HUMAN

Instagram dwingt Kenza om haar littekens te verbergen

  1. Nieuwschevron right
  2. Instagram dwingt Kenza om haar littekens te verbergen

Toen Kenza Bolsius (24) jaren geleden besloot om op Instagram open te zijn over haar psychische problemen, was dat de start van haar succesvolle account @StronglikeaFighter. Inmiddels houdt ze elke dag ruim zestienduizend volgers op de hoogte van haar weg naar herstel en is haar account uitgegroeid tot een platform waar mensen met mentale problemen samenkomen voor steun. Instagram was hier een goede plek voor, totdat haar foto's opeens verwijderd werden. Door Instagram zelf.

Kenza had eerst een 'fitgirl'-account, waar ze mooie plaatjes postte van gezonde maaltijden en haar gespierde buik. Maar eigenlijk ging het helemaal niet goed met haar en toen ze werd opgenomen in een kliniek besloot ze dat ze niet langer de schijn wilde ophouden. "De eerste eerlijke post plaatste ik vanuit de gesloten inrichting en dat luchtte erg op. Ik merkte dat er veel begripvolle mensen zijn en dat ik anderen kan helpen door open en eerlijk te zijn. Dus ik besloot daarmee door te gaan.

Strong like a fighter army

Op Instagram is Kenza eerlijk over haar mentale shit; ze worstelt met zelfbeschadiging, depressie en trauma's van seksueel misbruik. Kenza's strijd wordt inmiddels door ruim zestienduizend mensen gevolgd en de band met haar volgers is bijzonder. Via DM's en reacties gaat ze met hen in gesprek. Ze probeert taboes te doorbreken en mensen te inspireren. "We zijn er juist om elkaar te helpen. Het is belangrijk om niet voor je problemen weg te lopen, maar erover te praten. Ik probeer het gevoel te creëren dat niemand in zijn eentje tegen moeilijke dingen vecht."

Haar account is niet alleen een inspiratiebron voor vele volgers, ook voor Kenza zelf is Instagram een belangrijke stap geweest in haar weg naar herstel. Dankzij de steun die ze krijgt, vindt ze het een stuk makkelijker om zichzelf te accepteren. Maar inmiddels heeft ze door toedoen van Instagram een stap teruggezet op die weg naar zelfacceptie.

Foto's weg

Sinds begin dit jaar worden er namelijk foto's verwijderd van haar account. Foto's met vriendinnen, huisdieren en selfies: allemaal weg. De reden? Op deze plaatjes zijn Kenza's littekens te zien, die ze opliep door zelfbeschadiging. Instagram heeft sinds februari strengere regels rondom het tonen van zelfbeschadiging, omdat het volgens het megabedrijf anderen zou kunnen aanzetten hetzelfde te doen.

Waarschuwing

Er worden niet alleen foto's verwijderd, sommige krijgen ook een soort waarschuwingsscherm. Dan valt er een wazige filter over je foto heen met de tekst "gevoelige inhoud" erop. Pas als je zelf aangeeft dat je de foto toch wilt zien, komt hij tevoorschijn. Inmiddels krijgt Kenza soms meerdere keren per dag de melding dat haar posts worden verwijderd. Soms opent ze met pijn in haar buik de app, bang dat ze weer zo'n melding heeft.

Littekens verbergen

De boodschap die Instagram hiermee afgeeft, vindt Kenza ontzettend moeilijk. "Wat ze hier eigenlijk mee proberen te zeggen is dat mijn lichaam aanstootgevend is. Dat doet heel veel pijn. Jarenlang heb ik mijn lichaam verstopt vanwege mijn littekens. Ik droeg alleen maar lange broeken en shirts met lange mouwen. Op een gegeven moment ben ik daarmee gestopt en toen voelde ik me zó vrij. Maar nu word ik weer gedwongen op m'n lichaam weg te stoppen."

Lees ook: Myrthe (23) wil psychische shit bespreekbaar maken

Omkleden voor de foto

Door de nieuwe regels is de manier waarop Kenza iets post enorm veranderd. Soms trekt ze speciaal iets anders aan omdat ze niet wil dat de foto verwijderd wordt. Andere keren verbergt ze haar littekens, gaat ze op een bepaalde manier voor de camera staan waardoor je ze minder ziet of bewerkt ze ze. Dan plakt ze een afbeelding met het woord 'scars' over haar littekens. "Alleen als ik lange mouwen draag mag ik er zijn van Instagram."

Zelfbeschadiging

Helemaal tegen het nieuwe beleid is Kenza niet. "Zelfverheerlijking van zelfbeschadiging moet niet kunnen en ik vind het dan ook heel goed dat ze daarop letten, maar mijn geheelde huid is anders dan het tonen van open wonden. Er staan veel verkeerde plaatjes op het platform en dat moet er zo snel mogelijk af. Maar als je gewoon je leven leidt, en je littekens niet inzet voor verkeerde doelen, dan vind ik niet dat ze die mogen verwijderen. Als je littekens hebt van brandwonden of een operatie, moeten die dan ook verbannen worden?"

Ondanks alles gaat Kenza nog steeds door met posten, want het contact met haar volgers wil ze niet kwijt. "Eerst dacht ik: laar maar, ik verstop mezelf wel. Maar nu ga ik gewoon vechten voor mezelf. Ik mag er zijn. En wat Instagram daarvan vindt is niet het belangrijkste."

We hebben Facebook Nederland, het moederbedrijf van Instagram, om een reactie gevraagd. De woordvoerder gaf ons een e-mailadres waar we naar toe konden mailen. Inmiddels wegen we bijna een ons, wat betreft het wachten op deze reactie. De woordvoerder vertelde ons dat Instagram überhaupt geen Nederlandse afdeling heeft, waardoor het moeilijk wordt om een reactie te krijgen op dit individuele geval. Een reactie krijgen van Instagram is sowieso lastig, bleek ook uit #followme, van programmamaker Nicolaas Veul. Als er ooit nog een reactie komt, dan zullen we die hier uiteraard "afdrukken".

Dit stuk is geschreven door Renee Gravemaker, oud-stagiaire van 3FM Tussenuur. Ook stage lopen? Dat kan!

ZIT JE ERGENS MEE OF ZIE JE HET (EVEN) NIET MEER ZITTEN? NEEM CONTACT OP MET MIND KORRELATIE. CHECK 3FM.NL/OPENUP VOOR MEER VERHALEN. #OPENUP IS EEN INITIATIEF VAN 3FM EN MIND.

Ster advertentie
Ster advertentie