Naar homepage
Podcasts

Chaya (19) is bi en vindt een label wel fijn

  1. Nieuwschevron right
  2. Chaya (19) is bi en vindt een label wel fijn

Lange tijd voelde Chaya Clephas (19) zich heteroseksueel, maar later kwam ze toch 'uit de kast' als biseksueel. Ze is blij dat ze zichzelf nu in 'een hokje' kan plaatsen. Hoe reageerde haar omgeving erop dat ze bi is? In de Tussenuur podcast over seksualiteit praat Chaya erover met 3FM-dj Jamie Reuter.

Luister de hele podcast in de 3FM app (Google Play of Apple), in iTunes, check 'm in Stitcher of op Soundcloud.

Blij met het labeltje bi

Chaya was eigenlijk altijd heteroseksueel. Ze wist niet eens wat biseksualiteit was, totdat ze gevoelens kreeg voor een meisje. Ze merkte dat ze daar best voor openstond, maar verder dan zoenen ging ze niet. Later kreeg ze sterkere gevoelens voor een vriendin. "Ik onderdrukte het heel erg. We hebben wat onenigheid gehad, maar zijn nu gewoon weer vriendinnen."

Chaya is blij met het 'labeltje' bi want ze had vaak het gevoel dat ze nergens bij hoorde. Ze kreeg regelmatig de vraag: "Val je nou op mannen of vrouwen?". Dat hielp ook niet echt. Het labeltje bi geeft haar vastigheid. "Als ik nu zeg dat ik bi ben, is het tenminste duidelijk."

Reactie omgeving

Toen Chaya 'uit de kast' kwam reageerden haar ouders heel vrij en open. "Ik mocht zijn wie ik ben". Reacties van anderen verschilden. De een kwam met tips, de ander wuifde het weg met: "Nee joh, jij bent geen bi, jij bent gewoon hetero."

"Ik ben niet het stereotype bi"

"Soms raak ik geïrriteerd als mensen beginnen over het stereotype bi. Ik had bijvoorbeeld een keer een discussie met een homoseksueel. Hij vond het maar vreemd dat ik er niet uitzie als een mannelijke vrouw." Chaya vindt het soms wel vervelend dat mensen haar vergelijken met het stereotype bi, maar dan gaat ze gewoon het gesprek aan.

Tip om 'uit de kast' te komen

3FM-dj Jamie vroeg of Chaya nog tips heeft als je 'uit de kast' wilt komen. Chaya: "Gewoon zeggen. Veel mensen vinden het niet raar. Geeft geen fuck, gewoon doen!"

LUISTER DE HELE PODCAST IN DE 3FM APP (GOOGLE PLAY OF APPLE), IN ITUNES, CHECK 'M IN STITCHER OF OP SOUNDCLOUD.

Ster advertentie
Ster advertentie