HUMAN

Exposed: Heel Zeeland zag de dickpic van Joep (17)

  1. Nieuwschevron right
  2. Exposed: Heel Zeeland zag de dickpic van Joep (17)

“Ze stuurde de foto de hele school rond. Toen ik door de school liep keek iedereen naar me en lachte. Maar niemand durfde iets te zeggen.”

Het versturen en ontvangen van naaktfoto’s gebeurt veel en is best spannend. Maar als ze worden doorgestuurd is het minder leuk. Sommige foto’s belanden zelfs op expose-accounts, waar naaktfoto's met naam en toenaam worden verspreid om mensen aan de schandpaal te nagelen.

De hashtag 'exposing' is ondertussen zo beladen, dat Instagram recente berichten met deze hashtag heeft geblokkeerd. Bij het jongerendebat over dit onderwerp, georganiseerd door onze vrienden van Mashup, kwamen we de zeventienjarige Joep op het spoor, wiens dickpic een paar jaar geleden op een expose-account terecht kwam.

You've been screenshot

Hij: Als we gaan afspreken… Wat gaan we dan doen?
Zij: Netflix en Chill?
Hij: Hahah.
(...)
Zij: Durf je dat?
Hij: Wat?
Zij: Een foto van daar beneden?

“Ja… Ze maakte een screenshot van mijn dickpic," vertelt Joep. “Ik vroeg haar waarom ze dat deed. Toen zei ze dat het wel vaker gebeurde dat mensen zo’n melding kregen bij haar op Snapchat, maar dat het niet klopte en ze dus helemaal geen screenshot had gemaakt.”

Joep geloofde dat. “Super dom en naïef natuurlijk. Ik was een verliefde jongen van dertien die haar vertrouwde. Een paar maanden later was ons contact verwaterd en lekte de foto uit.”

Niemand durfde iets te zeggen

“Doordat de armbandjes die ik altijd draag goed te zien zijn op de foto, was het duidelijk dat ik het was. De beste vriendin van het meisje waar ik de foto naar had gestuurd was een van de grootste roddeltantes van de school. Zij stuurde de foto de hele school rond. Ik werd getipt door een vriend en merkte het al snel. Toen ik door de school liep, keek iedereen naar me en lachte. Maar niemand durfde iets te zeggen.

“Die eerste maand was gewoon kut. Dan ben je echt een hot topic. Iedereen wil die foto zien en krijgt ‘m ook te zien. Maar daarna werd het rustiger. Ik had het er met mijn pa over gehad. Hij zei dat ik me niet hoefde te schamen. Ook mijn vrienden waren het daarmee eens.”

Open zijn

Joep praatte op school best open over het versturen van de naaktfoto. “En toen klasgenoten dat in de gaten kregen, bleef niemand stil. Iedereen wilde weten hoe die foto uitgelekt was. En dat werkte voor mij goed, om er zo open over te zijn.”

Een half jaar later verscheen de foto plus zijn voor- en achternaam op het Instagram-account Exposing Zeeland. “Toen heb ik aangifte gedaan. Expose-accounts kunnen niet, vind ik. Een tijdje later verdween het account. Maar ach, iedereen had mijn foto toch al lang gezien.”

Het meisje dat de foto’s doorstuurde bood nooit haar excuses aan. “Later maakte ze me zelfs uit voor aandachtshoer en loser. Ze heeft mij er echt mee gepest.”

Meer dickpics sturen

Of hij nog een keer zo’n foto zou sturen? “Dat heb ik al gedaan, naar mijn huidige vriendin. Zij is Duits en woont bij mij in de buurt, maar gaat vaak naar Duitsland. Als ze dan een weekendje weg is, wisselen we foto’s uit.”

“Haar vertrouw ik, ze heeft ook veel meegemaakt. Bij dat andere meisje was ik nog jong en naïef. Nu denk ik beter na over dingen.”

Slet genoemd worden

Het uitlekken van naaktfoto’s bij mannen en vrouwen is even erg, vindt Joep. “Bij meiden lekt er meer uit dan bij mannen. Daarom lijkt het een probleem onder meisjes, maar bij jongens is het ook een probleem. De gevolgen zijn hetzelfde. Alleen denk ik dat een meisje sneller hoer of slet wordt genoemd, wat natuurlijk nergens op slaat.”

Het is een mooie foto

"Ik ben een heel nuchter, sterk en open persoon. Voor mij was het dus ook heel makkelijk om erover te praten. Dat geldt niet voor iedereen, maar praten is altijd goed. Bovendien ben ik best trots op die foto. Het is gewoon een mooie...euh...pic."

Ster advertentie
Ster advertentie