3FM nieuws

Arctic Monkeys door de eeuw heen: van ongemakkelijke tieners naar rock 'n roll-goden

  1. Nieuwschevron right
  2. Arctic Monkeys door de eeuw heen: van ongemakkelijke tieners naar rock 'n roll-goden

Arctic Monkeys hebben met hun muziek een duidelijke stempel gedrukt op deze eeuw. Sinds 2006 zijn ze eigenlijk niet meer weg te denken uit de alternatieve scene. Ze staan dan ook 15 keer in De 3FM Top 1000 van deze eeuw. Maar de charismatische, sexy, rock 'n roll-vibe die de band nu heeft, hadden ze niet vanaf het begin. Hoe heeft Arctic Monkeys zich de afgelopen jaren ontwikkeld? Je leest het hier!

Don't believe the hype

In 2002 besloot de 16-jarige Alex Turner samen met zijn beste vriend Matt Helders en klasgenoot Andy Nicholson om een bandje te beginnen. De jonge Alex was onder de indruk van The Strokes en wilde eigenlijk precies zo worden. Niet dat hij ervan droomde om zo in de aandacht te staan, hun nieuwe bandje Arctic Monkeys was lange tijd instrumentaal omdat iedereen te verlegen was om te zingen. Uiteindelijk wordt Alex toch de zanger van de groep, omdat hij goed met woorden is. Goede afweging, mannen!

Alex en Matt naast elkaar op een klassenfoto

Tegen die tijd komt er een tweede gitarist bij de band, Jamie Cook. Dan zijn ze klaar voor hun eerste optreden, wat in een lokale pub in hun eigen stad Sheffield plaatsvindt. Na een paar optredens hebben de vier jongens de smaak te pakken en nemen ze een aantal demo's op. Een cd'tje met deze demo's delen ze uit tijdens hun optredens. De muziek wordt online snel verspreid en opgepikt door radiostations en media. In 2005 brengen ze hun eerste EP uit en staan ze op het talentenpodium van Reading and Leeds Festival. Daar wordt hun aanwezigheid enorm gehypet. Uiteindelijk staat er een ongekend groot publiek rond de kleine tent, wordt 'When The Sun Goes Down' al uit volle borst meegezongen en wordt er volop gecrowdsurft. En dat nog zonder album.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De band was niet alleen maar blij met de buzz rondom hun muziek. De hele tijd horen dat ze de volgende Beatles waren of dat zij de muziekindustrie gingen redden, voert de druk natuurlijk enorm op. Daarom geeft Alex Turner aan het begin van de clip van debuutsingle 'I Bet You Look Good On The Dancefloor' een disclaimer: "Don't believe the hype."

Doorbraak

Als de band in 2006 eindelijk met het geanticipeerde debuutalbum Whatever People Say I Am, That's What I'm Not komt, valt dat niet tegen. Het wordt het snelst verkopende debuutalbum in het Verenigd Koninkrijk ooit. Op de eerst dag worden er meer exemplaren van verkocht dan er van de rest van de top 20 samen was verkocht.

Toch is er natuurlijk ook kritiek, in dit geval op de cover van het album. Daar zie je namelijk een vriend van de band roken, en op de cd zelf is een volle asbak gedrukt. Daar was de Schotse National Health Service niet blij mee, bang dat dit roken cool zou maken. Vanuit de band kwam er een gevatte reactie: "You can see from the image smoking is not doing him the world of good."

Voor- en achterkant van de Whatever People Say I Am, That's What I'm Not-cd.

Tijdens het touren voor het debuutalbum Whatever People Say I Am, That's What I'm Not merkt bassist Andy Nicholson dat het rock-'n-roll leven van reizen en optreden niet aan hem besteed is. Tegen het einde van de tour neemt hij afscheid van de band en wordt hij vervangen door huidig bassist Nick O'Malley.

Ieder album een ander geluid

Arctic Monkeys staan erom bekend dat ze zichzelf met ieder album opnieuw uitvinden. Ieder album klinkt anders, met als toppunt het nieuwste album Tranquility Base Hotel & Casino, dat grotendeels op piano is geschreven en bijna jazz-achtig klinkt. Héél anders dan de sexy rock van voorganger AM. Net als de sound lijkt ook de stijl van frontman Alex Turner met ieder album te veranderen. Zijn kledingstijl en kapsel hebben door deze eeuw heen veel verschillende vormen gekend.

Alex Turner tijdens de Humbug-periode

Arctic monkeys in 2020

Dat de band zich heeft ontwikkeld door de eeuw heen is dus wel duidelijk. Als je het viertal nu op het podium ziet, kan je je niet voorstellen dat het ooit verlegen pubers waren. Maar de uitstraling is natuurlijk niet het belangrijkste: vooral de muziek heeft zich enorm ontwikkeld. Al met al heeft de band er sinds de oprichting in 2002 al een mooie carrière op zitten. Zes studioalbums, 42 awards, zes wereldwijde tours waar festivalweides en stadia gevuld werden verder lijken de mannen nog lang niet klaar. Toch blijft het een verrassing welke kant hun sound nu weer op zal gaan..

Arctic monkeys in de 3fm top 1000 van deze eeuw

Deze ijskoude aapjes staan lekker vaak in De 3FM Top 1000 van deze eeuw, namelijk 15 keer. De hoogste notering is voor debuutsingle 'I Bet You Look Good On The Dancefloor' op nummer 9. Daarna komen nog 'Do I Wanna Know?' (17), '505' (44), 'When The Sun Goes Down' (56), 'R U Mine?' (90), 'Fluorescent Adolescent' (180), 'Why'd You Only Call Me When You're High?' (239), 'Arabella' (346), 'Brianstorm' (400), 'Fake Tales Of San Fransisco' (412), 'Cornerstone' (519), 'Four Out Of Five' (577), 'Crying Lightning' (696), 'Snap Out Of It' (703) en tot slot 'One For The Road' (920).

Luister deze hele week naar De 3FM Top 1000 van deze eeuw. Iedere dag hoor je van 06:00 tot 00:00 de beste muziek van deze eeuw! Bekijk de hele lijst hier.

Ster advertentie
Ster advertentie