3FM nieuws

Is Taylor Swift's nieuwe kaartensysteem wel eerlijk?

  1. Nieuwschevron right
  2. Is Taylor Swift's nieuwe kaartensysteem wel eerlijk?

Ben jij een échte Taylor Swift-fan en verdien jij het om kaarten te krijgen voor de reputation-tour? Dan gaat TayTay dat voor je regelen! Althans, als je in Noord-Amerika woont en er wat tijd en geld tegenaan wilt gooien. Er zitten nogal wat haken en ogen aan dit exclusieve spaarprogramma...

Het idee

Steeds vaker zijn artiesten het zat dat tickets voor hun concerten in de handen van doorverkopers belanden. En dan bedoelen we niet de mensen die sporadisch een kaartje verkopen, maar de klootsakke ze 2 minuten na het kopen al op sites slingeren tegen vijf keer de vraagprijs. Niet cool, natuurlijk.

Daarom wil Taylor ervoor zorgen dat haar echte fans meer kans maken op een kaartje en niet meer met hun neus voor een uitverkocht concert staan. Dat doet ze met het Taylor Swift Tix: Verified Fan programma. Amerikaanse fans die honderd procent zeker weten dat ze een kaartje willen scoren, kunnen hieraan meedoen.

Hoe werkt dat?

Iedere Verified Fan krijgt een code voor de kaartverkoop, maar om echt een betere plek in de wachtrij te krijgen moet er iets gedaan worden. Werken voor je plekkie! Je krijgt zogenoemde boosts door het doen van een van de onderstaande dingen:

1. Registreren via haar website
2. De video voor 'Look What You Made Me Do' bekijken op Taylor's site
3. Jezelf nog een keer registreren voor de nieuwsbrief
4. Promo voor Taylor delen via je social media
5. Het pre-orderen van reputation (via site, iTunes of bepaalde winkels)
6. Het daadwerkelijk kopen van reputation (via site, iTunes of bepaalde winkels)
7. Het aanschaffen van merchandise-items
8. En dan moet je nog keihard ploeteren tijdens die pre-sale, want...

Kaarten zijn dus niet gegarandeerd. En yes, de eerste vier dingen zijn relatief makkelijk om te doen, maar daarna komt er geld bij kijken. Met name het kopen van (albums en) merchandise-items is een opvallende, want dan kom je al snel uit op hoodies van €60 of shirts van €45... Cashen! Als mensen serieus aan het webshoppen slaan en meerdere items kopen, zou het best wel eens kunnen dat Taylor er binnenkort écht zo loaded bij ligt...

Hoe dan ook: het lezen van de kleine lettertjes is bij deze actie wel nodig. Meedoen aan het Verified Fan-programma bezorgt je niet automatisch kaarten, alleen een toegangscode tot de verkoop. Voor je 't weet lees je per ongeluk over het zinnetje heen waarin staat dat 'niet alle code-houders gegarandeerd kaarten krijgen en de beschikbaarheid van kaarten first come first serve is én afhangt van je positie in de rij'. Of je geeft gewoon €120 uit aan Taylor-truitjes, registreert alles netjes en elleboogt jezelf daarmee naar die front row. Dat kan ook.

Dilemma

Aan de ene kant zou je kunnen zeggen dat de meeste fans van Taylor Swift sowieso al fanatiek zijn en het dus alleen maar leuk vinden als ze door het kopen van merchandise en albums meer kans maken op goede kaartjes. Aan de andere kant lijkt het ook op een goedkope marketing-truc: lekker extra geld verdienen over de rug van welwillende fans. 3FM-dj Domien Verschuuren vindt er in ieder geval het zijne van: "Dit is een beetje de dark side van Taylor. De Swifties met geld hebben een veel grotere kans! Je dringt voor door geld uit te geven."

Look what she makes you do

De vraag is dus vooral of je daadwerkelijk meer kans maakt door deze dingen te doen, of het echt alleen maar zo lijkt. Maar wat vind jij? Is het überhaupt oké om van fans te vragen dat zij deze dingen doen/aanschaffen voor kaarten? Zou je het zelf doen? Drop je mening in de Facebook-comments!

Ster advertentie
Ster advertentie