HUMAN

Dit is waarom likes je zo'n goed gevoel geven

  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is waarom likes je zo'n goed gevoel geven

Effe een nieuwe profielfoto uploaden en je krijgt gigantisch veel likes. Die dag shine je als nooit te voren. Maar waarom geven digitale thumbs up je zo’n goed gevoel? Tussenuur zocht het voor je uit.

(Hoofdfoto van ANP)

Ga jij deze zomer jaloersmakende vakantiefoto’s plaatsen op Instagram? Dan is het fijn dat mensen je foto’s liken. Een blijk van waardering. Maar wat vakantiefoto’s betreft gaat het bij sommige mensen wel ver. Uit een onderzoek van Expedia blijkt dat één op de drie jongeren enthousiaste reacties en likes van vrienden net zo belangrijk vinden als de reiservaring zelf.

Hoe meer, hoe beter!

Een paar likes krijgen op een van je mooiste foto’s is ook niet leuk. We love likes! En veel! Maar waarom is dat zo?

Volgens neurowetenschapper Roeland Dietvorst wordt het genotscentrum in je hersenen geactiveerd wanneer je likes binnen krijgt, net zoals dat werkt met andere verslavingen als roken of gamen. “Het voelt als een soort beloning,” vertelt hij in de Volkskrant. “En dus gaan we steeds op zoek naar die bevestiging.”

Daarom krijgen we vaak een blij gevoel van de melding: Je hebt een nieuwe like! Uit een ander onderzoek blijkt dat het effect van likes op je zelfvertrouwen te maken heeft met of je het gevoel hebt dat je een zinvol leven leidt.

Zinvol leven

Personen die het gevoel hadden dat ze geen zinvol leven leidden, gaven aan minder zelfvertrouwen te krijgen doordat ze weinig likes kregen. Wanneer ze veel likes kregen, voelden ze zich beter.

Mensen die het idee hadden een zinvol leven te leiden, werden bijna niet of helemaal niet beïnvloed door het aantal likes. Dit komt doordat zij doelen voor zichzelf stelden in het leven. Dit geeft aan dat zij over een bepaalde mate van vastberadenheid en doorzettingsvermogen beschikken.

Zij zien dit niet als een indicator voor wie jij bent als persoon. En dat maakt het verschil tussen de deelnemers. De mensen die geen doelen voor zichzelf stelden, zagen social media meer als een tool waarmee anderen jou cijfers geven. En bij een hoog cijfer, voor je je beter!

Sociale intelligentie

Jouw kijk op social media zegt dus best wel veel over wie je bent. Roeland Dietvorst: “Onderzoek laat zien dat er een verband is tussen de grootte van iemands netwerk op Facebook en de dichtheid van bepaalde cellen in het brein die te maken hebben met sociale intelligentie.

"Heb je online een groot netwerk, dan ben je vaak juist ook in het echte leven heel sociaal. Op sociale media gebruiken we trouwens veel dezelfde hersendelen als in het echte leven tijdens sociale interactie.”

Ster advertentie
Ster advertentie