HUMAN

Acteur Kevin Hassing (38) drinkt al ruim drie jaar geen alcohol: "Ik dronk om even niets meer te voelen"

foto: Isabel Sánchez Olidfoto: Isabel Sánchez Olid
  1. Nieuwschevron right
  2. Acteur Kevin Hassing (38) drinkt al ruim drie jaar geen alcohol: "Ik dronk om even niets meer te voelen"

Veel Nederlands kozen ervoor om afgelopen maand mee te doen aan Dry January en de drank te laten staan. Dat allemaal voor één maand. Maar hoe is het eigenlijk om voor altijd te stoppen met alcohol? Acteur Kevin Hassing (38) maakte die keuze. "Ik kijk weer uit naar de toekomst, in plaats van naar de volgende keer dat ik kan drinken."

Na een drukke dag komt Kevin eindelijk thuis. Hij trekt de koelkast open, en vult een goed glas met wijn. Hij begint met koken en drinkt zijn wijntje. "Voor mij was koken het perfecte moment om te beginnen met drinken. Dat hoort er toch een beetje bij."

Keven is acteur, je kunt hem kennen van het theater en zijn rollen in Goede Tijden, Slechte Tijden en Centraal Medisch Centrum. "Na een draaidag of een avond op het podium voelde ik veel adrenaline. Alcohol is de perfecte manier om die high vast te houden."

Maar die high was niet de enige reden om te drinken, Kevin dronk ook om negatieve gedachtes de kop in te drukken. Kevin ervaart op dagelijkse basis spanning, paniek en angstgedachten. "Alcohol maakte me ontspannen en rustig. Ik kon mijn onzekerheid rondom mijn werk als acteur dempen. Het was een makkelijke manier om heel snel even niets te voelen. Eigenlijk gebruikte ik alcohol dus als een vorm van zelfmedicatie."

Na een wijntje tijdens het koken ging Kevin over op pure wodka. Iedere dag dronk Kevin omgerekend veertien glazen alcohol. "Ik dronk het liefst thuis, want daar zag niemand het. Uiteindelijk was mijn lichaam zo gewend aan alcohol, dat ik geen katers meer had. Ik was ervan overtuigd dat drank mij overeind hield en de oplossing was voor mijn problemen en negatieve gedachten. Maar dit is natuurlijk dweilen met de kraan open. De alcohol was het probleem."

Tekst gaat verder onder afbeelding

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Op een roze wolk

"De eerste periode dat je bent gestopt met alcohol, kom je op een zogeheten ‘roze wolk’ terecht. De alcohol is je lichaam uit en al snel voel je je stukken beter. Je slaapt beter, je voelt je fitter en zintuigen lijken zich opnieuw uit te vinden. Je voelt je dus eigenlijk fysiek heel erg goed," legt Kevin uit.

Onder begeleiding gaat Kevin zijn nieuwe nuchtere leven tegemoet. Zijn vrienden en familie waren in deze tijd zijn steun en toeverlaat. Hij ging in behandeling bij Jellinek en om zijn verslaving te lijf te gaan. "Maar als dat gevoel uiteindelijk weer weg zakt, word je met je neus op de feiten gedrukt. Want hoe ga je verder met je leven als er op zoveel plekken in onze maatschappij mensen zijn die alcohol drinken en je steeds opnieuw confronteren? Dat vond ik enorm lastig." Daarnaast verdooft Kevin zijn angsten niet meer met alcohol: "Ik ga ze aan en leer om daar op een gezonde manier mee om te gaan."

Sociale druk

Kevin ziet dat het drinken van alcohol volledig geaccepteerd is in onze maatschappij, omdat het gezellig is. "Ik denk dat alcohol een sluipmoordenaar is. Ik had pas door dat ik verslaafd was toen het eigenlijk te laat was. Dat is in mijn ogen ook een van de grootste gevaren van de sociale acceptatie van drank."

"Alcohol drinken is heel normaal in onze maatschappij," gaat Kevin verder. "Ik denk dat veel mensen alcohol gebruiken om zich sociaal te verhouden tot andere mensen op feestjes. Alcohol hoeft niet gevaarlijk te zijn, maar als jij een drankje nodig hebt om uit je schulp te kunnen kruipen op een feestje, ben je eigenlijk al afhankelijk."

Ongezellig

Maar is het niet onwijs saai om zonder drankje op een feestje te staan of met je vrienden naar het terras te gaan? "Mensen noemen mij al gauw ongezellig als ik vertel dat ik geen alcohol drink. Ik was zelf ook altijd degene die het hardst riep dat een drankje erbij hoort en een glaasje wijn wel kan."

"Ik wilde dat mensen meedronken en dat ik niet de enige was die aan de alcohol toegaf. Want als iemand met mij meedrinkt, dan heb ik geen probleem, dacht ik." Het leven zonder alcohol is in de ogen van Kevin allesbehalve ongezellig: "Mijn leven is juist fijner en rustiger geworden. Ik kijk weer uit naar de toekomst, in plaats van alleen naar het volgende feestje of naar de volgende keer dat ik weer kan drinken."

Dry January of Dry Life?

"Ik denk dat Dry January een goed moment is voor veel mensen om bewuster om te gaan met alcohol. Na vier weken voor de fris gegaan te zijn, denken zij er in de toekomst misschien sneller aan om geen alcoholisch drankje te drinken. Ik denk dat er op deze manier meer aandacht komt voor de schadelijke kant van alcohol. Maar dat het net zo slecht is als roken, dat realiseert eigenlijk niemand zich."

Dat een Dry Life geluk met zich mee kan dragen, weet Kevin als geen ander. "Laat dat drankje gewoon voor een keertje staan. En als jij een probleem hebt met alcohol en je wilt er mee stoppen, doe het dan niet alleen. Het is iets waar je zonder kennis en hulp gewoon niet zomaar vanaf komt. Ik kon dat ook niet alleen, en kan dat nog steeds niet alleen. Zoek steun bij je vrienden, vertel het aan je familie. De een gaat één keer per week naar een groep gelijkgestemden en de ander gaat intern voor een langere tijd. Hulp is er op allerlei manieren."

Hoe denken de 3FM-luisteraars over Dry January?

3FM HUMAN vroeg aan de 3FM luisteraars of zij mee hebben gedaan met Dry January en hoe zij dit hebben ervaren. Zo wilde 13% niet meedoen omdat zij alcohol liever niet willen missen. 37% van de luisteraars liet weten dat zij druk voelen in de kroeg of club om mee te drinken met vrienden.

Luisteraars Jan (25) en Emma (21) deden de afgelopen maand mee aan Dry January. Dit waren hun ervaringen!

Wat was jullie motivatie om mee te doen aan Dry January?

Emma: "Ik heb zelf vorig jaar negatieve ervaringen gehad met alcohol. Achteraf zie ik dat dat kwam omdat het niet goed met me ging. Ik gebruikte drank als een uitweg. Mijn leven bestond uiteindelijk alleen nog maar uit uitgaan en drinken. Daarnaast werkte ik in de horeca, waar een echte drinkcultuur heerst. Uiteindelijk heeft mijn vriend mij aangemoedigd om even niets meer te drinken."

Hoe hebben jullie deze maand beleefd?

Jan: "Het is mij goed bevallen de afgelopen maand. Ik voel mij erg goed en plak er nog een non-alcoholische maand aan vast. Een biertje of rood wijntje vind ik erg lekker op zijn tijd en het brengt ook zeker gezelligheid met zich mee. Al denk ik niet dat ik tijdens Dry January ongezelliger ben geweest."

Emma: "Ik moet zeggen dat ik mij mentaal fijner voel zonder alcohol. Ik heb meer energie en heb meer tijd voor mijn relatie en vriendschappen. Ik ben blij dat ik mee heb gedaan aan Dry January en denk dat ik alcoholvrij doorga. Natuurlijk is er niks mis met af en toe even gezellig iets drinken, maar ik voel mij zonder wel echt veel beter."

Het lijkt er soms op dat alcohol er nou eenmaal bij hoort als je het gezellig wilt hebben en dat zonder je gelijk de stempel 'ongezellig' krijgt. Hebben jullie dit ook zo ervaren?

Jan: "Ik kreeg de afgelopen maand vaak scheve gezichten toen ik op feestjes vertelde dat ik geen alcohol dronk. Het viel me op dat mensen het dus wel verwachten. Dat is eigenlijk raar, want andere drugs (wat alcohol eigenlijk ook is) worden niet sociaal geaccepteerd. Toch kreeg ik later op een verjaardag wel te horen dat ze er respect voor hadden dat ik de keuze had gemaakt om niet te drinken!"

Emma: "Ik had vrienden waarmee ik veel op stap ging. Het werd als ‘cool’ gezien om dan zo veel mogelijk shotjes te doen. Toen ik stopte met drinken, zei ik veel feestjes af. Ik merkte daarna wel dat deze vrienden eigenlijk helemaal geen contact meer met mij zochten."

Nu je het biertje of wijntje liet staan, wat vond jullie dan het lekkerste drankje?

Jan: "Voor mij was Sprite wel echt de beste vervanger. Suikervrij en blijft zelfs als je de fles langer open laat staan goed te drinken!"

Ster advertentie
Ster advertentie