3FM nieuws

4 op de 10 jongeren met psychische problemen schamen zich hiervoor

  1. Nieuwschevron right
  2. 4 op de 10 jongeren met psychische problemen schamen zich hiervoor

Onze vrienden van 3Vraagt deden onderzoek onder 2.100 jonge mensen tussen de 16 en 34 jaar. Daar kwam onder andere uit dat vier op de tien jongeren (42 procent) zich schamen voor hun psychische klachten.

#openup

3FM en MIND willen dit enorme taboe doorbreken en organiseren daarom voor de derde keer op rij een #openup-week. Van 6 tot en met 12 april zetten we online en on air de verhalen van jonge mensen met psychische problemen centraal. Door een #openup te doen deel je je gevoelens en stel je je open op naar anderen. Wil jij ook een #openup doen? Hier 8 tips!

Onderzoek

Maar hoe zit het dan eigenlijk met de psychische gezondheid onder jongeren? 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag opiniepanel, komt met antwoorden. Voor de helft (55 procent) van de jonge mensen met psychische klachten voelt het als een taboe om erover te praten. Het merendeel (57 procent) van alle deelnemers vraagt niet gemakkelijk om hulp. "Vanwege mijn jonge leeftijd is men snel geneigd om mijn psychische problemen te bagatelliseren. Ik krijg vaak reacties als: 'Maar je hebt de wereld nog zoveel te bieden' of 'Je kunt nog zoveel bereiken'," aldus een van de deelnemers.

(bron: 3Vraagt)

Stress, eenzaamheid en depressie

In het onderzoek werd ook gevraagd waar ze dan vooral last van hadden. Gevraagd werd naar klachten die twee maanden of langer duurden. Stress blijkt de grootste boosdoener te zijn. 67 procent gaf aan hier last van te hebben. 41 procent voelde zich twee maanden of langer eenzaam. En 32 procent van de ondervraagden had een langere tijd last van depressieve klachten.

Hulp vragen is moeilijk

Praten over je psychische problemen is erg belangrijk, een derde (34%) van de jonge mensen met klachten praat hierover met een professional. Deelnemers die dat niet doen, noemden vooral deze vijf argumenten.

(bron: 3Vraagt)

Wel praten

85 procent van de jongeren die wél praat over hun problemen, krijgt begripvolle reacties van bijvoorbeeld vrienden, ouders of een professional.

(bron: 3Vraagt)

Lessen over mentale gezondheid

Ook opvallend: 82 procent van de jongeren vindt het belangrijk dat er op middelbare scholen les wordt gegeven over psychische gezondheid. Waarom is dat er eigenlijk niet? In de Youtube-serie KNOW SHIT van 3FM Tussenuur gingen presentator Cesar en scholier Maud op onderzoek uit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

BN'er die open is

Bijna een kwart van de jongeren die op socials zit volgt een bekende Nederlander die openhartig is, over zijn of haar psychische gezondheid.

(bron: 3Vraagt)

Klik hier voor meer info over het onderzoek. De #openup-week vindt plaats van 6 tot 12 april 2019. Hierin vragen we als 3FM, MIND, NPO3, FunX, Club Hub, EO Beam en NOS Stories aandacht voor openheid over je psychische klachten.

Zit je ergens mee of zie je het (even) niet meer zitten? Neem contact op met MIND Korrelatie. Check 3fm.nl/openup voor meer verhalen. #Openup is een initiatief van NPO 3FM en MIND.

Ster advertentie
Ster advertentie