HUMAN

Ábel (18) weet hoe je 'Steen, Papier, Schaar' wint

  1. Nieuwschevron right
  2. Ábel (18) weet hoe je 'Steen, Papier, Schaar' wint

'Steen, Papier, Schaar' is een spelletje dat je waarschijnlijk wel eens speelt, voor de lol of uit verveling of om te bepalen wie er naar de supermarkt moet. De achttienjarige Ábel Putnoki bedacht voor zijn vwo-profielwerkstuk een strategie waarmee je het spel kunt winnen. Met dit werkstuk staat hij op de tweede plaats van de Onderwijsprijs die de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen jaarlijks uitdeelt. Hij wint daarmee 1500 euro.

Hoi Ábel! Jij speelt zeker iedere dag 'Steen, Papier, Schaar'?

"Om eerlijk te zijn speel ik eigenlijk bijna nooit het spel. Ik heb het na mijn onderzoek ook niet meer gedaan. Mijn vrienden gebruiken de strategie wel soms, dat vind ik dan echt grappig om te horen.

"Zo was een van mijn vrienden laatst op een feest en daar kwam hij erachter dat zijn geld op was. Super vervelend natuurlijk, maar gelukkig wist hij van mijn strategie af. Daarom besloot hij een potje 'Steen, Papier, Schaar' te spelen met wat onbekenden, hij won het potje - uiteraard - en kreeg gratis bier. Zo komt het toch nog van pas in het echte leven!"

Vertel eens. Hoe winnen we het spel?

"Je kunt de volgende zet van de tegenstander voorspellen door te kijken naar herhalende patronen in hun spel. Mensen beginnen meestal met steen, ook mensen die net verloren hebben gebruiken meestal steen. En tegenstanders die net gewonnen hebben gebruiken papier.

"Ook spelen mensen na een gelijkspel hun vorige zet vaak nog een keer. Door tientallen van dit soort patronen te combineren, kan het programma de volgende zet van zijn tegenstander voorspellen. De volledige theorie kun je vinden in mijn profielwerkstuk. Maar die is wel een stukje langer."

Maar ehh... Hoe kom je daar dan achter?

"Ik maakte een computerprogramma dat data verzamelt over hoe mensen 'Steen, Papier, Schaar' spelen. Dit programma kan een patroon herkennen en daardoor kun je voorspellen wat de volgende zet van de tegenspeler is. Het winnen moet je uiteraard zelf doen, maar het is een stuk makkelijker wanneer je weet wat de tegenstander gaat inzetten. Ik heb al veel ervaring met programmeren, het is heel wiskundig en je moet het echt kunnen.

"Er zijn niet veel mensen hier op school die dat kunnen. Voor mij was het niet zo moeilijk om te doen, ik kon het namelijk wel. Om die reden heb ik het profielwerkstuk ook in mijn eentje gemaakt. Ik kon niemand anders vinden die ook zoveel bezig is het programmeren en wiskunde. Mijn klasgenoten vonden het wel grappig dat ik 'Steen, Papier, Schaar' gebruikte in mijn onderzoek omdat je dat niet gauw verwacht bij een wiskundig onderwerp. Ze vonden het cool dat het helemaal gelukt is."


Het programma van Ábel vind je hier.

Dat kunnen we begrijpen inderdaad. Maar hoe kom je erbij om dit te maken?

"Ik kreeg het idee om dit te maken omdat ik al heel lang programmeer. Ik vind wiskunde en kunstmatige intelligentie erg interessant. Bij mijn onderwerp komt ook veel wiskunde kijken, zo kwam ik op het idee. Naast dit project programmeer ik andere dingen. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met een spel waarbij de evolutie wordt nagebootst.

"Ik vind het echt super interessant om zulke dingen te maken. Ik ga volgend jaar Technische Wiskunde en Computer Science studeren aan de Technische Universiteit in Eindhoven studeren. Dat is helemaal mijn ding."

Hoelang heb je erover gedaan?

"Ik heb er meer dan een halfjaar bijna iedere dag aan gewerkt. Dat was wel écht hard werken. Mijn docenten vonden het erg leuk dat het zo goed gelukt is. Ik ben erg blij dat ik in de top drie sta. Ik had het namelijk niet verwacht, ik was er ook niet echt mee bezig."

En wat ga je met het gewonnen geld doen?

"Het geld dat ik win, mag ik gaan gebruiken om mijn studie van te betalen. Dat komt me behoorlijk goed uit, ik ga namelijk een gecombineerde studie doen, tijd om te werken naast mijn studie heb ik dan ook niet echt, verwacht ik. Dank zij het geld kan ik me vol op mijn studie richten."

Heb je nog tips voor andere mensen die een profielwerkstuk moeten maken?

"Het moeilijkste aan het project was eigenlijk het idee van 'Steen, Papier, Schaar' bedenken. Het onderwerp bedenken is altijd pittig. Dat vinden de meeste mensen het moeilijkste deel aan het profielwerkstuk.

"Ik zou dan ook iedereen willen aanraden om eerst te kijken naar de hobby's die je hebt, want zoals je aan mijn profielwerkstuk al kunt zien, kun je met alle onderwerpen iets tofs maken. Wanneer je eenmaal een plan hebt moet je de motivatie om door te werken vasthouden."

Ster advertentie
Ster advertentie