HUMAN

Waarom huilen we eigenlijk?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom huilen we eigenlijk?

Spoiler: je mag huilen zo vaak je wil!

Er is niets fijner dan op z'n tijd een flink potje janken. We doen het dan ook allemaal weleens, de een vaker dan de ander. Maar heb je er weleens over nagedacht waarom we eigenlijk huilen? En waarom komen er tranen uit je ogen? Het leek ons een goed moment om dat eens te uit te zoeken.

Wat is huilen?

Huilen is echt iets menselijks, tot nu toe is er nog nooit een dier ontdekt dat ook moet huilen met tranen. Maar eigenlijk is huilen best weird, je bent verdrietig, bang of boos en dan komt er vocht uit je ogen. Huh? Met het vocht worden je ogen vochtig gehouden, maar wanneer je zóveel vocht produceert dat de tranen over je wangen stromen, dan moet je huilen.

Huilen is eigenlijk iets heel moois: je lichaam troost zichzelf. Huilen zorgt namelijk dat je even helemaal kan ontladen en het zorgt ook nog eens voor ontspanning. Bij huilen komen er 'endorfinen' vrij. Dat zijn hormonen die ervoor zorgen dat de pijn in je hoofd iets verzacht. Huilen is dus een soort psychische pijnstiller. How cool!

Waarom moet je huilen?

Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar huilen, zeker weten doen we het dan ook niet. Volgens de onderzoeken die al wel gedaan zijn, weten we dat huilen verschillende functies heeft: allereerst is huilen dus die pijnstiller voor je mind. Heel fijn, maar huilen heeft nog veel meer functies.

Het is bijvoorbeeld ook een communicatiemiddel! Whut?! Ja echt, door te huilen, communiceer je met anderen. Je laat zien dat je liefde, medelijden en aandacht nodig hebt. Dat begint al vanaf je dat je een baby bent: je huilt omdat je iets van je moeder wil. Wanneer je ouder wordt, blijf je huilen wanneer je jouw zin niet krijgt.

Volwassenen doen dat eigenlijk ook, maar dan willen ze gewoon medelijden hebben. No shame dus wanneer je een beetje zelfmedelijden hebt. Maar het werkt ook andersom, wanneer je iemand ziet huilen en je zelf ook moet huilen. Je laat dan zien dat je meeleeft en van die persoon houdt.

Waarom huilt de één sneller dan de ander?

Dat hangt helemaal af van de dingen die je in je leven hebt meegemaakt. Wanneer je veel nare of juist mooie dingen hebt meegemaakt, heb je hier herinneringen aan. Bewust of onbewust komen deze herinneringen weleens terug, bijvoorbeeld bij bepaalde geuren, geluiden of gebeurtenissen. Het kan zomaar zijn dat je daardoor in tranen uitbarst.

Daarnaast spelen hormonen ook een rol. Mannen hebben andere hormonen in hun lichaam dan vrouwen. Hierdoor huilen de meeste mannen minder snel dan vrouwen. Hormonale schommelingen, bijvoorbeeld wanneer je de pil slikt of wanneer je ongesteld moet worden, zorgen ervoor dat je sneller aan het snotteren bent dan anders. En ja, die problemen hebben mannen dan weer niet.

Wanneer je erg gestrest bent, draaien je traanbuizen trouwens ook overuren. Zo komt het dus dat je in een gestreste periode net wat eerder moet janken dan anders. Best logisch eigenlijk. Je lichaam wil gewoon ontspannen en fijne aandacht hebben!

Waarom je vaker zou moeten huilen

Huilen is dus hartstikke gezond. Je zou 't dan ook best wat vaker mogen doen. Je inhouden, is nergens voor nodig. Sterker nog: huilen is juist stoer. Jij durft te laten zien wat je voelt en bent niet bang wat anderen daarvan denken. Dat is een eigenschap die mensen waarderen in een ander.

Huilen lucht op, het troost je. Het helpt je om een hoofdstuk af te sluiten, daarom huilen mensen ook op een begrafenis: het is ook een manier van verwerken, bijvoorbeeld tijdens het rouwen. Maar ook wanneer je boos bent kan huilen flink opluchten. Nadat je gehuild hebt kun je meestal een stuk helderder nadenken.

Ster advertentie
Ster advertentie