3FM nieuws

Is het mogelijk om plasticvrij te leven?

  1. Nieuwschevron right
  2. Is het mogelijk om plasticvrij te leven?

In België start vandaag het initiatief 'Mei Plasticvrij' om mensen bewuster met plastic om te laten gaan. Sander belde tijdens de ochtendshow met Studio Brussel-dj Linde Merckpoel die he-le-maal klaar is met het plasticgebruik!

"Plastic is een fantastisch product. Een leven zonder plastic is zo goed als onmogelijk, dan blijft er bijvoorbeeld weinig over van de radiostudio. Maar we moeten wel eens nadenken over waar we dat plastic allemaal voor gebruiken. We zijn er nu niet spaarzaam mee. Het is het single use plastic waar het probleem in zit. Dus het plastic dat we maar een paar minuten gebruiken," aldus Linde.

Single Plastic Use

Het probleem ligt volgens Linde dus bij 'Single Plastic Use'. Ooit van gehoord? Het zijn producten die je maar één keer gebruikt: boterhamzakjes, waterflesjes, rietjes en ga zo maar door. Dit eenmalige gebruik is enorm vervuilend, maar ook makkelijk terug te dringen door alle plastic producten die je maar een paar minuten gebruikt te vervangen door producten van een ander, minder vervuilend, materiaal. Gebruik een broodtrommel in plaats van boterhamzakjes en koop een waterfles in plaats van flesjes water uit de supermarkt. Simple as that!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Anti-plastic-tips

Rietjes, plastic bekers, plastic zakken, plastic om verpakte groenten... plastic is overal. Hoe kunnen we er met z'n allen voor zorgen dat we dit uit de hand gelopen plasticverbruik stoppen?

1. Drink kraanwater
"Hoe meer kraanwater je drinkt, hoe minder plastic flessen je koopt in de winkel. En investeer ook in een leuke drinkfles of recyclebare koffiecup, zodat je niet elke keer een nieuw bekertje hoeft te pakken."

2. Neem een tas mee naar de supermarkt
"Als je dan bij de supermarkt aankomt, hoef je niet iedere keer een nieuwe tas te kopen, maar het belangrijkste: trek je mond open!"

3. Trek je mond open!
"Op mijn werk waar ik lunch is het onmogelijk om te lunchen zonder plastic. Ik vind dat ik tegen mijn werkgever mag zeggen dat ik hier niet blij mee ben en hier verandering in wil zien. Overal waar je komt: je moet en mag iets zeggen over het plasticgebruik."

Meer informatie over de plasticvrije maand vind je hier.

Ster advertentie
Ster advertentie