Podcasts

Costa (19) zit in de jeugdgevangenis: 'Als je vastzit, leer je jezelf echt kennen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Costa (19) zit in de jeugdgevangenis: 'Als je vastzit, leer je jezelf echt kennen'

Samen met 3FM-DJ Herman Hofman maakten we een bijzondere editie van de Tussenuur-podcast: een reportage in de jeugdgevangenis. Herman gaat langs de 19-jarige Costa*, die sinds twee jaar vastzit. Ze praten over hoe vastzitten voelt, het missen van kleine momentjes met familie en Costa's leven na de gevangenis.

CHECK HERMANS REPORTAGE IN DE JEUGDGEVANGENIS OP SPOTIFY, IN DE 3FM APP (GOOGLE PLAY OF APPLE), OP ITUNES, CHECK 'M OP STITCHER OF OP SOUNDCLOUD.

Het aantal zware vergrijpen dat bij Halt terecht komt, is in zes jaar tijd verdubbeld en de politie liet onlangs weten dat de meldingen van jeugdoverlast vorig jaar met acht procent is gestegen. Als jongeren verdacht worden van het plegen van een strafbaar feit, kunnen zij in de jeugdgevangenis terecht komen. Een van die jongeren, is de 19-jarige Costa*. Herman bezoekt hem in Rijks Justitiële Jeugdinrichting Den Hey-Acker in Breda.

Jeugd-tbs

Eenmaal door de detectiepoortjes, ontmoet Herman Costa. Hij zat een tijdje in een penitentiaire inrichting, waar ook volwassen gedetineerden verblijven. Inmiddels woont hij al veertien maanden in Den Hey Acker, met jeugd-tbs. Deze zogenoemde PIJ-maatregel wordt – naast een celstraf – opgelegd aan jongeren met psychische problemen. “Ik heb heel impulsief iets gedaan, zonder er bij na te denken,” vertelt Costa. Vanwege zijn eigen veiligheid, wil hij niet inhoudelijk vertellen voor welke strafbare feiten hij vast zit.

Verlof

Na een rondleiding over de leefgroep, waar Costa zijn dag het meest doorbrengt, laat hij zijn kamer zien aan Herman. “Hier wil je niet zijn,” zegt hij emotioneel. Toch is hij trots op wat hij binnen de muren van de justitiële jeugdinrichting al heeft bereikt. Hij vertelt enthousiast dat hij laatst zijn MBO 1-diploma heeft gehaald en op verlof mag om zijn MBO 2-studie te vervolgen. “Als je hard werkt en je best doet, dan loont dat.”

Op het rechte pad

“Door mijn acties en de dingen die ik heb gedaan verloor ik mijn toekomstperspectief,” vervolgt Costa. “Ik heb op jonge leeftijd fouten gemaakt. Nu leer ik mezelf echt kennen. Dat gebeurt wel als je twee jaar lang in je eentje opgesloten zit." De begeleiding en steun die hij krijgt binnen de justitiële jeugdinrichting, vindt hij prettig. Door zijn problemen op tafel te leggen en te bespreken met de medewerkers van de jeugdinrichting, komt Costa langzaamaan weer op het rechte pad. “Ik ben nog aan het ontwikkelen, maar het voelt als een goede stap.”


(Pexels)

360 graden

Costa hoopt dat jongeren nadenken en getriggerd worden om links af te slaan waar ze rechts zouden willen gaan. “Ik probeer mezelf ook 360 graden te draaien en de goede kant op te gaan. Als ik wegga uit de inrichting, wil ik mijn leven op een positieve manier leiden. Daar werk ik nu aan.”

* Costa’s naam is gefingeerd, vanwege zijn veiligheid. Zijn echte naam en de reden waarom hij in de jeugddetentie zit zijn bij de redactie bekend.

CHECK HERMANS REPORTAGE IN DE JEUGDGEVANGENIS OP SPOTIFY, IN DE 3FM APP (GOOGLE PLAY OF APPLE), OP ITUNES, CHECK 'M OP STITCHER OF OP SOUNDCLOUD.

Ster advertentie
Ster advertentie