HUMAN

Bezwijkt deze klas onder groepsdruk?

  1. Nieuwschevron right
  2. Bezwijkt deze klas onder groepsdruk?

Kun je door de groepsdruk in een klas op te voeren iemand het verkeerde antwoord op een simpele vraag laten geven? Joram ging naar het Montaigne Lyceum in Den Haag en zocht het uit.

Heb jij je weleens over laten halen om iets te doen dat je niet wilde, alleen omdat de rest van de groep het wel deed? Misschien heb je iemand gepest of jezelf dommer voorgedaan dan je eigenlijk bent, omdat je bij de groep wilde horen. Dat is groepsdruk.

Als je ergens bij hoort of wil horen, ga je je net zoals de rest van de groep gedragen. Je koopt dezelfde schoenen als de rest of je neemt bepaalde woorden over die je normaal nooit gebruikt en misschien ook niet bij je passen. Vaak heb je niet eens door dat het gebeurt. Groepsdruk komt niet alleen voor in de klas of in vriendengroepen, maar ook in de politiek en op de werkvloer.

Complot en drie proefkonijnen

Joram ging naar het Montaigne Lyceum in Den Haag om te onderzoeken hoe mensen reageren wanneer ze onder groepsdruk staan. Speciaal voor dit Tussenuur-experiment nam hij Suzanne Weusten mee. Suzanne is psycholoog en schrijft boeken over dingen als emotionele intelligentie, psychologie en leiderschap.

Om te onderzoeken wat groepsdruk met de leerlingen doet, smeedden Joram en Suzanne samen met een groot deel van de klas een complot. Kleine opmerking; drie leerlingen uit de klas wisten helemaal niks van dit complot af.

Alle leerlingen kregen simpele vragen voor hun neus, de klas had van Joram en Suzanne de opdracht gekregen om een van de vragen fout te beantwoorden. Drie leerlingen vertelden we niks en waren onze proefkonijnen. Wij vroegen ons af of deze leerlingen hun eigen gevoel zouden volgen om de vraag te beantwoorden, of onder druk van de rest van de klas ook het verkeerde antwoord zouden geven.

Check het experiment hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Negatieve boel

Is groepsdruk dan altijd iets negatiefs? Zeker niet, er bestaat ook positieve groepsdruk. Je kunt je in een groep ook mega zelfverzekerd voelen waardoor je eindelijk iets durft te doen waar je lang tegenop zag, of groepsdruk kan er juist voor zorgen dat je je beter gaat gedragen. Teamwork!

Ster advertentie
Ster advertentie