3FM nieuws

Ed Sheeran dreigt met muziek te stoppen vanwege rechtszaak

foto: Nathan Reindsfoto: Nathan Reinds
  1. Nieuwschevron right
  2. Ed Sheeran dreigt met muziek te stoppen vanwege rechtszaak

Hij zit er al jarenlang in verwikkeld, en nu is dan echt de maat vol voor de Britse Ed Sheeran. Want na bijna zeven jaar verwikkeld te zitten in een rechtszaak rondom de track 'Thinking Out Loud', dreigt hij te stoppen met muziekmaken als hij schuldig wordt ondervonden voor plagiaat.

Het begint allemaal in 2016, als een van de schrijvers (Ed Townsend) van Marvin Gaye's 'Let's Get It On' laat weten dat hij 'Thinking Out Loud' wel heel bekend vindt klinken. En dus klaagt hij Ed Sheeran aan voor de royalties van het nummer. Maar om dit te kunnen bewijzen heb je heel veel bewijs nodig, en dat is bij deze track nog best lastig...

Dit komt namelijk vanwege het feit dat de track bestaat uit veel voorkomende akkoorden en een ritme dat vaker in popmuziek wordt gebuikt. En daarnaast is er nog het element van de eindigheid van variatie. “It is my belief that most pop songs are built on building blocks that have been freely available for 100s of years,” zegt Sheeran. "Coincidence is bound to happen if 60,000 songs are being released every day on Spotify," dan krijg je inderdaad al snel overlapping en nummers die op elkaar lijken.

Stoppen

Maar dan nu bij de schrikbarende opmerking die Ed Sheeran in de rechtbank liet vallen: gaat hij echt met muziek stoppen als hij deze zaak verliest?! Volgens de zanger gaat het dieper dan alleen de zaak, zijn integriteit als muzikant wordt namelijk in twijfel getrokken. “I find it really insulting to devote my whole life to being a performer and a songwriter and have someone diminish it.”

En dat is niet het enige punt waarop hij zich niet serieus genomen voelt. Zo beweert de advocaat van Townsend dat Ed tijdens een eerder concert een mash-up van de twee tracks heeft gespeeld. Nu moet je onthouden dat een concert van Ed Sheeran makkelijk 20.000 mensen publiek trekt, en dus laat Ed even weten dat hij de gedachte niet snapt. “If I’d done what you’re accusing me of doing, I’d be an idiot to stand on stage in front of 20,000 people [and do that].”

Dus, hij heeft inderdaad in een rechtbank gezegd dat hij met muziek zal stoppen als hij deze zaak verliest. Maar wat denk jij, lijken de nummers wel echt zo veel op elkaar?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie