3FM nieuws

Bram (22) maakt een onemanshow over zijn hersentumor

  1. Nieuwschevron right
  2. Bram (22) maakt een onemanshow over zijn hersentumor

Bram kreeg op zijn veertiende voor de tweede keer een hersentumor, drie maanden nadat zijn twintigjarige broer overleed. De impact was groot, maar Bram besloot om te blijven genieten van iedere dag. En met succes, ondanks dat hij er schade aan overhield, besloot hij anderen te inspireren. Met zijn onemanshow is hij genomineerd voor een Young Impact Award. Hij deelt zijn verhaal en vertelt waarom hij moet winnen.

Twee keer een hersentumor

"Toen ik acht jaar was kreeg ik voor het eerst een hersentumor. Deze was goedaardig, en de gevolgen vielen dan ook mee. Op mijn veertiende viel ik veel af en besloten we om mij te laten onderzoeken. In die periode overleed mijn twintigjarige broer, het gebeurde zomaar. Hij was meervoudig gehandicapt en verbleef doordeweeks op een andere locatie. We kregen het te horen toen we hem wilden ophalen voor het weekend, dat was heel erg. Drie maanden na zijn dood kreeg ik te horen dat het weer raak was, voor de tweede keer had ik een hersentumor. Deze keer was het wel een stuk heftiger. Dit was voor mij en voor mijn ouders ontzettend zwaar. Nadat ik twee maanden in het ziekenhuis doorbracht ging het beter. Wel had ik schade opgelopen door de ziekte."

Bram Thomassen

"Ik bleek verlamd aan de rechterkant van mijn lichaam. Ook mijn intelligentie was een stuk minder bruikbaar, voorheen deed ik VWO, dus dat kon behoorlijk frustrerend zijn. Maar daar schiet je niets mee op, je kunt beter gewoon verder gaan en erachter komen waar je wél goed in bent. Ik heb verschillende opleidingen geprobeerd en uiteindelijk heb ik mijn diploma gehaald op het mbo, niveau 2. Dat ik van het VWO naar het mbo ging, kwam deels doordat mijn intelligentie minder goed kan gebruiken, maar ook deels omdat ik lichamelijk nog problemen heb. Zo moet ik echt iedere dag een uurtje inplannen om te slapen. Dank zij goede therapie is mijn verlamming nu voor een groot deel over, gelukkig."

Eigen talent ontdekken

"Dit hele gebeuren was erg frustrerend, maar al gauw merkte ik dat je daar niets mee opschiet. Ik heb geprobeerd om positief te blijven. Ik heb ontzettend lieve mensen om mij heen, die mij ook altijd steunen. Ook in die tijd stonden ze voor mij klaar, zij gaven meer zoveel liefde, dat was geweldig. Ik geef het ook graag aan ze terug! Hoe ik dat doe? Met een hele dikke tongzoen bijvoorbeeld, haha! Nee hoor, even serieus. Ik geef het aan hen terug door altijd opgewekt te blijven, het klinkt misschien wat afgezaagd, maar ik geniet van iedere dag. Ik zing, dans en lach."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bram en de andere genomineerden

"Het is belangrijk om je te blijven focussen op wat er goed gaat in je leven. Zo ontdekte ik al snel wat mij vrolijk maakt: acteren en ook zingen. Ik zong thuis en nam zanglessen. Ik merkte dat ik het ook echt kon. Ik zou daarom ook iedereen die zich kut voelt willen aanraden: zoek je eigen talent! Iedereen heeft een talent, experimenteer met je creativiteit en geef niet zomaar op. Ik had schade opgelopen door de tumor, maar wilde mij focussen op de goede momenten. Mijn stem kon ik nog wél gebruiken en dus deed ik dat ook. Door te zingen en mijn verhaal te vertellen."

Draadje Los

"Ik kwam door eerder acteerwerk terecht bij een regisseur met wie ik ging praten. Ik vertelde hem dat ik dol was op het acteren en zingen maar ook graag mijn eigen levensverhaal wilde verwerken in een stuk. We kwamen uiteindelijk uit op een onemanshow Draadje Los, waarin ik alles alleen doe onder begeleiding van een gitarist. Het is heerlijk om te doen, omdat ik veel kan zingen. Het stuk is bedoeld voor iedereen, maar is vooral voor middelbare scholen erg geschikt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


De trailer van Draadje Los

"In het theaterstuk vertel ik over mijn eigen leven, de leuke en minder leuke momenten komen naar voren. Ik doe dit dan aan de hand van zang. Ook ga ik vaak de dialoog aan met het publiek, wat erg goed werkt. Mensen vinden het fijn om erover te praten. Tijdens mijn show vraag ik mensen op het podium, ik vind het fijn om mensen te betrekken bij mijn onemanshow. De belangrijkste boodschap uit de voorstelling is dat je moet genieten van het leven, zelfs als alles kut gaat. Op die manier heb ik immers ook mijn eigen talent ontdekt. Ik wil mensen hoop geven en inspireren."

Young Impact Celebration

Bram is genomineerd voor een Young Impact Award die tijdens de Young Impact Celebration wordt uitgereikt. Wil jij ook naar dit evenement in de Ziggo Dome op 30 mei met optredens van o.a. Ronnie Flex, Teske en Sam Feldt? Laat ons weten wat jij doet om de wereld een stukje mooier te maken en wie weet win jij kaarten voor deze supertoffe dag.

Ster advertentie
Ster advertentie