3FM nieuws

Dieuwke Teertstra over de Nationale Dodenherdenking

  1. Nieuwschevron right
  2. Dieuwke Teertstra over de Nationale Dodenherdenking

Elk jaar is op 4 mei het hele land om 20:00 uur het hele land stil. Dan herdenken we alle slachtoffers (burgers en militairen) sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar waren de twee minuten nog stiller dan ooit vanwege de corona-maatregelen. Alleen de Koning, Koningin en een paar anderen waren bij het Nationale Monument op de Dam in Amsterdam.

Dieuwke Teertstra was namens de NOS vanmiddag op de Dam en sprak daar met verschillende mensen over hun manier van herdenken. Eén van de jongeren: "Dit jaar is het natuurlijk 75 jaar geleden en daarom extra belangrijk om te blijven herdenken. Dat ik nu vrij kan zijn en vrij kan bewegen is het iets waar we allemaal bij stil moeten staan."

Herdenken in de Nieuwe Kerk

Voorafgaand aan de taptoe, de ceremonie op de Dam en de twee minuten stilte is er een herdenking in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Daar sprak Dieuwke met één van de sprekers: de 29-jarige Liselotte.

Liselotte: "In de Nieuwe Kerk spreken op deze dag is sowieso al indrukwekkend. Maar je ziet nu welke impact de huidige situatie met corona op een dag als 4 mei heeft. Ik spreek namens mijn opa die hier niet kan zijn helaas."

Check het fragment hieronder.

1000 seconden

Omdat het herdenkingsmoment tijdens 'De Avonturen Van Mark' valt vond hij het een goed idee om zijn rubriek '1000 seconden' in het teken te stellen van vrijheid en de mensen die een bijzonder verhaal erbij hebben. Daarom spreekt hij met militair en vlieger Dominique. Zij is twee keer op missie geweest. Je checkt een video van haar via deze link.

1000 seconden is een rubriek waarbij Mark een onderwerp bespreekt zonder draaiboek.

Ster advertentie
Ster advertentie