Naar homepage
3FM nieuws

Festivalalarm: veel meer eikenprocessierupsen in 2019

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Festivalalarm: veel meer eikenprocessierupsen in 2019

Trek je longsleeves maar vast aan, want de eikenprocessierupsen zijn weer onderweg! De kleine bastards krijgen any minute now de brandhaartjes die vorig jaar menig festivalbezoeker het leven zuur hebben gemaakt.

3 keer zoveel

Dit jaar verwacht het Kenniscentrum Eikenprocessierups maar liefst drie keer zoveel rupsen als in 2018, en dat was al een recordjaar. Daarnaast lijkt het kleine broertje, de dennenprocessierups, ook onderweg te zijn naar Nederland. Die geeft dezelfde effecten: de brandhaartjes van de rups zorgen voor uitslag op je huid, zwellingen, rode ogen en jeuk.

Arnold, een lid van het kenniscentrum, zegt er het volgende over: "In potentie kan er dit jaar een grote plaag komen, al hangt dat nog af van het weer. Maar dat is tot dusverre voor de processierups nog beter dan vorig jaar." Ai.

De tegenaanval

Best Kept Secret festival heeft de tegenaanval geopend op de rups en heeft geprobeerd de koolmezenpopulatie flink op te krikken. Deze vogels zijn de grootste natuurlijke vijand van de rups en vreten ze met plezier op. Score! Lees hier meer over BKS en hun strijd tegen de rupsen.

Wat doe je ertegen?

3FM-dj Jorien belde in 2018 met Jan de EHBO-man om hem de hemd van het lijf te vragen over dit nare beestje. Eén rups heeft 700.000 brandharen te verspreiden, dus de kans dat je ermee in aanraking komt deze zomer is heel groot. Zéker als je op festivals rondbanjert. Jan geeft hieronder een rijtje tips!

1. Neem een plastic zak mee om op te zitten (en ga liever niet tegen bomen aanzitten)
2. Bedek jezelf iets meer dan normaal
3. Niet krabben of wrijven, dat maakt de jeuk alleen erger
4. Heb je al last van jeuk en bultjes? Doe er plakband op en trek het er meteen weer af, dat helpt met het verwijderen van haartjes.

Dat was 'm. Goed uitkijken en we zien jullie op de festivalweides, strijders!

Ster advertentie
Ster advertentie