3FM nieuws

Commissaris van de Koning: "Vrijheid is veel meer dan je eigen vrijheid"

  1. Nieuwschevron right
  2. Commissaris van de Koning: "Vrijheid is veel meer dan je eigen vrijheid"

3FM viert 75 Jaar Bevrijding in het Paviljoen Welgelegen in Haarlem, waar veertig jaar geleden het eerste bevrijdingsfestival werd gehouden. We spreken Arthur van Dijk, Commissaris van de Koning in Noord-Holland, over deze bijzondere Bevrijdingsdag.

Net even anders

De plannen voor het vieren van 75 Jaar Bevrijding waren groots, maar het coronavirus zette de boel al snel stil. Daarom vindt Van Dijk het des te mooier dat we nu alsnog sessies kunnen opnemen in Haarlem: "Het is een bizarre periode, dus ik vind het fantastisch dat we ondanks alle restricties deze Ambassadeurs van de Vrijheid hier hebben, om Nederland mee te nemen in het feit dat het toch 75 jaar geleden is dat we zijn bevrijd."

Van Dijk vertelt dat door de huidige situatie het begrijp 'vrijheid' een extra dimensie heeft gekregen. "Als ik aan vrijheid denk, denk ik aan eigen verantwoordelijkheid. Vrijheid is veel meer dan alleen mijn vrijheid, het is ook hoe ik een ander respecteer en hen binnen die anderhalve meter hun vrijheid gun. Wie je ook bent. Als je dat voor iemand doet, doet de ander dit ook voor jou. Daarmee heeft 'vrijheid' een bijzondere verbreding gekregen. Ik hoop dat we dat overhouden als de crisis achter de rug is."

Vrijheidstrack

Op 5 mei hoor je in elk programma een vrijheidstrack die is ingestuurd door een luisteraar: een nummer dat voor hen vrijheid symboliseert. De Commissaris van de Koning heeft er ook een: 'Redemption Song' van Bob Marley.

"De zin 'None but ourselves can free our minds' is heel mooi. In dit nummer wordt bezongen dat je altijd vrijheidsnummers met je mee kunt dragen."

>> Terugkijken: Dodenherdenking op 3FM
>> 3FM Vrijheidssessie met Roxeanne Hazes

Ster advertentie
Ster advertentie