HUMAN

Fleur en Vera: "Doen wat je gelukkig maakt is echt belangrijk!"

  1. Nieuwschevron right
  2. Fleur en Vera: "Doen wat je gelukkig maakt is echt belangrijk!"

Fleur (22) en Vera (21) komen uit een drukke week rollen. De Universiteit Utrecht had hen gevraagd om mee te werken aan de Wellbeing Week, een initiatief om meer aandacht te vragen voor de balans tussen studie en ontspanning. Fleur en Vera zijn hier groot voorstander, want er is meer in het leven dan alleen maar doelgericht knallen. Met hun bedrijf willen zij evenementen organiseren dat zelfontplooiing, authenticiteit en het welzijn van jonge mensen centraal zet.

Tussenuur sprak Fleur en Vera op Utrecht Centraal, waar ze nog helemaal energiek van de Wellbeing Week van hun cappuccino drinken. Een jaar geleden begonnen ze met hun bedrijf, dat 'In De Maak' heet, en dit is hun allereerste interview. Een beetje zenuwachtig zijn ze wel, maar vooral ook erg enthousiast om hun verhaal te delen.

Waarom heet jullie bedrijf 'In De Maak'?

Fleur: "Omdat we als mensen altijd 'in de maak zijn', in ontwikkeling. Helaas leven we heel erg in patronen en leren we vanaf kleins af aan om naar een doel toe te werken. Op de basisschool moeten we overgaan naar het volgende jaar en krijgen we overhoringen. Later moeten we werkstukken schrijven en tentamens halen. Maar de weg ernaartoe is minstens zo belangrijk. Ik wil niet gelijk te filosofisch overkomen, maar je moet leren in het nu te leven."

Vera: "Je moet continu blijven evalueren op persoonlijk vlak. Is wat ik doe nog wel wat ik wíl doen? Af en toe stilstaan bij deze vraag is cruciaal."

Maar hoe sta je stil als alles om je heen maar doordendert?

Vera: "Daar zijn een hoop coachingsoefeningen voor. Een hele makkelijke is voor jezelf een lijstje maken met tien goede, mooie of fijne dingen die die dag gebeurd zijn. Dat geeft een positief gevoel. Als mens heb je de neiging om je meer op de negatieve dingen te focussen. Je moet het een beetje zien als een levensinstelling waar je aan werkt."

Fleur: "Van huis uit hebben we allebei geleerd: doe wat je gelukkig maakt."

Maar is dat nou niet juist wat millennials moeilijk vinden; al die vrijheid krijgen om te doen wat gelukkig maakt?

Vera: "Ja, je moet wel eerst bij jezelf ten rade gaan: waar wórd ik dan gelukkig van? En pas daarna ga je kijken welke keuzes je hebt."

Fleur: "Dat zouden we eigenlijk al moeten leren op de basisschool. We krijgen nu vakken, maar amper sociale vaardigheden zoals emotie-regulatie."

Vera (links) en Fleur

Richten jullie je ook op basisschoollleerlingen?

Vera: "Als bedrijf zijn we ook nog in de maak, maar dat zouden we zeker willen doen, ja."

Fleur: "We willen onze evenementen aan meerdere doelgroepen kunnen aanbieden."

Want vertel eens, hoe ziet jullie droomevenement er uit?

Vera: "Ons ideale droomevenement vindt plaats in een pand met meerdere ruimtes. Het is een soort festival met muziek, kunst, lezingen, workshops, silent disco en een mini-bios waar je bijvoorbeeld Zachte Kracht kunt kijken, een inspirerende docu."

Fleur: "En de sfeer is belangrijk, want dat zorgt voor veiligheid en verbondenheid. Als je dat voelt, kun je pas aan jezelf werken. Dat wordt vaak vergeten bij saaie lezingen."

Wat vinden jullie ervan dat de Universiteit Utrecht nu een week in het leven heeft geroepen waarbij het welzijn van studenten centraal staat?

Vera: "Heel goed! Het lijkt erop dat het echt een beweging wordt in Nederland; gelukkig zijn. Zelfs reclames zijn er op gericht; op gelukkig worden."

Fleur: "Ja ik vind het ook heel goed, want op deze leeftijd vorm je je identiteit. Je bloeit en floreert. Je maakt in een leven twee ontwikkelingen door: van kind naar jongvolwassen en van jongvolwassen naar volwassen. Je krijgt verantwoordelijkheid en moet keuzes maken, maar je bent ook nog een beetje kind. De meeste studies zijn alleen maar gericht op kennis vergaren en toetsen halen. Studenten beginnen al compleet overwerkt aan een baan, als dat al lukt."

Veel mensen vinden het moeilijk om te kiezen en lijden aan keuzestress. Hebben jullie nog een tip voor deze groep?

Fleur en Vera: "Als je te veel dingen wil en niet kan kiezen, vraag jezelf af wat je nú energie geeft en wat ervoor zorgt dat de stress vermindert? Sporten, lezen, met vrienden zijn, iets waar jij op dat moment behoefte aan hebt. Dat zorgt voor ontspanning, blijdschap en misschien zelfs wel nieuwe energie."

Ster advertentie
Ster advertentie