HUMAN

3FM Talent néomí vertelt over haar biseksualiteit

foto: Philine van den Hulfoto: Philine van den Hul
  1. Nieuwschevron right
  2. 3FM Talent néomí vertelt over haar biseksualiteit

Het is 'de maand van de nieuwe muziek van 2023' bij 3FM en dat betekent allemaal prachtige nieuwe muziek van artiesten die komend jaar jouw hart gaan veroveren. Afgelopen week werd néomí benoemd tot 3FM talent. Live speelde ze haar nummer 'If I wasn't made for love', dat ze schreef toen ze voor het eerst verliefd werd op een meisje. "Op school had ik geleerd dat jongen-meisje de norm was, ik was zo verliefd maar ook bang dat ik het niet goed zou doen."

Neomi Speelman (25) aka néomí verliet op haar vijftiende Zwijndrecht om in Amsterdam een muziekopleiding te volgen. "Muziek was eigenlijk altijd onderdeel van mijn leven, maar ik had nooit bedacht dat ik muzikant wilde worden. Toen ik op de middelbare school van de havo naar het vmbo ging, was ik ineens een stuk eerder klaar met school en wist ik eigenlijk niet wat ik moest doen. Omdat ik wel van muziekmaken hield, meldde ik mij aan voor de muziekopleiding van het ROC van Amsterdam waar ik meteen werd aangenomen."

Tijdens haar opleiding schrok Neomi van het andere talent dat op de school rondliep. "Veel mensen doen die opleiding als ze al wat ouder zijn, ik was echt piepjong en had helemaal niet zoveel ervaring. Ik dacht al snel: ik ben helemaal niet speciaal of bijzonder."

Neomi studeerde af met een cover en had het gevoel dat ze nooit meer muziek zou maken, dus nam ze een baantje op Schiphol. Na een tijdje begon ze weer muziek te maken voor zichzelf. "Ik heb toen gewoon 'voor de leuk' een eigen geschreven liedje op Facebook gezet en dat is via via bij mijn huidige manager terecht gekomen."

Hierdoor kunnen wij nu al een jaar genieten van Neomi's ontroerende muziek. In onderstaand interview vertelt Neomi waar het nummer "If I wasn't made for love" over gaat.

Het artikel gaat verder onder de video

Bijna een jaar geleden kwam het nummer 'If I wasn't made for love' uit; waar gaat dat nummer over?

"Ik was net heel erg verliefd geworden op mijn ex-vriendin. Het was voor het eerst dat ik verliefd werd op een meisje en ik vroeg me af: Hoe ga ik dit ooit onder de knie krijgen? En doen op een manier die goed is?"

Twijfelde je op dat moment over je eigen seksualiteit?

"Nee, het was voor mij wel heel duidelijk dat ik dus biseksueel was. Ik was verliefd geweest op mannen en nu op een vrouw en dat voelde allemaal even echt. Dat mijn nummer gaat over dat ik niet voor de liefde gemaakt ben, komt ergens ook wel een beetje vanuit het dramatische perspectief van een achttienjarige, maar ik voelde dat toen wel zo. Ik had super vrije ouders, maar op school had ik toch geleerd dat jongen-meisje de norm was. Ik was ook gewoon erg onzeker."

Waar was je dan onzeker over?

"Ik vond seks met haar heel spannend. Tijdens seksuele voorlichting kreeg ik alleen informatie over man-vrouw en dan zelfs alleen over condooms en penetratie. Ik weet nog heel goed dat ik mijn zus een keer heb gevraagd hoe je moest pijpen, en dat zij dat voordeed met een bierflesje. Maar aan wie moest ik vragen hoe ik seks moest hebben met een andere vrouw?"

Hoe heb je dat toen gedaan?

"Door het gewoon te doen, haha. Maar met echt super veel onzekerheid. Mijn vriendin had wel al ervaring, dus ze kon mij ook wel helpen maar mijn eerste keer met haar sloeg echt nergens op. Ik had altijd op een bepaalde manier seks met mannen en masturbeerde op één manier, en eigenlijk kende ik mijn eigen lichaam helemaal niet zo goed.

Kijk, piemels werken toch allemaal een beetje hetzelfde, je trekt het een beetje heen en weer en dan werkt dat gewoon. Oké sorry mannen, ik mag jullie ook niet zo over één kam scheren, maar het is wel echt iets rechtlijniger. Ik heb in deze relatie juist veel over mijn eigen lijf geleerd."

Waren er meer dingen anders of nieuw voor je toen je een relatie met een vrouw had?

"Veel dingen vielen mij op waar ik mij daarvoor, toen ik nog een heteroseksuele relatie had, nooit om had bekommerd. Ik was gewend dat ik mij in de openbare ruimte gewoon verliefd kon gedragen. Toen ik in de bus een keer tegen mijn vriendin aankroop, begon het omaatje voor ons letterlijk te kokhalzen. Ik snapte er niks van, het voelde alsof ik ineens niet meer oké was.

Ook als we uit gingen, vroegen mannen heel vaak 'mag ik meedoen', als ik met mijn vriendin stond te zoenen. Ik zou dat zo graag een keer terug willen doen bij die mannen, als ze met hun vriendin staan te tongen, want dat is toch echt idioot?"

Misschien moeten we dat als experiment eens doen! Maar de reacties kwamen dus vooral van mensen die je niet kende?

"Toen ik net verliefd was, heb ik aan mensen zoals mijn moeder en beste vriendin gevraagd of ze het 'raar' vonden dat ik verliefd was op een meisje. Toen kreeg ik wel vaak te horen dat ze dachten dat ik eigenlijk hetero ben, maar dat ik vooral moet doen waar ik gelukkig van word. Ook toen mijn relatie na 3,5 jaar uitging en ik daarna weer een relatie kreeg met een man, kreeg ik vaak te horen dat ik aan het 'experimenteren' was, dat ik het 'gewoon even geil' vond en dat het allemaal een 'opwelling' was. Wie heeft er nou een opwelling van ruim drie jaar?"

Kwamen er ook dat soort reacties van mensen van wie je het niet had verwacht?

"Ja, juist binnen de LGBTQ-scene kunnen mensen hard zijn. Biseksualiteit wordt door sommige gezien als 'niet echt gay'. Veel lesbiennes denken dan toch dat je óf nog niet echt uit de kast bent of uiteindelijk gewoon weer terug gaat naar mannen."

Hoe zie jij dat zelf?

"Ik denk dat liefde niet zo zwartwit is, voor mij in ieder geval niet. Ik word gewoon verliefd en dat kan op mannen of op vrouwen zijn. Daarbij denk ik dat mensen eens moeten stoppen om zich zo druk te maken over iemand anders' seksualiteit. Er zijn echt véél méér dingen, waar we ons zorgen over kunnen maken, denk aan klimaatverandering, wereldleiders die helemaal gestoord zijn, kapitalisme, noem maar op."

Zie je het als jouw taak om daar als artiest over te praten?

"Ik ben eigenlijk echt nog niemand; Dua Lipa of Billie Eilish kunnen echt verschil maken. Maar als ik op het podium sta, ben ik wel altijd heel open over mijn seksualiteit omdat ik vind dat het gewoon normaal moet zijn en bespreekbaar. Het is ook niet zo dat ik elke keer ga schreeuwen 'ik ben Neomi en ik ben biseksueel', maar ik ga het ook voor niemand verbergen."

In april 2023 komt néomí's eerste album uit.

Ster advertentie
Ster advertentie