Podcasts

Influencer Kenza (24) is haar halve leven depressief

  1. Nieuwschevron right
  2. Influencer Kenza (24) is haar halve leven depressief

Iedereen voelt zich wel eens down, verdrietig of boos. Maar je down voelen, betekent niet gelijk dat je depressief bent. Om uit te zoeken wat depressiviteit is en wat daar allemaal bij komt kijken, spreekt presentator Martine van der Spek in de nieuwe podcast met de depressieve Lars en Kenza (van het Insta-account @stronglikeafighter) én met psycholoog Kirsten.

Check hier de podcast!

In Nederland heeft zo'n drie tot acht procent van de jongeren een depressie. Dat zijn tussen de dertigduizend en tachtigduizend jongeren. Wij van Tussenuur schrokken behoorlijk van dat aantal, want over en vooral mét depressieve jongeren wordt weinig gesproken. Met Blue Monday net achter de rug, is het daarom de hoogste tijd om daar wat verandering in te brengen.

(Lars)

Lange wachtlijsten

Host Martine van der Spek spreekt in het achttiende deel van onze podcast bijvoorbeeld met Lars (19). Nadat zijn ouders scheidden, begon hij zich somber te voelen. Het ging steeds slechter met hem en na zijn examens op de middelbare school raakte hij in een zware depressie. Om even tot rust te komen nam hij een tussenjaar.

Toen besloot hij zich op te geven voor het programma True Selfie van BNNVARA, waarin jongeren met psychische problemen zichzelf filmden en moeilijke momenten met de kijkers deelden. Door mee te doen aan het programma hoopte hij depressie beter bespreekbaar te maken, want hij merkt dat veel mensen vaak niet eerlijk durven te zijn over hun shit.

Inmiddels gaat het al iets beter met Lars, maar hij is er nog niet helemaal. Waar hij tegenaan loopt, zijn de lange wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg, hierdoor kunnen ze hem nergens de zorg geven die hij nodig heeft en wordt hij al maanden van het kastje naar de muur gestuurd. Onterecht vindt Lars, en het maakt hem dan ook behoorlijk boos.

(Kirsten)

Niet vroeg genoeg

Die lange wachtlijsten zijn voor meer mensen een probleem, vertelt Kirsten aan Martine. Kirsten in psychologe bij MIND Korrelatie, een landelijke organisatie waar je terecht kan voor anonieme en professionele psychische hulp. Via MIND Korrelatie kun je bellen of chatten met psychologen als Kirsten, zij kunnen je vervolgens doorverwijzen naar passende hulp. Onze jaarlijkse #openup-week organiseren wij samen met hen.

Kirsten legt ook uit wat een depressie precies is, waar het vandaan kan komen en wanneer je weet dat je hulp moet zoeken. En dat kun je niet vroeg genoeg doen, constateren Kirsten en Martine.

(Martine)

Eerlijk zijn over depressie

Ook Kenza (24) deelt haar ervaring met depressie. In de studio vertelt ze dat ze na seksueel misbruik terecht kwam in een depressie, die al haar halve leven duurt. Herinneren hoe ze zich voelde zonder depressie, kan ze niet. Haar depressie uit zich bijvoorbeeld in somber zijn en zelfbeschadiging.

Ook Kenza voelt zich tegenwoordig beter dan jaren geleden. Goede hulp, medicatie, goed contact met familie en vrienden en een goed support-systeem maken voor haar het verschil. Dat support-systeem vindt ze onder andere op Instagram. Toen ze eerlijk begon te zijn op Instagram over haar depressie, merkte ze dat dat veel mensen aansprak.

(Kenza)

Mensen omhoog trekken

Op haar Insta-account (@stronglikeafighter) deelt ze haar ervaringen met eetstoornissen, zelfbeschadiging, PTSS en misbruik. Binnen no-time kreeg ze veel volgers en groeide Strong Like a Fighter uit tot een platform waar mensen met psychische problemen terecht kunnen. Via Instagram spreekt ze veel met andere jongeren die in dezelfde situatie zitten, met hen wisselt ze tips uit en voert ze veel goede gesprekken. Daarmee helpt ze niet alleen anderen, maar ook zichzelf: “Ik probeer mensen omhoog te trekken, maar andere mensen doen dat ook bij mij.”

Kenza is zich er van bewust dat ze een heel ander leven leidt dan leeftijdsgenoten, zo gaat ze bijvoorbeeld niet naar school en is therapie heel belangrijk voor haar. Maar dat betekent niet dat ze stil zit: zo is ze veel bezig met Strong Like a Fighter om haar bereik te vergroten én schrijft ze een boek.

Luister de podcast hier, check 'm op soundcloud, in stitcher, op Itunes of via de 3fm app.

ZIT JE ERGENS MEE OF ZIE JE HET (EVEN) NIET MEER ZITTEN? KLIK DAN HIER VOOR ONMIDDELLIJKE HULP.

Ster advertentie
Ster advertentie