3FM nieuws

Elena (21) wil meer begrip creëren voor jongeren met een depressie

  1. Nieuwschevron right
  2. Elena (21) wil meer begrip creëren voor jongeren met een depressie

Elena Nicolaas zit in het laatste jaar van haar studie Audiovisuele Vormgeving als ze een depressie krijgt. Voor haar eindexamenopdracht maakt ze een documentaire over depressies, maar die raffelt ze af. Haar diploma haalt ze wel, maar een jaar later realiseert ze zich dat dit onderwerp meer aandacht verdient.

Elena zit in therapie met een aantal meiden die ook kampen met een depressie. Ze vraagt hen hoe zij een depressie in beeld zouden brengen. Met hun ideeën gaat Elena vervolgens aan de slag, maakt ze schetsen en probeert ze jonge mensen met een depressie een gezicht en een stem te geven in haar fotoproject, die de titel Stel je niet zo aan draagt.

Begrip

Met het fotoproject wil Elena meer begrip creëren voor depressies en het taboe doorbreken, want soms voelt het alsof mensen zonder een depressie de problemen wegwuiven.

"Ik vraag mensen wel eens om zich in te beelden hoe het voelt om een depressie te hebben, hoe het bijvoorbeeld voelt om nooit ergens zin in te hebben."

Elena snapt dat dat een moeilijke vraag is, maar merkt ook dat een deel van de mensen het daardoor wél beter begrijpt. Zeker met de foto's heeft ze iets losgemaakt.

"Vooral bij de mensen in mijn omgeving zijn de foto's binnengekomen."

Exposities

De foto's worden geëxposeerd in verschillende galerijen en eind dit jaar wordt het project geëxposeerd in het gemeentehuis van Beverwijk, waar Elena is geboren en getogen. Als klap op de vuurpijl wordt er een boek uitgegeven met alle foto's en kijkt ze naar de mogelijkheid om gastlessen te geven op middelbare scholen over depressies.

"Vaak gaat het over pesten. Depressies komen nooit aan bod, terwijl zoveel jongeren hiermee struggelen."

Inspireren

Elena wil jongeren met haar verhaal inspireren. Daarom is ze genomineerd voor een Young Impact Award die tijdens de Young Impact Celebration wordt uitgereikt. Wil jij ook naar dit evenement in de Ziggo Dome op 30 mei met optredens van o.a. Ronnie Flex, Teske en Sam Feldt? Laat ons weten wat jij doet om de wereld een stukje mooier te maken en wie weet win jij kaarten voor deze supertoffe dag.

Ster advertentie
Ster advertentie