3FM nieuws

Koos van Plateringen over zijn podcast 'Eerlijk over Alcohol'

  1. Nieuwschevron right
  2. Koos van Plateringen over zijn podcast 'Eerlijk over Alcohol'

Sanders Vriendenteam heeft een bijzondere gast vandaag. Namelijk Koos van Plateringen, presentator van Shownieuws. Hij ziet eruit als een gezellige gast, waar je lekker mee kan borrelen. Dat was ook zo, maar 4,5 jaar geleden gooide Koos het roer om. Alcohol zat hem in de weg en werd zelfs een probleem in zijn leven, maar daar kwam hij pas achter toen hij hulp ging zoeken.

Over zijn probleem en de verandering in zijn leven nu hij niet meer drinkt, heeft Koos een podcast gemaakt 'Eerlijk over drinken' en 3FM-dj Sander Hoogendoorn maakt deel uit van het tweede seizoen.

"Ik had een verslaving"

Koos was een weekenddrinker, maar de voorpret begon vaak al eerder in de week. “Als je mij op vrijdagavond had uitgenodigd voor een verjaardag, dan was ik er al vanaf woensdag mee bezig.” Er was ontlading nodig en het idee dat de fles open mocht, bracht hem al ontspanning voordat hij iets gedronken had. “Ik had een verslaving,” vertelt de presentator. Hij ging dan ook altijd door tot het gaatje. Zo sneakte hij achter de dj-booth, ging op de bar klimmen, viel om, zocht ruzie en versierde getrouwde mannen. “Het was echt gênant.”

Twee verschillende Sanders

Sander herkent zich hierin, maar dan vooral dat hij achteraf hoorde van mensen dat hij helemaal niet leuk was toen hij dronken was. “Terwijl ik dacht dat ik een leuke, losse, vrije avond heb gehad.” Sander vindt Koos zijn verhaal heel inspirerend, maar zit zelf nog midden in het proces. “Wat ik het mooie vind van jou, is dat je bewust bent van de struggle waar je inzit,” zegt Koos. Sander zijn struggle is dat hij het gevoel heeft dat er twee verschillende Sanders zijn. De ene wil lekker borrelen en de gangmaker zijn tot diep in de nacht. Aan de andere kant is hij een mens geworden die veel fitter is, een marathon rent en in de voorbereiding 6 weken niet drinkt. Het liefst wil hij kijken hoe er een balans in kan worden gevonden. Het kan ook prima naast elkaar bestaan, maar de bewustwording van de gevolgen van alcohol is iets waar Koos graag mee wil helpen.

Dit is ook de reden waarom Koos zijn podcast is gaan maken. Hij had zelf geprobeerd om te stoppen, maar dan na een paar weken kwam hij weer terug in zijn oude gedrag. “Er was een moment dat ook collega’s er last van krijgen en mijn man had al een keer gezegd van als dit zo doorgaat, weet ik niet of ik bij je blijf.” Hij heeft hulp gezocht bij een kliniek en ging daar elke woensdag over zijn probleem praten. Een jaar later had hij zoveel positieve effecten van het niet drinken, dat hij er een nieuw leven voor terugkreeg. “Veel intenser, mijn gevoel kwam terug. Eigenlijk het verschil tussen een 2D en een 3D film.” Hij wil iedereen laten weten dat een leven zonder alcohol mogelijk is en zelfs nog veel leuker is.

Podcast

Koos is met een microfoon naar de kliniek gegaan en heeft gepraat met zijn begeleider over hoe hij het proces heeft doorlopen. Dat is de eerste aflevering geworden en daarmee is hij naar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gestapt. Zij vonden dit goed passen bij de campagnes die zij doen en boden hulp. Toen is Koos gaan praten met bekende Nederlanders die gestopt zijn of geminderd. "Om te benadrukken wat het je oplevert als je een tijdje niet drinkt."

Bekijk hier het hele gesprek met Koos van Plateringen:

Ster advertentie
Ster advertentie