Nu op 3FM: -

Dokter Lucien legt uit waarom hulp in Ivoorkust zo hard nodig is

Vrijdag 9 december 2016 - 17:00 uur

Voor 3FM Serious Request reisde 3FM-DJ Wijnand Speelman mee met het Rode Kruis naar Ivoorkust om daar met eigen ogen te zien wat de gevolgen zijn van longontsteking bij jonge kinderen. 

(Foto: Merlijn Stoffels)

Ziekenhuis voor 125.000 mensen

Wijnand wordt in een ziekenhuis in Ivoorkust rondgeleid door de 28-jarige dokter Lucien. Het ruikt er verschrikkelijk, de tegels op de grond zijn stuk en de materialen die ze moeten gebruiken zijn vies. Je zou bijna denken dat dit ziekenhuis niet meer in gebruik is, maar het tegendeel is waar. Het ziekenhuis waar Lucien werkt draagt de zorg voor 125.000 mensen uit de omgeving. Als je bedenkt dat er in de stad Breda circa 170.000 wonen, kun je je voorstellen dat dit een onmogelijke situatie is.

(Foto: Merlijn Stoffels)

Medicijnen en zuurstof

Dokter Lucien vertelt dat ze dringend medicijnen en zuurstof nodig hebben. De zuurstofcilinder is al twee weken leeg en dat is een groot probleem, want als een kind binnenkomt met ademhalingsproblemen heeft het snel extra zuurstof nodig. Als ze dat niet kunnen bieden, kan het kindje overlijden.

300 kinderen met longontsteking

Vorige maand werden er 800 zieke kindjes naar het ziekenhuis gebracht. Daarvan hadden er 300 longontsteking. Dokter Lucien wil de mensen in Nederland op het hart drukken dat ze hulp nodig hebben. En geld om apparatuur aan te schaffen, want het is zo ontzettend moeilijk om een kindje te zien sterven omdat de middelen er niet zijn.

Duur: 3 minuten

Bekijk en beluister hier meer reportages van Wijnand in Ivoorkust

 (Foto: Merlijn Stoffels)

Wat doet het Rode Kruis?

Voor 150 euro kan het Rode Kruis een nieuwe zuurstofcilinder en zuurstofmasker leveren zodat kinderen met ademhalingsproblemen behandeld kunnen worden. Voor een kleiner bedrag van bijvoorbeeld 4 euro krijgt een kind met longontsteking antibioticakuur en voor een groter bedrag van bijvoorbeeld 10.000 euro kan het Rode Kruis een hele kliniek renoveren (afhankelijk van de grootte natuurlijk) Check hier meer geefvoorbeelden.

Meer Nieuws

Populair op 3FM

Bericht naar de studio

Vul in als je een antwoord wilt kunnen ontvangen