Zwarte Cross

Zwarte Cross wil in 2019 geen terrein vol plastic bekers meer

foto: Bart van der Putten
  1. Nieuwschevron right
  2. Zwarte Cross wil in 2019 geen terrein vol plastic bekers meer

Elk jaar wordt er na de Zwarte Cross zo'n 40 ton vuilnis opgeveegd, genoeg om 14 vrachtwagens mee te vullen. Da's véél plastic. De Zwarte Cross doet daarom dit jaar hun best om deze plasticinzameling te vergemakkelijken.

Nieuw soort beker

Om te voorkomen dat het hele terrein na een paar uur langzaam dichtslibt met platgetrapte plastic bekers, heeft de Zwarte Cross afspraken gemaakt met drie drankleveranciers.

Tot vorig jaar gebruikten die elk een eigen soort beker en PET fles, van verschillende soorten plastic. Dat kun je niet samen recyclen, dus maken ze nu allemaal gebruik van dezelfde beker (zonder logo). Op deze manier kun jij volgend jaar je biertje drinken uit een gerecyclede drinkbeker!

Hergebruiken?

Een herbruikbare statiegeldbeker gebruiken, zoals bijvoorbeeld Best Kept Secret doet, is volgens de Zwarte Cross geen optie. Voor 220.000 bezoekers is zoiets lastig rond te krijgen. Ook zou volgens organisator Marcus ten Zijthoff de Achterhoekse festivalcultuur daar niet bij aansluiten: "Wij staan vaak in groepjes bij elkaar en halen rondjes. Dan moet je wachten tot iedereen zijn glas leeg heeft, een statiegeldbeker is dan gewoon niet praktisch."

Bart van der Putten

Verdere maatregelen

Naast het invoeren van recyclebare bekers wordt er aan bezoekers gevraagd of zij die bekers niet zomaar op de grond willen gooien, maar in speciale afvalbakken willen achterlaten. Ten Zijthoff: "We zijn afhankelijk van de goede wil van bezoekers, maar vinden dat we wat moeten doen. Het zal tijd nodig hebben voor iedereen het normaal vindt, maar het is niet de toekomst om op een bed van bekers rond te lopen."

Ook zullen er extra prikploegen rondlopen, wordt het afval vaker opgehaald en zal het veld voor het hoofdpodium vaker op worden geruimd. Want ja, als je een mooi schoon veld ziet ben je misschien nét iets eerder geneigd dat zo te laten?

Een duurzamer festival

Een duurzamer festival is sowieso iets wat steeds meer speelt. Een tijdje geleden had 3FM-dj Vera in haar programma Anna van Nunen te gast van Innofest. Zij vertelt over hoe zij duurzame technologie steeds meer op festivals starten. Wil je het teruglezen? Check het hier!

Ster advertentie
Ster advertentie