Podcasts

Dit is waarom de vibrator werd uitgevonden

  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is waarom de vibrator werd uitgevonden

Ben je preuts of niet, dat is de vraag.


(Een hysterische vrouw wordt 'onder handen' genomen in de 19de eeuw)

Hoe kan het nou dat de ene persoon het heerlijk vindt om zonder kleren rond te lopen, terwijl een ander het liefst alle kleren aanhoudt? Waarom praat de ene persoon gemakkelijk over seks en de ander juist niet?

Kortom, waarom is de ene persoon preuts en de ander niet? En kun je daar een waarde-oordeel over geven? Om al deze vragen te beantwoorden, stapten de makers van Bedvogels in hun tijdmachine naar de negentiende eeuw, naar een tijd van zowel hevige preutsheid als extreme focus op seks.

Hysterische wijven!

Bij vrouwen werd in die tijd, ook wel de Victoriaanse tijd genoemd, niet zelden de diagnose 'hysterie' gesteld. Vaak bleek het te gaan om opgekropte driften en verlangens die de vrouw niet openlijk mocht laten zien. Vrouwen en mannen mochten in die tijd niet eens in dezelfde ruimte samenwerken, kun je nagaan.

Om die opgekropte gevoelens de ruimte te geven en de hysterie te verhelpen werd uit medische overwegingen de vibrator uitgevonden, waarmee artsen in vrouwenklinieken de nodige verlichting brachten. Het was ook de tijd dat Sigmund Freud zijn theorieën over seksuele gevoelens ontwikkelde.

Al met al een interessante tijd, die onze kijk op seks en de manier waarop je er over praat en denkt hevig beïnvloedde.

Bedvogels is een podcastserie van Human, waarin jongeren, wetenschappers en experts nieuwe inzichten bieden op je seksleven. Alle afleveringen van Bedvogels zijn te beluisteren in Download for the Road in de 3FM App.

Ster advertentie
Ster advertentie