Muzieknieuws
NTR

Sef speelt zijn album live in een leeg Paradiso met tienkoppige band

foto: Top Notch/Universalfoto: Top Notch/Universal
  1. Nieuwschevron right
  2. Sef speelt zijn album live in een leeg Paradiso met tienkoppige band

Wat doe je als artiest, als de poppodia leeg zijn en er een streep door je tourschema is gezet? Laat het maar aan Sef over om in deze rotsituatie iets moois te maken. In een leeg Paradiso Amsterdam nam hij een liveversie van zijn nieuwste album op, mét tienkoppige big band: “Alles moet live, alles moet leven, geen laptops op het podium. Leuk idee op papier, maar het is nogal een opgave!”

Vorig jaar, vlak na het begin van de eerste lockdown, bracht Sef zijn nieuwste album El Salvador uit. Toen sprak hij in Vera On Track met 3FM-dj Vera Siemons over het album, en natuurlijk over de bizarre situatie waarin we ons toen allemaal ineens bevonden: “De eerste paar dagen was ik er heel erg van aan het balen, zo van: ik breng nu een album uit in deze periode, ik heb er heel lang aan gewerkt, en dan gaat het er zo uit. Dat vond ik gewoon zonde. Maar op een gegeven moment dacht ik: ja, fuck it. Het is zoals het is. Het hele album gaat over dingen accepteren zoals ze zijn, en dan ga ik hier een beetje moeilijk over doen.”

Een jaar later kijkt Sef er nog steeds hetzelfde tegenaan, zegt hij tegen Vera: “Ik denk dat een heleboel dingen die ik heb gedaan het afgelopen jaar, creatief gezien, ook hieruit voort zijn gevloeid. Ik weet niet of ik die concertfilm zou hebben gemaakt. Het is wel iets wat ik altijd al heb willen doen, een soort unplugged show. Alleen nu gebeurde het! Wanneer kan je nou in een leeg Paradiso een show geven? Wanneer kan je nou in december een tienkoppige band bij elkaar regelen? Er was tijd, er was ruimte, en ik heb er gewoon gebruik van gemaakt.”

Interview: Sef over zijn nieuwe live-album en concertfilm

"Er gaat iets mis"

Sef is het gewend om helemaal in z’n eentje op te treden, maar nu wilde hij iets compleet anders: “Ik kan ook gewoon het hele album van begin tot eind integraal spelen, met niks van band. Dus alles moet met handen gespeeld worden, alles moet live, alles moet leven. Geen laptops op het podium of zo. Wat natuurlijk een heel leuk idee is, op papier. Maar drie weken voordat je dat moet gaan doen… Dat is nogal een opgave! Een hele band regelen, repeteren. Het kost ook best wel veel geld om zoiets te doen. Maar soms weet je gewoon iets zeker. Soms weet je: dit moet gewoon gebeuren.”

Quote

Soms weet je: dit moet gewoon gebeuren

Sef

Het ging echter niet zonder slag of stoot: “Ik geloofde ook de hele tijd niet dat het ging lukken, ik dacht de hele tijd: er gaat iets mis. Een uur van tevoren hebben drie mensen corona, kan niet anders, weet ik veel. En toen zat ik eindelijk in Paradiso met die hele band om me heen, met die strijkers, en die camera.”

Eeuwigheidswaarde

Het visuele aspect is, zoals altijd bij Sef, minstens zo belangrijk als de muziek: “Ik had het natuurlijk ook helemaal ingewikkeld gemaakt qua hoe het gefilmd moest worden. Ik dacht: het moet geen registratie zijn, het moet er gewoon echt heel vet uit zien, om het een soort van eeuwigheidswaarde te laten hebben. Toen ik er eenmaal zat, dacht ik: dit is gewoon aan het gebeuren.”

Uiteindelijk heeft Sef in drie weken dus een hele band opgetrommeld, een heel nieuw arrangement van z’n album gemaakt, en de concertfilm van z’n dromen gemaakt, in een leeg Paradiso.

Kijk hier alvast een van de tracks, ‘Secondelijm’. Het hele album El Salvador (Live in Paradiso) is nu te streamen, en vanaf vrijdag 23 april staat ook de hele concertfilm online.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vera On Track

Vera Siemons presenteert elke zaterdag- en zondagavond het programma Vera On Track op NPO 3FM, van 19:00​​​ uur tot 22:00​ uur. Luister voor de beste nieuwe muziek, het laatste festivalnieuws en interviews die je een kijkje achter de schermen geven van je favoriete festivals en artiesten!

Ster advertentie
Ster advertentie