HUMAN

8 fouten die je maakt tijdens het leren

  1. Nieuwschevron right
  2. 8 fouten die je maakt tijdens het leren

Beter lees je dit artikel met toetsweken en eindexamens in aantocht!

Je kent het wel, je bent druk aan het leren, maar het lukt niet. Zo frustrerend! De kans is groot dat je een paar dingen behoorlijk fout doet. Deze acht dingen kun je beter niet doen wanneer je aan het leren bent!

Fout 1: Uren achter mekaar leren

Je wil natuurlijk maar één ding: de stof kennen. Daarom lijkt uren leren de beste oplossing. Want hoe ga je het anders allemaal in je koppie krijgen? Toch is dit echt niet slim. Je kan het beste na een uurtje of twee uurtjes een pauze nemen.

Het is bij iedereen anders, de één kan heel lang leren, de ander totaal niet. Luister dus naar jezelf! Als je er helemaal in zit is het soms wel fijn om nog even door te gaan. Maar over het algemeen is het beter om af en toe even pauze te nemen. Ga een rondje lopen met je hond of ga even Netflixen, zolang je maar niet hoeft na te denken.

Fout 2: Uitstellen

Leren is iets waar je echt voor moet gaan zitten. En met al die afleiding om je heen kan dat heul erg moeilijk zijn. Daarom snappen wij maar al te goed dat je leren het liefst zo lang mogelijk uitstelt. Toch is dat geen goed plan, want hoe eerder je ergens mee begint, hoe beter het blijft hangen.

Je kunt daarom beter twee weken een beetje leren dan twee dagen heel veel. Je hebt op deze manier nog tijd om er rustig over na te denken en dan blijft het een stuk beter in je hoofd zitten.

Fout 3: Geen interesse hebben in het onderwerp

Dit is een hele lastige, want je hebt ergens interesse in of je hebt het niet. Toch zijn er wel manieren te bedenken om alsnog interesse te krijgen voor het onderwerp waar je over moet leren. Je moet je mindset even omgooien!

Ben je bijvoorbeeld geschiedenis aan het leren? Zie het dan niet als een ‘hoofdstuk’ dat je moet leren, maar zie het als een verhaal. Sprookjes kun je toch ook onthouden, waarom de geschiedenis van Willem van Oranje dan niet? Het is net zo goed een verhaal, met een begin, midden, eind en spanningsboog.

Fout 4: Op de verkeerde plek zitten

Je zit aan de eettafel te leren, waar de hond de hele tijd naar je toe komt voor een aai, je broer een leuk filmpje wil laten zien en je moeder af en toe komt eten. Hartstikke gezellig hoor, maar je kunt beter even ergens anders gaan zitten.

Hoewel wij het natuurlijk cool vinden dat je lekker leert met 3FM op de achtergrond, is het toch verstandig om te testen of je zonder muziek niet beter leert. De een gaat namelijk heel lekker op leren met muziek, terwijl de ander zijn concentratie kwijtraakt. Zoek een stille plek waar je in alle rust kan leren en experimenteer wat voor jou het beste werkt.

Fout 5: Geen planning maken

Maak je een planning, dan weet je wat je kunt verwachten. Je maakt dan tijd voor het leren en weet dus zeker dat je niet kan cancellen‘. Zorg er wel voor dat je een beetje kunt schuiven in je planning, want ja, sommige dagen lukt het gewoon écht niet. En da’s niet erg. Morgen is er weer een dag.

Heb je geen idee waar je moet beginnen? Vraag dan aan je docent of hij/zij met jou een planning wil maken. Die weten namelijk als geen ander wat je allemaal moet weten. Heb je geen zin om je docent te vragen? Schrijf alles op wat je nog moet doen. Verdeel dit in de tijd die je hebt en ga aan de slag.

Fout 6: Je telefoon gebruiken

Je bent veel sneller afgeleid wanneer je een telefoon naast je ligt. Nog even snel kijken hoeveel likes je hebt en dat groepsgesprek is ook nooit stil. Kortom: er is altijd wel wat te beleven in telefoonland.

Maar jij hoeft hier niet altijd bij te zijn, al voelt dat soms wel zo. App je vrienden dat je de komende vier uur even niet kan reageren, zet je telefoon uit (niet op stil maar uit!) en leg hem beneden neer. Desnoods geef je hem aan een van je ouders, dan weet je zeker dat je niet even stiekem kijkt.

Fout 7: Jezelf niet belonen

Je mag jezelf best belonen nadat je hard gewerkt hebt! En niet alleen na, maar ook tijdens het leren is het belangrijk dat je jezelf tevreden houdt. Maak de plek waar je gaat leren dus eerst schoon en ruim alle rommel op. Zet een lekkere kop thee voor jezelf en maak lekkere snackjes voor tijdens het leren.

Zorg ervoor dat je op een ontspannen manier kunt leren! Want waarom zou je het voor jezelf nog saaier maken dan het al is? Leren is best leuk, alleen moet je het wel zelf leuk maken.

Fout 8: Je hebt geen doel

Vraag jezelf eens af waarom je aan het leren bent. Alleen omdat het moet van de docent? Dan heb je duidelijk geen doel en zonder doel kom je nergens. Tijd om ervoor te zorgen dat jij een doel hebt! Want ja, je wil toch ooit een diploma halen? En een beetje algemene kennis hebben?

Misschien heb je wel een heel ander doel: laten zien dat je het wél kan aan je negatieve docent bijvoorbeeld. Er zijn zat dingen te bedenken waarom het belangrijk is dat je dit leert! Want als je het nu doet, dan hoeft het straks niet meer. En alles wat je nu leert, onthoud je voor de rest van je leven. Ooit gaat het van pas komen!

Ster advertentie
Ster advertentie