Podcasts

Is studeren zonder stress nog wel mogelijk?

  1. Nieuwschevron right
  2. Is studeren zonder stress nog wel mogelijk?

Omgaan met prestatiedruk, een vernieuwd leenstelsel, een studie vinden met baangarantie én kans maken op een betaalbare studentenkamer. Er zijn meerdere factoren die het voor studenten lastig maken om zonder stress hun diploma te behalen.

LUISTER HIER DE PODCAST

3FM-dj Lieke is zelf twee jaar afgestudeerd. In het kader van de landelijke onderwijsstaking, op vrijdag 15 maart, nodigde ze Carline van de Landelijke Studenten Vakbond, Leanne van Stivako Educatie en studente Sophie uit om te praten studiestress.

Zee van onwetendheid

Sophie is momenteel bezig met haar derde studie. Zelf noemt ze haar studentenleven "een zoektocht door een jungle, genaamd: het onderwijssysteem." Tijdens haar eerste studie, Audiovisuele Media aan de HKU, wisten al haar medestudenten al wat ze wilden worden, terwijl ze zelf in een zee van onwetendheid dreef. Ze besloot met de opleiding te stoppen en uit te zoeken wat ze wél wilde studeren.

Na een baantje als hotdogserveerster bij die ene Zweedse meubelgigant, solliciteerde ze op een baantje als communicatiemedewerker, waarna ze besloot zich in te schrijven voor de studie HBO Communicatiemanagement. "Het was wel oké, maar het leek een beetje op een havo plus-klas. Ik miste uitdaging."

Studente Sophie

Nu volgt ze wiskunde C op vwo-niveau, een vak dat ze bij haar profielkeuze niet had gekozen. Om dit vak te kunnen volgen, moet ze volwaardig ingeschreven staan bij de studie Communicatiewetenschappen.

"Baangarantie boeit me op dit moment geen zak! Ik wil doen wat ik leuk vind en als ik daar goed in ben, wil ik er beter in worden." Doordat ze eerst is gaan werken, heeft Sophie ontdekt wat ze leuk vindt. Haar advies aan toekomstige studenten is dan ook om je na het eindexamen niet meteen in een studie te storten, tenzij je écht weet wat je wil. Door eerst te gaan werken, krijg je meer zelfkennis en inzichten."

Aard van het beestje

Het verhaal van Sophie klinkt Leanne bekend in de oren. Met Stivako Educatie helpt ze jonge mensen om de juiste keuze te maken tijdens hun loopbaan. Ze koppelt het natuurlijke talent van een student aan een bepaalde studie. Ze filtert aan de hand van interesses. "We gaan uit van de aard van het beestje: hoe zit je in elkaar en welke talenten heb je om verder te ontwikkelen?"

Leanne van Sticako Educatie

Leanne is groot voorstander van een herinrichting van het onderwijs, waar meer ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling, omdat dat nu wegvalt. "Prestatiedruk zorgt ervoor dat iedereen in een keer alles perfect wil doen. Dat wordt onmogelijk gemaakt, dus krijg je stress." Ze zou bijvoorbeeld de cijfers van vakken achterwege laten bij de keuze van de juiste studie. "Het draait nu om prestatie, in plaats van potentie."

Ongelijkheid

Carline, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond LSVB, merkt dat er steeds minder ruimte is om je achter de oren te krabben, en toch voor een andere studie te kiezen. Hierdoor maken mensen een studie af die ze eigenlijk helemaal niet interessant vinden. En als ze toch switchen, zitten ze met een (torenhoge) schuld.

Daarnaast klopt het beeld dat men van studenten heeft niet met de werkelijkheid. "Ze krijgen vaak te horen dat ze niet zoveel moeten zuipen. En ze zouden lenen om te beleggen! Maar dat is niet de realiteit. Kijk niet zo neer op deze generatie, we hebben het best moeilijk."

Carline van LSVB

Carline: "De gemiddelde studieschuld bedraagt nu 26.000 euro. Het vergroot de ongelijkheid. We gaan een kant op dat studeren alleen maar mogelijk is voor de elite, en dat is super zorgelijk!"

"Studenten zijn vaak depressief. Het is moeilijk om alles rond te krijgen. Mensen moeten hun studie afbetalen tot aan hun pensioen." Leanne vult aan: "Je ziet niet voor niks burn-outklachten bij studenten."

Aanslag op zelfbeeld

Voor Sophie is haar studieschuld nog een ver-van-haar-bedshow, omdat ze over vier jaar pas een diploma heeft. “Ik denk wel dat het een beetje kut is als ik klaar ben. In mijn achterhoofd zweeft wel de gedachte dat ze dan hopelijk een oplossing hebben bedacht.”

Er moet volgens Carline meer ruimte zijn voor je studie. En studenten moeten meer persoonlijke begeleiding krijgen. "Het is zo'n deuk in je ego als je weg moet van je studie. Het is een aanslag over hoe je over jezelf denkt."

Leanne is het daar mee eens. "Studenten krijgen een negatief zelfbeeld. Ze worden onzeker en durven geen keuze meer te maken." Ze vindt dat studenten zichzelf moeten leren kennen en positioneren. "Dat is voordelig voor hen."

Carline vindt dat het systeem zo moet worden ingedeeld dat íedereen gelijke kansen heeft in het onderwijs. "De mensen die er nu over beslissen, hebben deze ruimte wél gekregen!" Daarom gaat ze op 15 maart de straat op, om te staken voor een investering in het onderwijs en in studenten.

Op vrijdag 15 maart staakt het onderwijs. 3FM-dj Sander Hoogendoorn organiseert daarom een opvang voor iedereen die niet naar school kan. Er zijn live-optredens van o.a. De Likt, Teske en Douwe Bob, verschillende workshops én er is een KNOW SHIT mini-bios. 3FM Tussenuur is er uiteraard bij. Jij ook?!

LUISTER DE PODCAST HIER, CHECK 'M OP SOUNDCLOUD, IN STITCHER, OP ITUNES OF VIA DE 3FM APP.

Ster advertentie
Ster advertentie