HUMAN

Luka (19) overtuigt jou in 5 minuten om vrijwilligerswerk te doen

  1. Nieuwschevron right
  2. Luka (19) overtuigt jou in 5 minuten om vrijwilligerswerk te doen

Het is makkelijker dan je denkt!

Net als Suna Polat werkt ook Luka Blankevoort (19) bij Young Impact. Deze organisatie zorgt ervoor dat je als jongere al aan de slag kunt met vrijwilligerswerk. Vind je dat saai klinken? Check dan snel het verhaal van Luka, zij legt haarfijn uit wat er nou zo mooi is aan vrijwilligerswerk.

Hoi Luka! Hoe kom je erbij om vrijwilligerswerk te gaan doen?

"Dat begon al op jonge leeftijd eigenlijk. Ik hield me toen voornamelijk bezig met kleine problemen die ik om me heen zag, zoals moeders op het schoolplein met een bontkraag. Ik trok het me zó erg aan dat ik een ‘Stichting Tegen Bont’ begon op mijn zolder.

"Toen ik ouder werd, ging ik me meer en meer bezighouden met onrecht in de wereld en dan vooral de menselijke kant hiervan. Toen er in Nederland ophef kwam over de vluchtelingencrisis, had ik het gevoel dat ik moest helpen."

Wat voor vrijwilligerswerk doe je?

"Vanaf het begin ben ik bij Young Impact betrokken. Een lerares op mijn middelbare school tipte mij bij de organisatie. Hierna werd ik uitgenodigd om mee te praten over de opzet van de organisatie en werd gevraagd om een Young One te worden, wat inhoudt dat ik meedenk over Young Impact en ze ook écht wat met mijn feedback doen.

"Een paar weken later werd ik gevraagd om in Londen foto’s te maken van een evenement van het zusje van Young Impact, WeDay. Ik vond dit een enorm compliment omdat ik in een ontzettend professioneel team kwam te werken. Ook mocht ik daar bezoekers én de oprichter van WeDay interviewen. Echt een onvergetelijke tijd!

"Inmiddels verzorg ik samen met andere jongeren de social media-accounts van de organisatie. Ook wordt er nog vaak om mijn commentaar gevraagd door de organisatie. Ik doe het met zóveel plezier en heb echt het gevoel dat ze naar me luisteren. Het is heel tof om te zien dat mijn ideeën gebruikt worden."

Is het lastig om dit te combineren met je opleiding?

"Het is vrijwilligerswerk, dus als ik het te druk heb om te helpen dan kan ik het effe op een lager pitje zetten. Ideaal! Ik ben daarnaast nooit meer dan een paar uurtjes per week bezig met Young Impact en kan het dus prima combineren met mijn opleiding.

"En ehh.. iedere student heeft toch aardig genoeg vrije tijd? Ik durf te wedden dat veel jongeren best een aantal uur per week kunnen vrijmaken. Ik heb niet het gevoel dat mijn emmer overloopt door dit werk, ik vind het juist een verrijking van mijn week!"

Denkt je omgeving hier ook zo over?

"Het lijkt alsof mensen een drempel over moeten voordat ze beginnen met vrijwilligerswerk. Ik raad anderen aan om gewoon klein te beginnen. Bijvoorbeeld door geld in te zamelen. Ik denk ook dat gewoon praten over het probleem al bijdraagt aan verbetering. Zo zet je mensen aan het denken.

"Vooral oudere mensen vinden het bijzonder dat ik maatschappelijk betrokken ben. De mooiste reacties komen dan ook van de mensen die ik help. Dat doet me ook echt goed! Maar ook mensen van mijn eigen leeftijd hebben respect voor het feit dat ik mijn tijd op deze manier benut."

We zijn nu wel benieuwd naar één van die verhalen…

"Ik werkte een tijdje in Haarlem op een plaats waar vluchtelingen gratis kleding en eten kregen. Daar kwam een Syriër werken als tolk en ik heb een keertje koffiegedronken met hem. We maakten stadswandeling met z'n tweetjes.

"Na een paar maanden werd hij overgeplaatst naar een ander asielzoekerscentrum en kreeg ik een sms'je met de vraag of hij afscheid van me mocht nemen. Bij het afscheid had hij een cadeau bij zich, dat ik pas mocht opmaken als ik thuis was. Het was kaars en een kaart, waarop voor elke maand van het komende jaar een wens stond. Verder bedankte hij me en schreef hij dat ik zijn beste vriend was in Haarlem.

"Voor mij was het wandelingetje een klein gebaar, maar voor hem betekende dit zoveel. Dit is me altijd bijgebleven en dit is precies wat ik wil overbrengen aan andere jongeren."

Indrukwekkend Luka! En waarom moeten andere jongeren vrijwilligerswerk doen?

"Je moet je kans pakken! Wij zijn namelijk de toekomst, wij gaan dit land vormgeven en wij kunnen verandering brengen. Denk eens na over wat jou stoort in het dagelijks leven en begin klein aan de oplossing.

"De wereld zit vol met mensen die een kans willen: op een leven, een toekomst en een opleiding. Wij hebben die kansen hier in Nederland. Het geeft zoveel voldoening om een ander te helpen. Dus probeer het gewoon en kijk wat het je brengt!"

Ster advertentie
Ster advertentie