Artiest

Linkin Park

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Linkin Park
Linkin Park is een Amerikaanse rockband. De leden zelf willen echter niet in één hokje geplaatst worden. Het laatste album Minutes to Midnight komt uit in 2007. Ook staat de band op Pinkpop in 2007.

Linkin Park is ontstaan in de slaapkamer annex studio van MC Mike Shinoda. Daar neemt hij met gitarist Delson het eerste materiaal van de band op. Met Rob Bordon vormen ze de band Xero.

Xero en Hybrid Theory

Tijdens hun studietijd komen drie andere leden bij de band: Joe Hahn, Dave "Phoenix" Farrell, and Mark Wakefield. De laatste verlaat de band, omdat succes uitbliijft. Chester Benningfield neemt zijn plaats in. De bandnaam is daarvoor veranderd in Hybrid Theory.

Linkin Park

Uiteindelijk tekent de band bij Warner Bros. Ze veranderen voor de derde keer hun naam. Dit uit zich in de definitieve naam Linkin Park (naar het Lincoln Park in Santa Monica). Linkin Park duikt met producer Don Gilmore (Pearl Jam, Sugar Ray) de studio in.

Succes

Het debuutalbum Hybrid Theory van Linkin Park komt uit in 2000. Het is een verwijzing naar de eerdere bandnaam. Ook is 'Hybrid' een ander woord voor 'mix' en 'cross-over'. De titel omschrijft zowel de artistieke doeleinden van de band als haar benadering ten opzichte van het maken van muziek. Het album wordt meervoudig platina en de band ontvangt er meerdere Grammy awards voor.

Tournee en singles

Bands als P.O.D., Deftones en Papa Roach nemen Linkin Park mee op tournee. Van Hybrid Theory worden verschillende singles getrokken, o.a. 'Paper Cut' en 'Crawling'. De grootste hit scoort de band met 'In The End'. MeteoraReanimation (een remixalbum van Hybrid Theory) verschijnt in 2002 en hun tweede studioalbum Meteora het jaar erop. Van dit album worden onder andere de singles 'Somewhere I Belong', 'Numb' en 'Breaking The Habit' uitgebracht. Linkin Park staat gepland voor Pinkpop 2003 maar zegt vlak van te voren af omdat zanger Chester Bennington in het ziekenhuis is opgenomen.

Mash-ups

Aan het einde van 2004 komt het mash-upalbum Collision Course uit, in samenwerking met Jay-Z. Van deze samenwerking is vooral de single 'Numb-Encore' populair. In de zomer van 2005 maakt Linkin Park in Philadelphia zijn opwachting op het Live8-spektakel.

Pinkpop en Minutes To Midnight

Linkin Park staat in 2007 op Pinkpop. Enkele weken voor het optreden, op 11 mei, komt het nieuwste album van de Amerikaanse band uit. De plaat krijgt de titel Minutes to Midnight mee. Daarmee verwijst de band naar de Doomsday klok op de Universiteit van Chicago, die aftelt naar het moment dat een kernoorlog uitbreekt in de wereld. De eerste single van het nieuwe album is 'What I've Done'. Het nummer is begin april 2007 voor het eerst te horen op 3FM. Single numer twee volgt in de zomer van 2007 en heet 'Bleed It Out'.

A Thousand Suns

Tijdens hun tour in 2008 werken de mannen van Linkin Park aan nieuw materiaal. Het vierde album met de titel A Thousand Suns verschijnt vervolgens in 2010. Volgens de band klinkt dit album experimenteler en uitdagender dan zijn voorgangers. 'The Catalyst' is hierop de eerste single. Ook brengt de band van dit album nog de singles 'Waiting For The End', 'Burning In The Skies' en 'Iridescent' uit.

The Hunting Party

Het album The Hunting Party verschijnt in juni 2014. Op dit album zijn ook Daron Malakian van System Of A Down en Tom Morello van Rage Against The Machine te horen.