HUMAN

Dit kun je nu nog doen tegen examenstress

  1. Nieuwschevron right
  2. Dit kun je nu nog doen tegen examenstress

Iedereen voelt spanning tijdens examens. Dat is niet meer dan normaal, maar sommige mensen hebben er zoveel last van, dat ze eigenlijk niets meer kunnen. Dus of je nu extreme spanning hebt, of maar een klein beetje: MIND-psycholoog Jean-Pierre van de Ven geeft tien handige adviezen die je kunt opvolgen.

#1 Positief denken

Wanneer het je allemaal teveel wordt, en het leren niet lukt, heb je de neiging om de handdoek in de ring te gooien. Maar hey, dat is echt niet de juiste manier! Je moet juist nu honderd procent achter jezelf staan. Steun jezelf, zeg tegen jezelf dat je het kunt. Vind je dit moeilijk? Dan kun je het ook opschrijven: "Ik heb geleerd, het gaat me lukken!". Zet positieve gedachten tegenover de negatieve gedachten.

#2 De basisregels

De basisregels ken je vast wel. Op tijd naar bed, leer niet de hele nacht door. Ook sta je op tijd op en neemt de tijd om te ontbijten. Maak jezelf op je gemak klaar voor de dag. Ga ook ruim op tijd naar school, zodat je daar ook nog even kan wennen aan de omgeving. Wanneer je in de stress bent, werkt je geheugen minder goed, en da's niet zo handig wanneer je examen doet...

#3 Wees gewoon zenuwachtig

"DOE NU RUSTIG!!!" Je blijft het maar tegen jezelf zeggen. Maar nee, dat werkt ook niet. Helemaal niet zelfs. Want je bent al in de stress, dus wanneer je je ook nog druk gaat maken over het feit dat je in de stress bent, ben je dubbel in de stress. Dus doe het niet! Sta jezelf gewoon toe om zenuwachtig te zijn, het mag. Geef jezelf elk half uur een paar minuten pauze.

#4 Leer ontspannen

De momenten die je niet hoeft te leren of een examen hoeft te maken, zijn belangrijk. In deze momenten moet je namelijk ontspannen. Relax op jouw eigen manier, adem diep in en uit, daar word je rustig van. Lees een boek, neem een warm bad of kijk een leuke film. En uiteraard, 's avonds weer vroeg naar bed.

#5 Geen rampgedachten

Je ziet op stressmomenten vaak alleen wat er fout kan gaan. Doordat je zo denkt, voel je alleen maar meer stress. Die rampgedachten kun je het beste even opschrijven. Dan zie je pas dat het zo erg nog niet is. Zo kun je bijvoorbeeld denken: Oh jee, ik ken een hoofdstuk niet zo goed, wat nu? Dan schrijf je deze gedachte op. Hoe erg is dit? Hoe groot is de kans dat je hierdoor in de problemen komt? En want kun je er nu nog aan doen? Door je angstgedachten op een realistische manier aan te pakken, gaan ze weg.

#6 Wees creatief

Wanneer de rampgedachten in je hoofd opkomen kun je een oplossing bedenken. Ben je onderweg en heb je geen pen bij je? Dan mag je eventjes stressen, maar daarna ga je nadenken over een oplossing. In de hele school is er namelijk vast wel iemand die een extra pen bij zich heeft!

#7 Bemoedigende woorden

Wees ook een beetje trots op jezelf, want je bent al zo ver gekomen. Je mag eindexamen doen, en da's een hele prestatie. Maak een lijstje met dingen die je goed gedaan hebt. Die cijfers de afgelopen jaren, je leuke vrienden en het boek dat je uit hebt. Neem dit lijstje iedere dag even door wanneer je in de stress schiet.

#8 Soms moet je gewoon even wachten

Je hebt je emoties nou eenmaal niet altijd onder controle. De stresshormonen raken vanzelf een keer op, dus je kunt ook rustig even wachten. Binnen vijf tot tien minuten zakt de stress weg en kun je weer verder met leren of ontspannen.

#9 Geef het een cijfer

Je kunt je stressniveau een cijfer geven, kies een getal tussen de nul en de honderd. Zo kun je peilen waar op de stressladder je nu zit. Zo kom je er ook gauw achter wat jouw stressniveau triggert. En natuurlijk ook waardoor jouw stressniveau weer naar beneden gaat. Dit kan een grote geruststelling zijn.

#10 Geen alcohol, koffie en thee

Tijdens de examentijd kun je beter geen koffie, thee of alcohol drinken. Door de cafeïne en de alcohol krijg je eventjes een heel fijn en positief gevoel, maar daarna werkt het juist averechts. Je droog uit en dat zorgt ervoor dat je slechter presteert. Alcohol drinken de avond voor je examen is sowieso geen aanrader, dan zit je brak je examen te maken.

Ster advertentie
Ster advertentie