Solar

Hoe zit het met de duurzaamheid op Solar Festival?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe zit het met de duurzaamheid op Solar Festival?

Natuurlijk brengt een festival naast mooie herinneringen ook héél veel afval met zich mee. En dan vooral plastic. Denk aan (party)tenten, plastic bordjes en bestek, rietjes, vuilniszakken en ga zo maar door. 3FM sprak met Roel Vennekens van de Solar-organisatie over hoe zij het plasticprobleem dit jaar aanpakken.

Solar focust zich dit jaar op gebied van duurzaamheid vooral op het terrein, de eettentjes en de camping. Het festival heeft een Plastic Promise getekend. Roel: "We streven ernaar om binnen 3 jaar 60% van al het plastic op het festival te kunnen recyclen."

Het terrein

Solar is creatief met hout! "Wij laten iconische decorstukken maken die we zelf vaker inzetten, maar ook verhuren aan andere festivals na Solar. Een deel van het hout gaat na het festival naar een bedrijf dat hiermee weer nieuwe mooie dingen maakt. Dit doen zij bijvoorbeeld in samenwerking met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het meeste wat zij maken verhuren zij dan weer. Dat hout blijft dus lekker lang in gebruik." Een soort recyclebaar festival is het dus!

De eettentjes

"Alle borden, servetten en vorkjes en dergelijke zijn allemaal composteerbaar. Dit wordt bij de cateraars neergelegd en dat controleren we ook echt. We bannen single use plastic als rietjes en laten catering dat vervangen door bijvoorbeeld rietjes van bamboe. Dat mogen zij zelf bepalen." Maar er wordt ook opgelet bij het bestellen van drinken. "We zijn op zoek naar een goed alternatief voor de toekomst. Dat hoeft niet biologisch afbreekbaar te zijn, want dat is juist weer moeilijk te recyclen en dus niet zo duurzaam." Bestel je een colaatje op Solar? Dan krijg je gewoon het flesje (zonder dop, dat wel) mee in plaats van dat het overgegoten wordt in een nieuwe beker. Alle kleine beetjes helpen!

De camping

Het epicentrum van het plastic afval: de camping. Ieder jaar worden er veel te veel tenten achtergelaten op de camping, en die kunnen niet gerecycled worden. Solar zet zich in om stapje voor stapje het probleem op te lossen. "In Europa wordt 20 tot 25% van al het campingafval achtergelaten en dat is veel te veel. Dit jaar mag je niet je eigen partytent meenemen. Je kunt er een kopen op Solar, die je dan volgend jaar, met een sticker, wel weer mag meenemen. Zo hopen we dat mensen niet zomaar de tenten achterlaten."

3FM Festival Top 999

Je hoort in de 3FM Festival Top 999 niet alleen de classics, meezingers en anthems van way back, maar ook tracks en artiesten die je juist in de toekomst wilt zien op festivals. Misschien lukt het je in 2019 al, misschien niet. Maar wat vaststaat is dat de 3FM Festival Top 999 weer vol zal staan met héle lekkere muziek. De lijst wordt dit jaar van 24 tot 30 augustus uitgezonden (tussen 09:00 en 21:00 uur).

Ster advertentie
Ster advertentie