd

Festivalavonturen met Popje

Waarom vindt Mik het zo fijn om met knuffels te slapen? "Ik vind het volwassen leven soms behoorlijk zwaar door alle verantwoordelijkheden, zoals het vinden van een doel in mijn leven. Een knuffel doet me denken aan mijn onbezorgde jeugd en helpt me even te ontsnappen aan de chaos van de dag."

Normaal gesproken neemt Mik zijn knuffel niet mee naar festivals. Maar dit jaar is dat anders. "Ik denk dat ik Popje mee ga nemen naar Down The Rabbit Hole," zegt Mik met een glimlach, terwijl hij geruststellend op Popje's buik klopt. "Als ik Popje bij me heb, voelt mijn tent meer als een veilig coconnetje waar ik me even af kan sluiten. Dan hou ik Popje stevig vast en voel ik de rust terugkeren in mijn lichaam. Alles komt goed."

Wist je dat je een relatie met een knuffel kunt hebben?

Wist je dat je met je knuffel een sterke band kunt voelen? Peter Bos, hoogleraar biologische aspecten van relaties aan de Universiteit Leiden, legt uit hoe zo'n band ontstaat: "Als je geknuffeld wordt en dat als prettig ervaart, maken je hersenen de peptide oxytocine aan. Dat is een soort hormoon dat ervoor zorgt dat je je rustiger voelt en minder stress ervaart. Net zoals een ouder jou kan troosten, kan een knuffel dat dus ook. Je voelt je veilig bij de knuffel en er ontstaat een sterke band."

Met z'n vieren in bed: Yves (28) en Feline (29) slapen met een walvis- en konijnenknuffel

Als we het huis van Yves en Feline binnenstappen, worden we niet begroet door hun verlegen kat Victor, maar door een grote groep knuffelbeesten. Ze staan keurig geëtaleerd op hun nachtkastjes. In de keuken kijkt een ekster op het koffiezetapparaat ons lieflijk aan, terwijl een beertje aan zijn magneetklauwtjes de afzuigkap inspecteert.

In het bed voelen we de vinnen van een donkerblauwe walvis in onze rug prikken. Whiskey de Walvis (van Yves) en Meneer Konijn (van Feline) zijn de enige knuffels die onder de dekens zijn ingestopt. Als we de dekens weghalen, zien we dat de walvisknuffel wel honderd centimeter lang is. Yves laat hem trots zien: "Ik wilde de walvisknuffel al zo lang hebben. Maar ik gunde het mezelf niet omdat ik ook knuffels van Feline kon lenen. Met kerst kreeg ik de walvis toch van haar cadeau."

Tekst gaat verder na de afbeelding.

rechts licht Meneer Konijn ingestopt in bed en links Whisky de Walvis

foto: Christel Groeneveld

De knuffels van Yves en Feline in bed

Voorspelbaar knuffelen

Feline slaapt al haar hele leven met knuffels, maar Meneer Konijn is haar favoriet. Je kunt zien dat Feline altijd voorzichtig is met haar knuffel. De bruine vacht van Meneer Konijn is een beetje plat geknuffeld, maar al zijn ledematen zijn nog intact.

"Ik heb autisme en ik ben niet zo'n fan van menselijk contact," vertelt Feline. "Ik wil wel knuffelen, maar mensen zijn soms onvoorspelbaar en ik weet niet goed hoe ik daarmee om moet gaan. Een knuffel geeft mij dat warme, liefdevolle gevoel wat een mens je ook kan geven, maar de knuffel hoeft er ook nog eens niets voor terug te krijgen."

Tekst gaat verder na de afbeelding.

Yves en Feline samen met de knuffels op bed

foto: Christel Groeneveld

Feline (links) met Meneer Konijn en Yves (rechts) met Whiskey de Walvis

Je partner, of je knuffel?

Yves en Feline wonen net drie maanden samen, en de knuffels zijn onmisbaar in bed. "We kunnen elkaar niet knuffelen als we in slaap vallen, want Yves beweegt te veel," zegt Feline. "De knuffels zijn een goede oplossing voor dit probleem." Yves kijkt liefdevol van Whiskey de Walvis naar Feline. "En omdat ik de walvis van Feline heb gekregen, voelt het toch een beetje of ik haar knuffel."

Zo samen in bed is het tijd voor een dilemma: nooit meer slapen met je knuffel, of nooit meer slapen met je partner? Voor Yves is dat geen lastige keuze: "Ik ben niet zo gehecht aan mijn knuffel." Feline wiebelt in bed en zegt dan giechelend: "Zonder knuffel kan ik gewoon niet slapen. Ik kies dan sowieso voor mijn knuffel. Sorry Yves!"

Nina (25) zou haar Olifantje uit een brandend huis redden

Nina heeft een ruime studentenkamer en haar knuffel Olifantje ligt verdekt opgesteld in haar bed. Nog voordat ze antwoord geeft op onze allereerste vraag, staat ze op om haar knuffel te pakken. Er lijkt gelijk een rust over haar heen te komen. Haar schouders ontspannen en ze kijkt vertederend naar Olifantje. "Olifantje moet wel bij het interview zijn, want het draait om haar en onze band."

Nina heeft Olifantje al bijna haar hele leven. Ze was twee jaar oud toen ze de knuffel van haar ouders na een vakantie kreeg. 23 jaar later is de vacht helemaal platgedrukt van het vele knuffelen. Olifantje kijkt ons met samengeknepen oogjes aan. Niet vanuit wantrouwen, maar vanuit ouderdom. "Vroeger knipte ik het vachtje om de ogen weg. Ik vond het zielig dat ze niks kon zien. Nu laat ik het maar. Het zijn net lachrimpels."

Tekst gaat verder na de afbeelding.

foto: Christel Groeneveld

Nina en Olifantje in bed

Knuffel als moederfiguur

In Nina's onrustige jeugd hebben zich gebeurtenissen voorgedaan die niet altijd even prettig waren. "Op die moeilijke momenten was Olifantje er altijd. Ze troostte me echt. Ze is heel zorgzaam en warm, een soort moederfiguur. Als ik huilde, voelde het alsof ze een hand op mijn schouder legde, me geruststelde en zei dat alles goed zou komen. Ik kan niet zonder haar. Ik zou een brandend huis ingaan voor Olifantje. Alles mag verbranden, behalve zij!"

Gedurende het interview pakt Nina Olifantje soms liefdevol op en houdt ze haar knuffel net zo stevig vast als ze doet tijdens het slapen. "Ik slaap altijd met Olifantje in mijn nek. Als ik wakker word, ligt ze vaak op de grond. Dan pak ik haar meteen op. Ze is het laatste waar ik aan denk als ik ga slapen, en het eerste wat ik zoek als ik wakker word."

Tekst gaat verder na de afbeelding.

Nina met olifantje op schoot op de bank filmpje kijken

foto: Christel Groeneveld

Nina met Olifantje op de bank

Dinsdagdip overleven met Olifantje

Olifantje heeft al bijna de hele wereld gezien, van Dubai tot de Lowlands camping: "Mijn knuffel gaat zeker mee naar festivals, zonder Olifantje kan ik niet slapen. Als ik wegloop van mijn tent, verstop ik Olifantje. Ik zou het heel erg vinden als iemand haar voor de grap zou stelen."

Nina besteedt haar dinsdagdip vaak knuffelend op de bank: "Als ik in mijn eentje op de bank zit, voelt dat zo ongezellig. Dan pak ik mijn knuffel om samen een filmpje te kijken en ik voel me meteen minder alleen. Alles is leuker wanneer je het samen doet."

Zo helpt een knuffel tegen de dinsdagdip

Op festivals knuffelen mensen ook graag. Bos legt uit hoe dat werkt: "Het 'knuffelhormoon' oxytocine komt ook vrij als je sommige drugs gebruikt. Je hersenen hebben een voorraad oxytocine. Als je drugs neemt, gebruiken je hersenen veel meer oxytocine dan als je nuchter bent. Zelfs zo veel, dat je voorraad opraakt. Dit zorgt na een paar dagen voor een dip. Je voorraad is dan té leeg en moet aangevuld worden."

Je knuffel oppakken is dé oplossing tegen die dinsdagdip, volgens Bos. "Lekker uitbrakken op de bank met je knuffel helpt om die oxytocinevoorraad aan te vullen. Misschien kun je beter je teddybeer meenemen naar een festival om je oxytocinegehalte te verhogen, in plaats van drugs te gebruiken."

Schaam jij je voor je knuffel? Nina vindt dat niet nodig: "Ik gun het iedereen om trots te zijn op hun knuffel. Mijn knuffel heeft alles met mij meegemaakt. Olifantje is mijn dagboek, mijn levensverhaal. Daar ben ik heel trots op."

Ster advertentie
Ster advertentie