HUMAN

Skumbek maakt een hiphop-opera van een boek uit 1495

  1. Nieuwschevron right
  2. Skumbek maakt een hiphop-opera van een boek uit 1495

Geïnspireerd door de verhaalkracht van Kendrick Lamar wilde Niek Lathouwers, frontman van Skumbek, een hiphopshow maken met verschillende lagen. En zo stuitte hij op een boek uit de late Middeleeuwen.

"Hoe dat elckerlijc mensche wert ghedaecht Gode rekeninghe te doen." Nee, dit is niet de eerste regel uit de nieuwe track van Zuid-Afrikaanse rapper Jack Parow. Dit is de ondertitel van het boek Elckerlijc, dat in 1495 voor het eerst werd gedrukt in Delft. De schriftgeleerden zijn het er niet over eens wie nou precies de schrijver is van dit 'zinnespel', zoals het werd genoemd.

Feit is wel dat toen Niek Lathouwers het boek onder ogen kreeg, hij meteen wist dat hij met dit boek (volledige titel: Den Spyeghel der Salicheyt van Elckerlijc) en de thema's aan de haal moest gaan met zijn net opgerichte bandje Skumbek. Hij wilde namelijk meer dan alleen liedjes spelen op een podium. Hij wil de luisteraar ook de diepte intrekken als hij of zij daar voor open staat.

Dubbel effect

Niek typeert de muziek van Skumbek als anarchistisch, punk, rauw, eigenzinnig en geïnspireerd op hiphop. En daarbij gaan ze het theatrale niet uit de weg. In die zin spiegelt Niek zich erg aan Kendrick Lamar, die met DAMN en To Pimp A Butter Fly, twee conceptmatige albums afleverde.

Wanneer je daar voor open staat, zie je het grotere verhaal dat Kendrick met zijn muziek wil vertellen. De tracks staan met elkaar in verbinding en zelfs over de volgorde van de liedjes is nagedacht. En toch kun je ook alleen genieten van de beats en melodieën, als je niet per se op zoek bent naar verdieping. En precies naar dat dubbele effect, naar die gelaagdheid, is Niek op zoek.


(Skumbek)

Wat zou jij doen?

Zodoende dook Niek in de Nederlandse literaire canon. Bij De Ontdekking Van De Hemel, Turks Fruit en Max Havelaar vond hij niet wat hij zocht, vooral omdat hij dan te veel werd ingekaderd door het verhaal zelf. En zodoende ging hij dieper graven en stuitte op Elckerlijc, een boek waarin de hoofdpersoon te horen krijgt dat hij niet lang te leven heeft en moet terugkijken op zijn daden.

Daar kon hij wat mee. Wat zou jij doen als je niet lang meer te leven hebt? Dat kon hij vertalen naar het nu, en gieten in de vorm van nu: hiphop. Na lang schrijven, schuiven, jammen en schrappen kwam Niek met Skumbek tot een heuse hiphop-opera die ergens in 2018 op het podium te zien is. Bij Club HUB deed Niek, zonder zijn twee secondanten, de track 'Kapot', waarbij hij inhaakt op de #metoo-discussie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Elke vrijdag bieden we jonge singer/singwriters, rappers, spoken word-artiesten en comedians een podium bij onze vrienden van Club HUB. Jonge talenten die aan het begin staan van iets moois, maar nog niet altijd even zichtbaar zijn, kunnen met hun Tussenuur Jam aan heel jong Nederland laten zien waartoe ze in staat zijn. Bekijk hier alle Tussenuur Jams en denk je dat je ook zoiets kunt, mail dan naar tussenuur@3fm.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie