Naar homepage
Podcasts

Een carnivoor, vegetariër en veganist zitten in een radiostudio

foto: Josse, Mardie, Zegert & Sylke
  1. Nieuwschevron right
  2. Een carnivoor, vegetariër en veganist zitten in een radiostudio

Dit klinkt als het begin van een flauwe mop, maar niets is minder waar, want het is de opstelling van de nieuwe Tussenuur-podcast over veganisme en vegetarisme. En dat zorgt voor interessante gesprekken.

Luister hier de podcast

In onze wekelijkse podcast praat Zegert van der Linde met drie jongeren, die op hun eigen manier proberen om jou en mij minder dierlijke producten te laten eten. Het zijn immers de weken van de eetproblemen bij onze vrienden van NPO 3 en daar praten we graag over mee. Hoewel de gasten een compleet andere kijk hebben op het eten van dierlijke producten, staan ze open voor het verhaal van de ander.

Veganist Sylke (17) vertelt Zegert over de 'Cube of Truth'. Dit is een project om aandacht te vragen voor veganisme en de bio-industrie. Sylke staat op straat met een laptop, waarop video's van bijvoorbeeld slachthuizen te zien zijn. Met voorbijgangers gaat ze in gesprek over wat er zich op de video's afspeelt. Hiermee hoopt ze mensen aan het denken te zetten over waar hun vlees vandaan komt.


(Links staat Sylke in de Cube of Truth)

Experimenten in de kantine

Mardie is vegetariër en vertelt over haar initiatief 'Gewoon Vega'. Met een groep studenten van de Universiteit Utrecht bedacht ze hoe ze medestudenten minder vlees kon laten eten. In de kantine van de universiteit deden ze een aantal verschillende experimenten.

Vegetarische broodjes werden vooraan gezet en aantrekkelijker gepresenteerd, terwijl broodjes met vlees juist helemaal achteraan stonden. Met succes, want het lukte inderdaad om studenten minder vlees te laten eten, zonder dat ze dit zelf eigenlijk doorhadden.

Weg met kiloknallers

Terwijl Sylke en Mardie proberen dierlijke producten te schrappen, pakt Josse (21) het op een heel andere manier aan. Een jaar geleden startte hij zijn bedrijf 'Pig Me', waarvoor hij varkens houdt die hij uiteindelijk slacht voor het vlees.

Met 'Pig Me', hoopt hij de vleesindustrie duurzamer te maken en ervoor te zorgen dat mensen beter gaan nadenken over waar hun vlees vandaan komt. Uiteindelijk wil hij hiermee de vleesconsumptie verminderen. Minder kiloknallers, meer duurzaam vlees!

Josse, Mardie en Sylke

Gezond vega

Ook belt Zegert met diëtiste Saraï. Minder of zelfs geen vlees meer eten is natuurlijk heel goed voor het milieu, maar hoe zorg je ervoor dat het ook goed is voor jouw eigen gezondheid?

Zelf is Saraï veganist, dus ze weet als geen ander hoe je op een verantwoorde manier toch al je voedingsstoffen binnenkrijgt.

Luister de podcast hier, check 'm op soundcloud, in stitcher, op Itunes of via de 3fm app

Ster advertentie
Ster advertentie