HUMAN

"Een open relatie betekent niet dat je met de hele wereld sekst"

foto: Seksuologen met Tweefoto: Seksuologen met Twee
  1. Nieuwschevron right
  2. "Een open relatie betekent niet dat je met de hele wereld sekst"

We zien de huwelijken van de generatie van onze ouders op de klippen lopen, maar 23 procent van de jongeren gelooft in één ware liefde. Hoe romantisch is onze generatie nog? Samen met 3Vraagt deed 3FM HUMAN onderzoek én we bespraken de resultaten met Seksuologen Met Twee: Anne en Leila. "Een wiskundige heeft ooit uitgerekend dat er maar liefst 5.800 potentiële ware liefdes voor ons op aarde rond lopen!"

In twintig jaar tijd steeg het percentage tieners dat niet meer met de ouders op één adres woont van twintig naar dertig procent. Grote kans dat jij ook iemand kent met gescheiden ouders, of dat je zelf hebt meegemaakt dat je ouders uit elkaar gingen.

Gelooft onze generatie nog in ...en ze leefden nog lang en gelukkig? En staan we anno 2021 open voor nieuwe vormen van relaties?

De Prins(ses) op het witte paard

Bestaat ware liefde? 69 procent van de jongeren denkt van wel. Een kleiner deel daarvan (23 procent) denkt zelfs dat er maar één ware liefde bestaat. Een deelnemer van het onderzoek omschrijft ware liefde als volgt: "Dat alles zo goed in elkaar past, dat je er niet over na hoeft te denken en alles vanzelf gaat en je zweeft op geluk en je elkaar op handen draagt."

Toch geven jongeren ook aan dat je óók bij ware liefde wel nog aan een relatie moet werken. Jongeren die niet in ware liefde geloven, hebben vaak meegemaakt dat hun hart gebroken werd, of ze vinden 'ware liefde' klinken alsof het allemaal komt aanwaaien.

Leila van Seksuologen Met Twee vertelt dat jongeren die denken dat er maar één liefde voor ze is, het waarschijnlijk mis hebben: "Een wiskundige heeft ooit uitgerekend dat er maar liefst 5.800 potentiële ware liefdes voor ons op aarde rond lopen! Mensen hoeven dus in ieder geval niet bang te zijn dat er maar één iemand voor ze is."

Anders dan onze (groot)ouders

Als jongeren dan in die relatie zitten, zijn ze nog steeds net zo romantisch. 79 procent wil het liefst voor altijd bij zijn of haar huidige partner blijven. Hoe kunnen we daar nog zo in geloven als we zien dat veel huwelijken en relaties stranden?

"Het is natuurlijk heel mooi," zegt Anne. "Verliefd zijn geeft je het gevoel dat je oud kunt worden met iemand. Natuurlijk kan het zo zijn dat je daar later anders over denkt, maar er is denk ik ook nog iets anders aan de hand."

Ze legt uit hoe onze generatie heeft gezien hoe opa's en oma's heel jong trouwden en vaak 'vast' zaten in hun huwelijk omdat scheiden not done was. Ook hebben we de generatie van onze ouders gezien, die dit voorbeeld van hun eigen ouders absoluut niet wilden en vaak voor zichzelf en hun eigen ontwikkeling kozen. Toch lijkt onze generatie dat ook niet te willen.

"Er is voor onze generatie op dit moment een overvloed aan opties door dating-apps, waardoor een soort keuzestress ontstaat. Wanneer we daar overheen zijn, kiezen we wel vaak zorgvuldiger," zegt Anne. "Mensen trouwen nu ook weer een stuk later dan de generatie van onze ouders. Je ziet dat jongeren nu liever niet dat ongelukkige huwelijk van de grootouders willen, maar ook niet de scheiding van hun ouders."

Monogamie versus Seriële monogamie

Monogamie is één iemand die een relatie met één ander persoon aangaat voor de rest van zijn, haar of diens leven. Tegenwoordig gaan mensen vaker seriële monogame relaties aan: dit betekent dat je meerdere relaties achter elkaar hebt, die telkens met één persoon per relatie zijn. Omdat seriële monogamie een mega lang woord is, gebruiken we in dit artikel het woord monogamie terwijl we seriële monogamie bedoelen.

Taboe op open en polyamoreuze relaties

Dr. Ravensloot leerde ons dat mensen niet monogaam zijn, maar hoe denken jongeren daar zelf over? In het onderzoek denkt zo'n 32 procent van de jongeren dat mensen niet monogaam zijn. Toch staat maar achttien procent open voor een open relatie, en nog minder, dertien procent, voor een polyamoreuze relatie (waarbij je een liefdesrelatie met meerdere mensen tegelijk hebt). Waarom liggen die getallen zo'n stuk uit elkaar?

Seksuologen Met Twee verklaren het door een taboe op open relaties, dat veel onwetendheid veroorzaakt. De norm in de westerse wereld is monogamie; dat zie je in films, commercials en leer je als je opgroeit. Wanneer een kind vertelt dat het verliefd is op twee mensen, antwoorden volwassenen dat zoiets niet kan, dat je moet kiezen.

"Veel jongeren denken dat een relatie meteen stukgaat als je er een open relatie van maakt. Maar dan wordt niet genoemd dat de relatie eigenlijk al slecht ging en dat ze als laatste optie een open relatie wilden proberen. Dat is natuurlijk geen basis voor een open relatie," legt Leila uit.

"Ja, of ze hebben zo'n beeld dat je seks met iedereen moet hebben. Honderden verstrengelde lichamen. overal besprongen worden op straat. Terwijl, dat is niet wat polyamorie of een open relatie is," vult Anne aan.

foto: Franklin Veaux

Alle mogelijke non-monogame relaties in een veel te uitgebreide kaart: inzoomen maar!

In open relatievormen kun je ook vreemdgaan

We weten te weinig over de vormen van open relaties, simpelweg omdat we er niet met elkaar over praten. Anne en Leila leggen uit dat het mooie van een open relatie is dat je met elkaar heel duidelijke afspraken maakt over wat je wil en niet wilt binnen de relatie. De opties zijn eindeloos: nog daten met andere mensen, zoenen maar nooit nummers uitwisselen of afspraken over all the way. Het is aan het koppel, maar binnen een open relatie kun je ook gewoon vreemd kan gaan als jij je niet aan de gemaakte afspraken houdt.

"Soms zou je willen dat mensen in monogame relaties meer met elkaar zouden praten over wat monogamie voor ze betekent," zegt Anne. "Dat zie je bijvoorbeeld ook bij programma's als Temptation Island, waar kandidaten boos worden op hun partner als ze een massage krijgen, terwijl die partner zich van geen kwaad bewust was."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Wij praten de hele dag over seks maar nooit over ons eigen seksleven"

"Relaties kunnen ook half open zijn," legt Leila uit. "Als je dat in een vriendengroep zegt, zul je snel reacties krijgen als: 'Zij mag alles en jij mag niks, vet oneerlijk!' Maar dan wordt de achterliggende gedachte niet besproken."

Mocht je nu denken: Maar zo'n vorm is toch ook heel oneerlijk? Anne en Leila leggen uit waarom het voor meerdere mensen werkt: "Als de één bijvoorbeeld een veel hoger libido heeft dan de ander, of bepaalde dingen in bed wil die de partner niet wil, kan het zelfs bevrijdend zijn voor de partner wiens kant van de relatie gesloten blijft."

"Ja" roept Anne. "We willen zoveel van onze partner: ze moeten én grappig zijn, én onze beste vriend, én we moeten onze financiën er mee delen én ze moeten ook nog eens geweldig zijn in bed. Als jouw humor niet helemaal aansluit bij die van je partner, en je hebt een hilarische beste vriendin, dan vinden we het helemaal niet erg om die behoefte ergens anders te halen. Maar als een relatie verder goed loopt, maar de seks niet, dan is het ineens een groot probleem om het, met goede afspraken, buiten de deur te zoeken."

Wat Leila en Anne ons vooral mee willen geven is: praat over wat relaties inhouden. Ook als je monogaam bent. Probeer de opties eens te onderzoeken en te filosoferen zonder direct te oordelen. De seksuologen hebben daarbij wel nog één belangrijke tip: "Het hoeft niet meteen over jezelf te gaan. Dat is heel kwetsbaar. Wij praten de hele dag over seks, maar zelden over ons eigen seksleven."

Over dit onderzoek

Dit onderzoek is een samenwerking tussen 3FM HUMAN en 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel. Aan dit onderzoek, gehouden van 11 tot en met 20 juni 2021, deden in ruim drieduizend jongeren tussen de 16-34 jaar mee.

Dossier #SingleGoals

Dit artikel is onderdeel van #SingleGoals. In dit dossier zoeken 3FM-dj's Jamie en Sophie samen met HUMAN uit hoe we denken over single zijn en relaties. Is huisje, boompje, beestje nog steeds de norm? Of kan huisje, boompje, single anno 2021 ook? Bekijk hier dossier #SingleGoals.

Ster advertentie
Ster advertentie