3FM nieuws

Wordt 't niet eens tijd dat we Taylor Swift gaan helpen?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wordt 't niet eens tijd dat we Taylor Swift gaan helpen?

In de video voor het nummer 'Delicate', afkomstig van reputation, zie je Taylor Swift dansen alsof ze misschien een klein beetje haar verstand verloren heeft. Gaat 'ie wel lekker, Taytay?

Delicate

De video werd zondagavond geprimeurd tijdens een Amerikaanse awardshow. Dat zorgde niet alleen voor gratis promotie en bijna vier miljoen views in twaalf uur (hallo dan), maar ook voor een grote online buzz onder fans: wat gebeurt er nou precies in de video?

Eerst zie je Taylor in haar rol als artiest: ze staat de pers te woord, neemt foto's met fans, wordt belaagd door een gekkie en op de millimeter gevolgd door haar bodyguards. Het ene moment zit ze gekke bekken te trekken in een badkamerspiegel, het volgende moment kan ze zichzelf niet meer zien: ze wordt onzichtbaar. Als ze doorheeft dat echt niemand haar ziet, zet ze 't op een dansen: in het hotel, in de metro, in de regen op straat. Uiteindelijk wandelt ze een bar in waar mensen haar wél weer kunnen zien.

Dat was de vage samenvatting, als je 't écht wilt snappen kun je beter even de video afspelen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Effe detective spelen

Leuk, maar wat betekent het allemaal? Ambieert Taylor stiekem een carrière als danser in Sia's crew? Is het improvisatie? Zit er een hidden meaning achter? Ja, dat laatste natuurlijk. Op het wereldwijde web zweven al een aantal theorieën rond, waarvan de onderstaande het populairst is. Komt 'ie.

Het kaartje wat ze vasthoudt staat symbool voor haar reputatie. Die was niet helemaal optimaal in 2016-2017 door een aantal relletjes in de media, dus voelde ze zich rot en wilde ze even verdwijnen uit die wereld. Dat gebeurt door haar onzichtbaarheid en op dat moment voelt ze zich vrijer dan ooit, waardoor ze even zichzelf kan zijn en kan loslaten wat de rest van de wereld over haar denkt. De regen waarin ze danst staat voor het kwijtraken van alle issues. Uiteindelijk komt ze terug in de 'echte' wereld, met haar reputatie in de hand, en kan ze de wereld veel beter aan. Een gloednieuwe Taylor! Makes sense, toch?

Reputation

De balans tussen media-Taylor en privé-Taylor is een belangrijk thema op haar laatste album reputation. Zo zou het album ook expres uit twee helften bestaan. De ene helft van de liedjes staat voor Taylors reputatie, de tweede helft voor wie ze écht is buiten alle spotlights om. Dat zou ook gesymboliseerd zijn in de cover van het album: de rechterhelft van haar hoofd is bedekt met headlines, de linker is helemaal clean.

Of we er ooit écht achterkomen wat de liedjes betekenen? Kleine kans. Taylor heeft al laten weten dat ze niet van plan is om liedjes of tracks uit te gaan leggen. Ze laat wel zien hoe ze haar laatste album gemaakt heeft, onder andere met deze making of van 'Delicate'!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie