HUMAN

Maud wil weten waarom ze geen les krijgt over depressie

  1. Nieuwschevron right
  2. Maud wil weten waarom ze geen les krijgt over depressie

Wel biologieles krijgen over wat er in je lichaam gebeurt, maar niet over wat er in je hoofd omgaat. Best gek, vindt Maud. Want wat nou als het niet goed gaat met jou of iemand uit je omgeving? Hoe ga je daar dan mee om? Op school leer je weinig tot niets over psychische gezondheid, terwijl het aan de orde van de dag is. Waarom is dit?

Dat zoekt Maud in deze KNOW SHIT uit met Cesar. Precies op het goeie moment, zo lijkt het, want we zitten midden in een grootscheepse curriculum-herziening. Dit betekent dat een grote groep schoolleiders en docenten, die weer in allemaal werkgroepjes werken, aan het nadenken zijn over wat scholieren moeten kennen en kunnen in de moderne maatschappij. Een nieuw lesprogramma dus! Nu vragen wij ons natuurlijk af: Wordt psychische gezondheid een nieuw onderdeel van het vakkenpakket?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

#openup

Praten en leren over psychische klachten vinden we bij Tussenuur belangrijk. Zo vragen we in april 2019 (exacte datum volgt later) weer aandacht voor praten over depressie, burn-out en andere psychische klachten tijdens onze #openup-week, waar we samenwerken met onze vrienden van MIND. Cesar en Maud gaan bij MIND langs om meer te weten te komen over psychische gezondheidlessen.

MIND-directeur Marjan ter Avest: "Lessen over psychische gezondheid zijn op dit moment niet verplicht. Bij sommige mentorlessen wordt er wel aandacht aan besteed, maar er is geen standaard aanbod. Wij willen graag dat er een totaalpakket komt en elke school aandacht besteedt aan wat het betekent om psychische klachten te hebben, wat er dan in je hersenen gebeurt en ook hoe je daar anders mee om kunt gaan."

MIND Young Academy

Na het gesprek bij MIND gaan Cesar en Maud naar de MIND Young Academy. Hier leren jongeren die te maken hebben (gehad) met psychische klachten hoe ze hierover les kunnen geven, deze lessen organiseert MIND in samenwerking met Diversion. Leah is een docent in opleiding: "Ik heb zelf een burn-out gehad en ik merk dat er nog steeds een taboe op rust. Ik wil heel graag bijdragen aan het gevoel dat je niet alleen bent en dat er altijd iets of iemand is die je kan helpen."

Curriculum

Later gaan Maud en Cesar naar Pieter Laban. Hij werkt voor curriculum.nu en zit in het ontwikkelteam Burgerschap. Maud legt Pieter uit waarom psychische gezondheid onderdeel van het vakkenpakket zou moeten zijn. Pieter legt uit waar de schoen wringt.

Meedoen aan #openup?

In april besteden we bij NPO 3FM weer aandacht aan #openup. Voor deze #openup-week zijn we op zoek naar jongeren die een #openup over hun psychische klachten willen doen. Dit kan op verschillende manieren. We kunnen een interview met je doen voor een geschreven verhaal op de site, maar we zijn ook op zoek naar jongeren die op video een #openup willen doen tegenover hun familie, vriend(en) of collega's. Meer weten? Mail dan naar tussenuur@3fm.nl of stuur een appje naar 06 26 82 40 24!

ZIT JE ERGENS MEE OF ZIE JE HET (EVEN) NIET MEER ZITTEN? KLIK HIER VOOR HULP. MEER #OPENUP-VERHALEN? KLIK DAN HIER.

Ster advertentie
Ster advertentie