Podcasts

Podcast: Partij 30- over het thema zorg

  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast: Partij 30- over het thema zorg

Deze week duikt 3FM-dj Olivier Bakker met zijn podcast 'Partij 30-' in het thema "zorg". In een half uur wil hij samen met zijn gasten praten over de situatie in Nederland. Check hieronder de volledige aflevering!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zorg

In 'Partij 30-' vormt 3FM-dj Olivier Bakker een fictieve politieke partij gericht op de vaak vergeten kiezers: jongvolwassenen tussen de 18 en 30. Iedere week wordt er een specifiek thema behandeld, wat uiteindelijk bij elkaar wordt gelegd tot een pamflet. Dit zal bij de laatste aflevering worden voorgelegd aan bestaande politieke partijen zodat de luisteraar kan ontdekken waar elke partij ligt met betrekking tot deze verschillende thema's.

Deze week duikt Olivier met vaste gast Gijs Rademaker en samen met psycholoog en schrijver Thijs Launspach in de verschillende facetten van de Nederlandse gezondheidszorg.

ONDERZOEK

Zoals bij elke aflevering start Olivier met het stellen van een vraag aan zijn Instagramvolgers: "Wat vind jij dat er de komende vier jaar structureel beter kan in de zorg?" Hier worden bekende reacties op gegeven, zoals het oplossen van de wachtlijsten bij de GGZ en loonsverhogingen voor zorgmedewerkers. Ook wordt er benoemd dat het doorverwijzingsproces soepeler moet verlopen.

"Zorg is overal (...) én een van de grootste werkgevers van Nederland" zegt Gijs Rademakers. Uit het 3Vraagt onderzoek is gebleken dat voor jongeren betaalbaarheid en kwaliteit voorop staan voor de zorgverlening, maar dat er bijvoorbeeld ook problemen in het basispakket zitten. Het Nederlandse zorgsysteem hoort een van de beste te zijn, maar door de pandemie is het kwetsbaar geworden en is het beginnen te kraken.

Stressklachten

Samen met Thijs Launspach spreek Olivier over de toename in burn-outs onder jongeren. Dit komt niet alleen vanwege het feit dat er meer over wordt gesproken en mensen het dus sneller herkennen, maar ook omdat er meer stress aanwezig is in ons dagelijkse leven. Dit komt niet alleen door werkdruk, maar ook omdat wij minder manieren hebben om de stress weg te werken, zoals bijvoorbeeld het zien van vrienden.

"Onze draaglast is groter geworden terwijl onze draagkracht over het algemeen kleiner geworden." Door de isolatie kunnen we klappen minder goed opvangen. Ook wordt er in Nederland een enorme nadruk gelegd op vrolijk zijn, waardoor mensen bang zijn geworden om zich minder goed te voelen. Thijs en Olivier willen van dit concept af, vooral omdat het actief voelen van minder goede emoties je helpt met het genieten van de mooie emoties.

Ben je benieuwd wat Olivier allemaal op het pamflet zet door deze aflevering? Check hier meteen de nieuwste aflevering en zie Oliviers aanraders om door te leren over gelijkheid.

Meer verkiezingsnieuws checken?

GA NAAR 3FM.NL/VERKIEZINGEN

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie