HUMAN

Yentl (19) durft niet met haar benen wijd te zitten

  1. Nieuwschevron right
  2. Yentl (19) durft niet met haar benen wijd te zitten

Als Yentl (19) verwacht dat ze seks krijgt met haar scharrel, doucht ze altijd van tevoren. “Ik hou super veel rekening met mijn vaginale schimmels.”

Het begon allemaal op een wilde avond en een one night stand. “We waren net begonnen met onze vrijpartij toen hij opeens onder het bloed zat. 'Je bloedt, ben je ongesteld of zo?' We schrokken en stopten meteen. Ik zei dat ik niet ongesteld was en dat ik ook niet wist wat het wel was.”

Soa of niet?

De klachten hielden aan. “Ik bleef bloed verliezen tijdens seks, het deed pijn en ik had bloederige, dikke afscheiding. Dit zijn symptomen van chlamydia, dus ik dacht dat dit het was. Die one night stand was met een marinier, dus het zou best logisch zijn als ik een soa van hem had.”

Na een doktersonderzoek bleek het geen soa, maar het HPV-virus (voor meer info klik hier). “Dit virus kan iedereen krijgen door seksueel contact, óók als je met condoom seks hebt.”

Yentl heeft het virus nu een half jaar. “En ja, je kunt je inenten voor dit virus op je dertiende. Maar ik woonde toen op Curaçao, waar ze deze inenting nog niet hadden. Toen ik naar Nederland verhuisde, was die prik niet meer van toepassing op mij.”

'Ruik je me?'

“Er zijn geen medicijnen voor. Het gaat waarschijnlijk over twee jaar vanzelf over. Zo’n vijf keer per maand heb ik heel erg veel last van vaginale schimmels. Ook als ik ’s ochtends heb gedoucht, durf ik op het einde van de dag niet meer met mijn benen wijd te zitten omdat ik mezelf gewoon ruik.

"En nee, ik maak mezelf niet gek. Je kunt het echt ruiken. Een keer stapte een vrouw over me heen in het vliegtuig en rook ik precies die geur. Nu denk ik dus ook: andere mensen kunnen me gewoon ruiken.”

Van tevoren douchen

“Ik voel me best vies, terwijl dat eigenlijk niet zo is. Ik verzorg mezelf heel goed. Je vagina wassen met speciale vaginasmeersels maakt het alleen maar erger, vertelde de dokter.”

Inmiddels heeft Yentl een vaste scharrel. “Hij weet er van en gaat er heel relaxed mee om. Maar ik hou er wel altijd rekening mee. Ik zou nooit zo maar met hem het bed in duiken. Als we afspreken, zorg ik altijd dat ik van tevoren heb gedoucht.”

‘Yo, dit is niet fris’

“Ik weet wel dat ik mezelf kan zijn bij mijn scharrel. En stel dat hij mij ruikt tijdens seks – gelukkig is dat nog nooit gebeurd – dan wil ik dat hij gewoon kan zeggen: ‘Yo, dit is niet fris.’ Ik ben blij dat ik een vaste scharrel heb, want ik zou nooit meer zomaar met iemand het bed delen.”

Yentl is heel erg open over haar klachten. “Ik heb het veel met vriendinnen hierover. Zij snappen mij, omdat alle meiden wel eens een infectie hebben gehad. Ik heb eigenlijk precies hetzelfde, maar omdat het een virus is, komt het vaker terug.”

Mannen moeten op vaginales

Zestig procent van de vrouwen heeft wel eens een vaginale schimmelinfectie. “Mannen weten eigenlijk alleen dat ze hun lul erin kunnen stoppen en dat ongesteldheid en soa’s bestaan, maar meer niet. Bloeding en schimmels koppelen ze vaak aan viezigheid.

“Zo lijkt het net alsof vrouwen die last hebben van vaginale klachten vies zijn en zichzelf niet goed verzorgen. Dit is helemaal niet waar! En dat zouden mannen wel moeten weten vind ik. Misschien een iets meer uitgebreidere les biologie over de vagina?”

Openheid over intieme zaken

Een vaginale schimmel is vaak onschuldig en gaat vanzelf over. "Waar ik last van heb, heeft bijna elke vrouw wel eens gehad. Ik ben er open over, omdat ik het zie als een gezondheidskwaaltje. Ik voel me misschien wel vies, maar ik weet dat ik dat niet ben.

"Ik vind dat meer vrouwen open mogen zijn over intieme gezondheidsproblemen. Als je erover praat, wordt het normaler en zal het taboe verdwijnen.”

Ster advertentie
Ster advertentie