HUMAN

Waarom kiezen zo weinig meiden voor techniek?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom kiezen zo weinig meiden voor techniek?

Zoë wil graag de ICT in, maar merkt in haar omgeving dat dat nog steeds wordt gezien als mannenberoep. Waarom is dat eigenlijk zo? In de nieuwe KNOW SHIT onderzoekt ze het samen met Linda de Munck. Ze ontmoeten ethisch hacker Sanne Maasakkers, die samen met Zoë en Linda de school hackt.

Zoë wil later graag iets met computers en virussen doen. In haar klas zijn er verder niet veel meiden die een technisch beroep willen doen. Veel meisjes uit haar klas kiezen voor een Cultuur & Maatschappij of een Economie & Maatschappij vakkenpakket, en de jongens voor een Natuur & Techniek of een Natuur & Gezondheid profiel. Maar waarom? Denken we nog steeds in mannen- en vrouwenberoepen?

Dat zoekt Linda de Munck samen met een paar klasgenoten van Zoë uit. De leerlingen schrijven op wat ze later willen worden. Vervolgens combineert Linda de beroepen bij de leerlingen. Hoeveel zou ze goed hebben?

School hacken

Later ontmoeten ze ethisch hacker Sanne Maasakkers (26): "Ik had nooit een vrouwelijk rolmodel in de techniek gezien en ik werd vanuit school niet gestimuleerd om iets in de ICT te doen. Gek eigenlijk, want het was overduidelijk dat ik ICT interessant vond. Ik maakte op mijn tiende al mijn eigen websites. Uiteindelijk stopte ik na een half jaar met Bedrijfskunde om Informatica te gaan studeren."

Nu hackt Sanne bedrijven voor haar werk. Hoe dat werkt legt ze Zoë uit door - jawel! - de school te hacken. Ze maken nep-WiFi aan. Wie daar gebruik van maakt, kunnen ze hacken. Trappen Zoë's klasgenoten daarin?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Heb je ook een vraag voor KNOW SHIT? Laat het dan weten in de comments op YouTube, mail naar tussenuur@3fm.nl of vul het formulier hieronder in.

Ster advertentie
Ster advertentie