HUMAN

Dit is waarom je smartphone de slaapkamer uit moet

  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is waarom je smartphone de slaapkamer uit moet

Die foon in bed maakt je dom en dik!

Slaap jij slecht? Word je dikker terwijl je niet meer snaait dan anders? Grote kans dat dit door je smartphone komt, zo ontdekten twee hersenonderzoekers uit Twente. Zij vinden dat die foon de slaapkamer van jongeren uit moet, schrijven onze vrienden van 7Days.

Wacht, niet meer met mijn foon naar bed?! Hoezo?

Uit onderzoek blijkt dat je hersenen twee uur voordat je gaat slapen rustig moeten worden. Je moet dan eigenlijk niet meer leren, hardlopen of televisiekijken. Een telefoon mee naar bed nemen, is al helemáál slecht.

Waarom is een foon slechter dan hardlopen?

Het licht van je telefoonscherm geeft een seintje naar je hersens om wakker te blijven. Het slaaphormoon melatonine wordt dan minder aangemaakt.

Hmmm, oké, dan zet ik 'm toch gewoon op nachtstand?

Nope. Er komt dan weliswaar minder licht in je brein, maar je hersens blijven actief. Meisjes zijn vaak nog bezig met Facebook, Instagram of appjes die binnenkomen. Jongens liggen tot laat te gamen.

En ja, wat dan nog?

Veel jongeren slapen daardoor maar drie of vier uur per nacht. Dat levert uiteindelijk een verstoord slaapritme op, dat je kunt vergelijken met een langdurige jetlag.

Van een beetje jetlag is nog niemand doodgegaan, toch?

Vergis je niet, zo'n jetlag is heel slecht voor je hersenen als je nog jong bent. Juist in je jonge jaren slaat je brein heel veel informatie op en dat doet het 's nachts in de zogeheten REM-slaap.

Dat is een fase van je slaap waarin hersenen bijna net zo actief zijn als overdag. Slaap je nou veel te weinig, dan loop je het risico dat je nooit de REM-slaap bereikt en je hersenen geen informatie opslaan en verwerken.

Oké, het maakt me dus minder slim?

Dat niet alleen, want door een verstoord slaapritme verandert op den duur ook je stofwisseling. Dit kan overgewicht veroorzaken. Een smartphone in bed maakt dus niet alleen dom, maar ook dik.

Ach, zo'n vaart zal het niet lopen toch?

Dat denk je maar. De hersendokters uit Twente zeggen dat heel veel jongeren eronder lijden. Alleen al in het Twente Ziekenhuis waar zij werken, worden jaarlijks honderden jongeren behandeld met deze door smartphone veroorzaakte symptomen.

(Bron coverfoto)

Ook best opzienbarend:
>> Floor verstuurde een naaktfoto die viral ging
>> De 5 bizarste user agreements die jij hebt geaccepteerd
>> Lees bij 7Days over 10 tips om beter te slapen

Ster advertentie
Ster advertentie