HUMAN

Waarom houden we van de zee?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom houden we van de zee?

Bij de zee is alles anders. Fijner.

Je ogen dicht. Je voeten in het nét iets te hete zand. De zon brandt op je huid, maar dat voel je niet, door de wind van de zee. Haar golven ruisen. Je ruikt zout en proeft het op je lippen. Op de achtergrond krijsende meeuwen. Op het vasteland een rotgeluid, maar bij zee is het anders. Bij zee is alles anders. Fijner.

Herken jij je hierin? Een echte zeemeermin (of –man) heeft onvoorwaardelijke liefde voor de zee. En daar ben je echt niet de enige in. Maar waarom is dat nou eigenlijk zo?

We houden van blauw

Soms is het ook gewoon heel simpel. De zee is blauw en mensen houden van blauw. Dat vertelt Tineke Sweys van het Vlaamse instituut voor de Zee (VIZ). "Ook in de marketing gebruiken ze blauw om mensen aan te trekken. Denk maar aan Twitter, LinkedIn, Skype en Facebook.”

“Uit verschillende onderzoeken blijkt dat blauw een kalmerend maar ook stimulerend effect heeft op de mens. Daarnaast brengt het positieve, emotionele reacties als blijheid en beloning. De reden dat blauw zo’n positieve invloed op ons heeft, zou het gevolg zijn van het feit dat we als mens geëvolueerd zijn op een planeet die grotendeels (door water en lucht) uit blauwe tinten bestaat.”

Onze liefde voor blauw gaat zelfs zo ver, dat we zelfs in een turquoise, maar chemisch vervuild meer zouden zwemmen. “Dat ondervonden ze bij ‘The Blue Lagoon’ in Engeland (onderstaande afbeelding). Een met water volgelopen kuil. Ondanks dat er waarschuwingsborden stonden dat de zuurtegraad net bijna net zo hoog was als dat van bleekwater, bleven mensen erin zwemmen. De gemeente kleurde het water zwart om mensen te ontmoedigen.

Het fijne zeegeluid

“In de negen maanden die je in de buik van je moeder zit, hoor je verschillende geluiden. Het suizen van haar ademhaling, het bonzen en ruisen van haar hartkloppingen en het kolken van haar vertering. Blijkbaar allemaal rustgevende geluiden die lijken op het geluid van de zee.

"Ook is aangetoond dat mensen het geluid fijn vinden omdat het een laag volume heeft, geen al te hoge frequentie en een normaal patroon van geluidsgolven. Het is ook niet voor niets dat zeegeluiden therapeutisch worden gebruikt om angstige mensen te kalmeren en vermoeiende mensen beter te doen slapen.”

Chillen in het water

Het is geen toeval dat geestelijk of lichamelijk zieke mensen naar de kust worden gestuurd voor een bepaalde kuur. “Als mensen zich in water bevinden, ervaren ze meer rust. Wanneer we bijvoorbeeld gaan zwemmen, produceert ons lichaam stoffen die angst en stress verminderen. Ook ervaren we door drijven lichamelijke sensaties als ontspanning en gewichtloosheid.”

Gelukkiger wonen aan zee

Mensen die verhuizen naar een groenere omgeving, zijn psychisch gelukkiger. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Exeter. Mensen die bij de kust leven, waren nóg gelukkiger!

“Dit komt doordat het leven aan de kust fysieke activiteiten bevordert en omdat de kust ruimte biedt voor zulke activiteiten als wandelen, hardlopen en fietsen," vertelt onderzoeker Ben Wheeler. "Ze hebben ook minder stress, ontspannen meer en hebben vaker sociaal contact.”

Verschilt per persoon

“Maar de liefde voor de zee verschilt per persoon," vertelt Tineke van het VIZ. “In de psychologie noemen we dat persoon-omgevingsfit, dit is de mate waarin iemands persoonlijkheid overeenstemt met de omgeving. Zo houdt iemand met claustrofobie van ruimte, en zal zo’n persoon sneller van de zee houden dan van een drukke stad.”

Ben jij nou echt een zeemens? En lukt het je niet om je beste vriend over te halen om deze zomer naar een plekje aan zee te gaan? Gebruik dan bovenstaand overtuigingsmateriaal. En zo niet, gebruik dan deze chille vier uur durende (!) YouTube-video met zeegeluiden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie