Naar homepage
3FM nieuws

David (19) richtte een voedselbank op voor kinderen

  1. Nieuwschevron right
  2. David (19) richtte een voedselbank op voor kinderen

Waar de meeste jongeren van negentien hun weekend doorbrengen in de kroeg of op het sportveld, doet de negentienjarige David dat niet. Wat doet hij in 't weekend? Hij rijdt rond met zijn Kindervoedselbank, is aan 't klussen aan kinderkamers en organiseert verjaardagsfeestjes. Allemaal voor kinderen wiens ouders het niet breed hebben. Waarom? Er zijn te veel kinderen die geen eten hebben, geen cadeaus krijgen met hun verjaardag en bang zijn om vriendjes mee naar huis te nemen omdat ze geen slaapkamer met echt bed hebben.

Als David voor school een paar jaar geleden een maatschappelijke stage moet lopen, besluit hij dat bij de stichting (Stichting Durf Jij?) van zijn moeder te doen. Een plek waar hij al vanaf jongs af aan komt.

Direct hulp nodig

Het bevalt zo goed dat hij en andere klasgenoten na de stageperiode blijven hangen. En dan gebeurt het. Ze zitten in een vergadering als de voorzitter van de stichting een belletje krijgt. Een alleenstaande moeder met vijf kinderen heeft direct hulp en voeding nodig omdat ze bang is dat ze het anders niet meer redden. "Het jongste kind was pas een paar maanden en leefde op suikerwater. Daar schrokken we zo erg van dat we diezelfde middag nog naar de supermarkt zijn gegaan om te vragen of ze ons wilden helpen. Dat wilden ze gelukkig."

De jongens zitten de hele dag voor de ingang waar ze voorbijgangers vragen om een deel van hun boodschappen te doneren aan het gezin. "We konden aan 't eind van de dag twee winkelwagens vol met eten bij ze langs brengen." Dit was helaas niet het enige gezin dat zo direct hulp nodig had. Daardoor besloot David samen met andere jongeren iets structureels op te zetten: de Kindervoedselbank. Brood, fruit, drinken en babyvoeding voor de kleintjes. Met de hulp van supermarkten en lokale boeren stellen ze pakketten samen die uitgedeeld worden aan gezinnen die het nodig hebben.

De Kindervoedselbank

"Dat was op een locatie - waar we helaas uit moesten - waar kinderen samen konden spelen, maar vooral ook ouders in gesprek konden met elkaar. Ouders die bijvoorbeeld uit huis werden gezet kwamen daar anderen gezinnen tegen die hetzelfde hadden meegemaakt en die ze weer op weg konden helpen. Wij hielpen niet alleen maar zij vooral ook elkaar. Nu werkt de Kindervoedselbank vanuit thuis en worden de pakketten voor mensen die te ver weg wonen langs gebracht."

15 c6 kerst

Reacties van leeftijdsgenoten

Klasgenoten vragen David wel eens wat hij doet in zijn vrije tijd. Als hij het vertelt is hun eerste reactie vaak 'huh, armoede bestaat toch helemaal niet in Nederland?!'. Dan nodigt hij ze uit om een middag mee te lopen: "In het begin zijn ze meestal heel verbaasd als ze zien wat we tegenkomen, maar bijna altijd willen ze blijven helpen. Op hun eigen manier en in hun eigen tijd." En David's vrije tijd? "Haha... Tja, mijn vrije tijd gaat naast mijn opleiding en mijn bijbaan bijna volledig naar de Kindervoedselbank."

De waardering

Naast de voedselbank helpt David ook bij het organiseren van kinderfeestjes en het opknappen van kinderkamers. "Het is één van de mooiste dingen die er is, een kind vertellen dat hun verjaardag voor het eerst wél gevierd kan worden. Dat ze gewoon hun vriendjes en vriendinnetjes kunnen uitnodigen en voornamelijk dat ze er gewoon bijhoren net als de rest."

Het krijgen van cadeaus is sowieso nieuw voor deze kids. "Daarom delen we naast kerstpakketten voor ouders ook kinderkerstpakketten uit met speelgoed en lekkers. Die reactie dat ze óók iets krijgen en óók iets hebben om te laten zien in de klas na de vakantie... Dat is zo bijzonder voor ze."

15 20 blije kids

Young Impact Celebration

David is genomineerd voor een Young Impact Award die tijdens de Young Impact Celebration wordt uitgereikt. Wil jij ook naar dit evenement in de Ziggo Dome op 30 mei met optredens van o.a. Ronnie Flex, Teske en Sam Feldt? Laat ons weten wat jij doet om de wereld een stukje mooier te maken en wie weet win jij kaarten voor deze supertoffe dag.

Ster advertentie
Ster advertentie