Meer NPO

3FM Unseen Heroes

3FM Unseen Heroes

3FM Unseen Heroes

In de 3FM Unseen Heroes podcast spreken we mensen uit de muziekindustrie die er backstage voor zorgen dat alles op rolletjes loopt. Want terwijl jij bijvoorbeeld vrolijk over het festivalterrein huppelt, werken deze mensen zich uit de naad om alles maar dan ook alles in goede banen te leiden. Dit zijn dus de ongeziene helden uit de muziekindustrie.

afleveringen

Hoe wordt filmmuziek gemaakt?

Maandag 23 november 2020 - 16:46 uur

Na een heleboel Unseen Heroes gesproken te hebben in de muziekwereld, gaan we in deze laatste aflevering in gesprek met twee gasten die alles weten van Filmmuziek. Want hoe kom je als Filmcomponist bij bijvoorbeeld Disney of Dreamworks terecht? En hoe begin je als Filmcomponist met het maken van Filmmuziek?

In deze podcast vertellen Maartje Glas (General Manager bij Buma Music in Motion) en Sunna Wehrmeijer (Filmcomponist) alles wat je moet weten over Filmmuziek.

Waarom is Music Research zo belangrijk?

Maandag 26 oktober 2020 - 16:56 uur

In de vorige podcastaflevering gingen mijn gasten en ik in op het maken van reclamemuziek. Maar ongeveer het grootste en belangrijkste onderdeel van het maken van reclamemuziek is: music research. En daarom wil ik in deze aflevering daar nog meer op ingaan.

Want waarom is music research zo belangrijk? En welke stappen worden er allemaal gemaakt?

Hoe wordt reclamemuziek gemaakt?

Maandag 21 september 2020 - 16:25 uur

De muziekwereld en reclamewereld gaan hand in hand samen. In deze aflevering van Unseen Heroes vertellen Tessa Rose Jackson, Joost Haartsen en Seppl Kretz alles over het schrijven, produceren, componeren en uitbrengen van reclamehits. Want hoe wordt reclamemuziek eigenlijk gemaakt?

Wat gebeurt er allemaal in de EHBO-tent op festivals?

Maandag 24 augustus 2020 - 17:15 uur

Wat gebeurt er als je je been breekt op een festival? Hoe gaat het eraan toe achter de schermen bij die herkenbare EHBO-tenten in de hoeken van het terrein? En wat zijn nou de meest voorkomende festivalblessures? In deze aflevering van de 3FM Unseen Heroes podcast kom je er achter!

Het poppodium waar de catering áltijd goed is - Poppodium Special: Hedon

Maandag 20 juli 2020 - 15:50 uur

In de laatste poppodium special nemen we een kijkje bij Hedon in Zwolle. We spreken met programmeur Erik, technicus Martijn en kok Jan.

Ook Hedon zit vol met backstage verhalen die je nog nooit hebt gehoord. Maar het echte geheim van deze popzaal? Dat zou zo maar eens de goede catering kunnen zijn.

"Mensen denken dat je een droombaan hebt, maar dat is ook zo" - Poppodium Special: TivoliVredenburg

Maandag 22 juni 2020 - 16:00 uur

In deze Poppodium Special van 3FM nemen we een kijkje in de keuken van Nederlandse Poppodia. Ofja, in de keuken… laten we zeggen in de kleedkamers en achter de schermen. In ieder geval op plekken waar we als bezoeker niet komen, maar waar de leukste en gekste verhalen ontstaan.

De eerste poppodium special ging over 013, toen zaten we zelfs nog in de intelligente lockdown. Dat we daar nu voorzichtig langzamerhand uit aan het komen zijn, wordt bevestigd door deze poptempel, die sinds 1 juni haar zalen heeft geopend voor max 30 mensen: TivoliVredenburg!

“We zijn de eerste die stoppen en de laatste die open gaan” - Poppodium Special: 013 Tilburg

Vrijdag 22 mei 2020 - 20:25 uur

In de komende afleveringen van 3FM Unseen Heroes zetten we de helden van de Nederlandse poppodia in het zonnetje. Die moeten vanwege het coronavirus nu al een paar weken de deuren gesloten houden, en wanneer alles weer een beetje normaal wordt is nog niet zeker.

Een moeilijke tijd dus, maar juist belangrijk om dan eens stil te staan bij de fantastische dingen die er in de Nederlandse poppodia gebeuren, en de helden die er achter de schermen werken! In deze podcast hoor je Lenny van Keulen, Mijndert Rodolf en Ruud Lemmen, alledrie werkzaam bij het legendarische Tilburgse poppodium 013.

Hoe werkt het als een groot evenement door onmacht/wereldwijd virus wordt afgelast in een vergevorderd stadium?

Dinsdag 14 april 2020 - 16:55 uur

We zitten in een rare tijd, het is een gekke situatie. De regels rondom het coronavirus zijn net zo veranderlijk als het weer. Dus op het moment dat deze podcast online staat kan er weer van alles veranderd zijn. Maar de situatie in de muziekwereld is nu dat alle concerten en festivals tot 1 juno zijn gecanceld. Dauwpop, Paaspop en Lentekabinet gaan bijvoorbeeld niet door. Maar Best Kept Secret, Pinkpop en Welcome To The Village staan nog op het programma. Maar hoe werkt het als een evenement wordt afgelast in een vergevorderd stadium, door onmacht of in dit geval een wereldwijd virus?

Mijn gasten kunnen daar meer over vertellen. Ik stel aan je voor Frank Satink, o.a. Dauwpop, Zwarte Cross en Metropool en Lisa de Jongh, Welcome To The Village en Patronaat.

Hoe wordt muziek in supermarkten en andere openbare plekken bepaald?

Maandag 16 maart 2020 - 15:55 uur

Voor de nieuwe Unseen Heroes podcast hebben we twee experts op het gebied van supermarkt-playlists uitgenodigd. Want daar zit een hele analyse achter.
Maar welke dan precies? Spoiler: Het kan zomaar zijn dat je na het luisteren van deze podcast nooit meer in een supermarkt loopt zonder na te denken over de muziek die er gedraaid wordt…

Hoe schrijf je een pop hit?

Maandag 17 februari 2020 - 17:43 uur

In deze aflevering hebben we het over het schrijven van een pop hit. Hoe komt een track eigenlijk tot stand? En welke ingrediënten heeft het nodig om een hit te worden? Songwriter- en producers Tjeerd Bomhof en Leon Palmen aangeschoven om mij en jullie hier het fijne over te vertellen.

Hoe word je als beginnende artiest bekend bij een groter publiek?

Maandag 20 januari 2020 - 12:15 uur

Deze podcast is opgenomen in Groningen tijdens Eurosonic Noorderslag, waar een bak aan beginnende artiesten rondlopen én optreden; klaar om geboekt te worden voor de grootste festivals in Europa. En natuurlijk ook met de potentie om door te breken bij het grote publiek.

Maar hoe gaat dat nou precies? Daar kunnen Eef van der Vliet, Head of Marketing & Retail bij Caroline Records en Wilbert Mutsaers, Hoofd Benelux Spotify je meer over vertellen.

Wat komt er kijken bij het organiseren van 3FM Serious Request: The Lifeline?

Maandag 18 november 2019 - 13:54 uur

Hoe wordt 3FM Serious Request: The Lifeline eigenlijk georganiseerd en geproduceerd? Wie werken er achter de schermen om ieder jaar weer een mooi bedrag op te halen voor het Rode Kruis? In deze podcast vertellen zakelijk leider Patrick van der Tol en inhoudelijk projectleider Ilja Maintz je alles over The Lifeline, veranderingen, de route en de eindshow.

Hoe ga je om met prestatiedruk & psychische problemen bij artiesten?

Maandag 14 oktober 2019 - 12:49 uur

In deze aflevering spreken we, in aanloop naar ADE, met Olga Heijns (artiestenmanager), Esther van der Poel (mental coach) en Nathalie Link (boekingsagent) over prestatiedruk en psychische problemen onder dj's.

Hoe ga je hier als drijvende kracht achter de artiesten om? Heerst er nog een taboe over en hoe kun je het voorkomen?

Hoe krijg je in NL als beginnende band een (fysiek) podium voor je muziek?

Maandag 16 september 2019 - 13:29 uur

De helden die het nieuwe muziektalent in Nederland steunen, schuiven aan bij 3FM-dj Vera Siemons. Want hoe start je als muzikant een carrière in deze industrie? Niemand minder dan Pien Feith, Chris Moorman en Joey Ruchtie vertellen hoe ze nieuw talent een podium bieden en geven handige tips. Je hoort het allemaal in deze aflevering van de 3FM Unseen Heroes-podcast.

Hoe organiseer je een mega-event als Lowlands?

Maandag 12 augustus 2019 - 11:14 uur

In de eerste aflevering van de 3FM Unseen Heroes podcast spreken we met Maarten van Lokven. Hij is senior projectleider van Lowlands en zorgt ervoor dat alles op tijd af is zodat jij het hele festival uit je plaat kan gaan.

Maar wat komt daar allemaal bij kijken? En welke veranderingen komen er aan voor Lowlands? En is het waar dat die brug des doods gaat verdwijnen? Je hoort het hier.

Fragmenten