HUMAN

3FM Talent MAXINE: "Ik moet kappen mezelf met anderen te vergelijken"

foto: Rosella Fennisfoto: Rosella Fennis
  1. Nieuwschevron right
  2. 3FM Talent MAXINE: "Ik moet kappen mezelf met anderen te vergelijken"

Deze maand staat in het teken van de Muziek van 2023. En daarom gaan wij op bezoek bij nieuwe artiesten met een bijzonder verhaal. Luister je graag pophits met een vrolijke beat waardoor je de longen uit je lijf zingt? Zet dan MAXINE op repeat. "Ik hoop dat mijn muziek een soundtrack is van alle fases die je in je leven doorloopt om volwassen te worden."

2022 was hét jaar dat singer-songwriter MAXINE (24) doorbrak. Met haar single 'Only Us' werd ze 3FM Talent, stond ze in het voorprogramma van Blanks en RONDÉ en ging op tournee met KUZKO.

Als jouw goede voornemen voor 2023 is dat je minder wil overdenken, dan mag de nieuwe single 'Kinda Wanna' niet op je playlist ontbreken. In gesprek met 3FM HUMAN neemt MAXINE haar eigen overdenk-geschiedenis onder de loep, geeft ze tips hoe zij hiermee omgaat en vertelt ze over haar nieuwe muziek.

Waar gaat jouw nieuwe single Kinda Wanna over?

"Het liedje beschrijft de levensfase waarbij het lijkt alsof iedereen zijn leven op orde heeft, behalve jij. Je vergelijkt jezelf continu met anderen en overdenkt al je keuzes. Dat zing ik ook: 'Kinda wanna, should I stop? Kinda wanna, maybe not.' Dus: ga ik voor stabiliteit of haal ik mijn schouders op en zie ik het wel?"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wat is dan volgens jou je leven op orde hebben?

"Voor mij is dat een vaste baan, met een goed salaris waardoor ik niet hoef te stressen of ik mijn huur kan betalen. Én dat je qua levensstijl past bij die van je vrienden en de banden met hen en je familie goed onderhoudt.

Ik schreef dit nummer toen ik net was afgestudeerd. Ik viel daarna in een gat. Opeens ben je klaar en moet je je dromen waarmaken. Dat voelde als een grote drempel. Ik was mezelf veel met anderen aan het vergelijken. Zowel binnen de muziekindustrie, als met vriendinnen. Zij kregen allemaal een vaste baan met een goed salaris, zaten in een negen-tot-vijf-werkmodus. En mijn leven is heel onregelmatig, ik kan niet van negen tot vijf werken. Soms denk ik dan: moet ik me aanpassen?"

Maar eh... Je bent wel pas 24 jaar. Zijn je twintigere jaren niet juist om te onderzoeken wat je wil in het leven en soms keihard op je bek te gaan?

MAXINE lachend: "Eigenlijk wel. Ik adviseer mijn vrienden die twintig zijn stuk voor stuk dat ze lekker moeten leven, en af en toe mogen falen. Daar leer je van. Maar ik volg mijn eigen advies vaak niet op.

Ik voel die druk om mijn leven op orde te hebben vooral door sociale media. Daar zie je alleen de hoogtepunten en successen van anderen. Ik denk snel: waarom heb ik dat niet? Ik haal mijn eigen prestaties naar beneden en twijfel daardoor aan mezelf. Ik moet sneller beter en groter worden. Ik moet echt kappen mezelf met anderen te vergelijken. Iedereen heeft zijn eigen levenspad."

Tekst gaat verder na afbeelding

MAXINE lachend met een glitterpak aan tegen een gouden achtergrond

foto: Rosella Fennis

MAXINE

Je zingt in Kinda Wanna: “I like it when my life’s a mess”. Waarom vind je het fijn dat je leven soms een rotzooi is?

MAXINE blozend: "Weet je, dit is misschien echt een Generatie Z-ding, maar ik probeer te leven volgens de regel dat elk moment - goed of slecht - slechts een plotpunt is voor mijn grotere verhaal. Ik ben de schrijver, producer, regisseur en hoofdrolspeler van mijn leven. Soms is het heerlijk om onbeschaamd te leven en jezelf een plotwending te geven die niemand zag aankomen, inclusief jijzelf. En eerlijk, ik heb ook juice nodig voor mijn nummers.

Ik hoop dat mijn muziek een soundtrack is van alle fases die je in je leven doorloopt om volwassen te worden, zoals de liefdesfase, de heartbreak fase en de ‘ik-weet-niet-wat-ik-wil-met-mijn-levensfase’. Ik hoop dat jonge mensen zich herkennen in mijn muziek."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In een recensie over Kinda Wanna stelt 3voor12 de vraag: is overdenken kracht of overmacht? Wat denk jij?

"Er valt voor beide wat te zeggen. Het kan een kracht zijn, omdat je bewust keuzes maakt die je leven kunnen bepalen. En het kan ook overmacht zijn als je te veel op je onzekere gedachten vaart, waardoor je jezelf tegenhoudt en in je schulp blijft. Ik probeer altijd naar mijn hart te luisteren, en niet te veel naar mijn hoofd.

Dat is wel makkelijk praten. Ik heb ook weleens ruzie met een vriendin en dan kan ik urenlang balen over de kwetsende dingen die ik heb gezegd. Dan verdrink ik bijna in mijn onzekerheid. Om uit die ‘overdenkmodus’ te komen forceer ik mezelf een keuze te maken: ik moet het leren los te laten, óf ik ga het oplossen. Kijk, we maken allemaal fouten in het leven. Zo nu en dan falen we hard. Dat kan een stimulans zijn om het vervolgens anders en beter te doen."

Klinkt als een gouden tip. Heb je nog meer tips voor mensen die overdenken?

"Mijn eerste tip is: relativeren. Vaak maak je alles in je hoofd erger dan het werkelijk is. Schrijf het daarom op. Hierdoor zet je je gedachten en gevoelens in perspectief, en zie je dat het vaak allemaal meevalt. Neem jezelf gewoon niet te serieus. Soms is het lekker om fouten te maken, daar leer je van. De wereld vergaat écht niet omdat jij een keer iets doms doet.

Een andere tip is: praat met vrienden, huisgenoten of familieleden. Dit zijn mensen die worstelen met dezelfde onzekerheden. Zo weet je dat je niet de enige bent.

En stel je zit in die overdenkmodus, maak dan een ‘ik hou van het leven-playlist’. In mijn lijstje staan allemaal vrolijke uptempo tracks. Zo haal ik mezelf uit een sleur waarbij ik mezelf alleen maar naar beneden haal."

Drie nummers die MAXINE aanraadt om je beter te voelen:

  • Nights Like These van Will Jay. Dit is mijn ultieme main character nummer. De kern is: doe wat je wil want de nachten en dagen die je nu meemaakt krijg je nooit meer terug. Maak het beste van elke dag!
  • Pumpin Blood van NONONO. En dan de Jane Doze remix. Deze komt uit een van mijn lievelingsfilms Endless Love. Dit is voor mij hét nummer voor een perfecte zomer. Lekker leuke dingen doen met je vrienden waar jij energie van krijgt.
  • Love You Like That van Dagny. Dit nummer gaat over het vinden van de perfecte liefde die je niet meer los kunt laten. Dat kan over een partner gaan, maar ook vrienden en familie.

Dank je wel voor de tips MAXINE! En wij zijn benieuwd... Komt er nog meer nieuwe muziek aan?

“Ja, binnenkort! Ik ga nog niet verklappen waar het over gaat. Ik vind deze eigenlijk best wel eng om te releasen. Dit nummer is heel persoonlijk. Ik heb meerdere keren gehuild tijdens het schrijven. Het is mijn meest eerlijke nummer tot nu toe. Ik heb het al op mijn tour gezongen, dus ik ben benieuwd of mensen het zullen herkennen.

Daarnaast sta ik binnenkort in het voorprogramma van Jaap Reesema. We gaan ook samen drie liedjes zingen. Ik kan niet wachten.

En de laatste tijd krijg ik vaak DMs van jongeren die zich eenzaam of depressief voelen en in mijn muziek weer kracht en licht zien. Ik wil mij graag meer inzetten om hen te helpen. Momenteel kijk ik of ik met een organisatie kan samenwerken. Stay tuned!”

Ster advertentie
Ster advertentie