HUMAN

Platinum Tickets, wie verdient daar aan? "Ik betaalde €150 meer zonder extra voordelen"

foto: 3FMfoto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. Platinum Tickets, wie verdient daar aan? "Ik betaalde €150 meer zonder extra voordelen"

€170 betalen voor een concertticket waar de persoon naast je €80 voor heeft betaald. Herkenbaar? Je bent niet de enige. Bij deze zogeheten Platinum Tickets betaal je meer geld zonder extra voordelen. 3FM HUMAN vroeg de 3FM luisteraars wat ze hier van vinden en ging op onderzoek uit of Platinum Tickets eigenlijk wel verkocht mogen worden en waarom dat gebeurt.

Platinum Tickets zijn al een tijd te vinden op de Nederlandse muziekmarkt. Bij grote concerten en evenementen worden ze aangeboden tijdens de kaartverkoop. Deze trend, overgewaaid vanuit de Verenigde Staten, houdt in dat je meer betaalt voor een concertticket wanneer er veel interesse is in het concert.

Wat zijn platinum tickets?

Platinum tickets zie je vooral bij concerten of evenementen waar veel interesse in is. De prijzen zijn variabel en worden bepaald door vraag en aanbod. De Platinum Tickets gaan in de verkoop op het moment dat blijkt dat er veel vraag is. Als de vast geprijsde tickets uitverkocht zijn, wordt er gekeken naar hoeveel interesse er is voor de tickets. Op basis daarvan wordt de prijs van een Platinum Ticket bepaald. Het prijsverschil hoeft niet alleen voor de voorste rij te gelden of voor de beste plaats. In alle rangen wordt gekeken naar de zogenoemde marktwaarde, legt Mojo uit.

Op 16 januari reageerden 1500 van jullie op onze Stories.

foto: 3FM

Op 16 januari 2024 reageerden 1611 van jullie op onze Stories

Toegestaan?

In onze Instagram-stories liet 88 procent van jullie weten dat jullie de Platinum Tickets oneerlijk vinden. Vele van jullie vroegen je ook af of de verkoop van Platinum Tickets eigenlijk wel mag.

3FM HUMAN heeft contact gezocht met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ze gaven aan dat het gebruik van variabele ticketprijzen is toegestaan en niet beperkt blijft tot de culturele sector. Denk bijvoorbeeld aan de variërende prijzen van een hotelkamer of vliegtickets. Het ministerie is op de hoogte van de ontwikkelingen rondom variabele ticketprijzen en staat hier niet negatief tegenover, omdat het op dit moment niet aan specifieke regels gebonden is. Uiteraard mogen consumenten bij variabele ticketprijzen niet misleid worden, laat het ministerie weten.

"Dat doen we onder andere door gesprekken te voeren, contacten te onderhouden en advies in te winnen bij andere departementen met expertise op het gebied van monitoring," laat het ministerie weten in een reactie.

Josephine (42) had niet door dat ze betaalde voor Platinum Tickets

foto: Josephine

Josephine

Via Instagram lieten jullie weten dat er veel onduidelijkheid is rondom de Platinum Tickets. Vaak werden Platinum Tickets gekocht in de veronderstelling dat je er mooiere betere plekken voor terug zou krijgen.

Net zoals Josephine (42), die zo'n €150 méér betaalde voor een Platinum Ticket. Ze dacht dat ze hiervoor betere stoelen zou krijgen. "Later besefte ik dat ik veel te veel geld had betaald voor het concertticket. Bij de tweede show had ik namelijk wel betere stoelen en had ik ook betaald voor Platinum Tickets. Toen voelde ik me genaaid."

Bij de Consumentenbond zijn ze het helemaal met jullie eens en begrijpen ze het probleem. Gerard Spierenburg, woordvoerder van de Consumentenbond, vindt het concept rondom Platinum Tickets ook onduidelijk. "Door het woord ‘Platinum’ lijkt het alsof je er iets extra’s voor krijgt, maar dat is niet zo. Dit kan frustrerend zijn."

Mojo Concerts is van mening dat Platinum Tickets niet onduidelijk zijn. Volgens de organisatie wordt er duidelijk over gecommuniceerd op de website van Ticketmaster, en je ziet zelf dat je een Platinum Ticket koopt bij het bestellen. Mojo Concerts begrijpt wel dat de naam 'platinum' verwarrend kan zijn.

Hoe zijn Platinum Tickets ontstaan?👇

Woordvoerder van Mojo Concerts, Shally Hurkmans, legt uit dat de Platinum Tickets zijn ontstaan doordat artiesten zagen hoe de concerttickets door andere partijen werden doorverkocht en er met de opbrengst vandoor gingen. Van dit geld zien de artiesten zelf niets terug. "Het gaat erom dat de grote bedragen van de tickets nu in handen zijn van andere partijen. De artiest doet ook gewoon zijn werk dus het zou eerlijk zijn als ze zelf die opbrengst verdienen.

Door die realisatie zijn de artiesten beter gaan kijken naar de organisatie van een tour. Dat heeft ertoe geleid dat artiesten de Platinum Tickets zijn gaan aanbieden bij de verkoop voor de concerten.

En Ticketmaster dan?!

Vele van jullie vroegen je af of Ticketmaster extra verdiend aan de Platinum Tickets. De woordvoerder van Ticketmaster laat in een reactie weten hoe de prijzen van concerttickets worden bepaald. "Promotors werken samen met artiesten en hun teams om prijzen vast te stellen die voor hen het meest logisch zijn, of het nu marktprijzen of vaste prijzen zijn. Ticketmaster bepaalt de prijs van beide soorten tickets niet."

Op de vraag of Ticketmaster er extra aan verdiend, heeft de redactie van 3FM HUMAN helaas geen antwoord gekregen.

Giovanni (21) vindt dat er een maximumprijs voor Platinum Tickets moet komen

foto: Giovanni

Giovanni

Giovanni (21) betaalde €168 voor de Platinum Tickets van Olivia Rodrigo, om er vervolgens achter te komen dat anderen daar €90 voor hadden betaald. Giovanni begrijpt waarom artiesten de Platinum Tickets inzetten, maar hij vindt dat het niet uit de hand moet lopen met de hoge prijzen. "Ik vind dat er een regeling moet komen waarbij de servicekosten dan omlaag gaan, of dat er een maximumbedrag wordt ingesteld met niet meer dan twintig procent boven de normale ticketprijs. Anders moet er een betere oplossing komen, want nu worden ticketkopers benadeeld."

Vrije markt

Dat die maximumbedragen er gaan komen, lijkt onwaarschijnlijk. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap geeft aan dat de bepaling van variabele ticketprijzen volledig aan de markt overgelaten wordt. Ook Spierenburg van de Consumentenbond vertelt waarom er weinig te doen valt tegen de variabele ticketprijzen. "Je mag als ondernemer zelf de prijs bepalen van je product. Dat is de kern van de vrije markt en zo werkt het nou eenmaal. Het gaat vooral om de grotere bedrijven en promotors die hier goed op inspelen en het is heel lastig om daar een stokje voor te steken."

Shally Hurkmans, woordvoerder Mojo Concerts, vertelt dat een concertbezoek toegankelijk zal blijven. "Het grootste gedeelte van de tickets die worden verkocht, zijn niet Platinum. Artiesten willen ook dat het concert betaalbaar blijft. Dus er zullen altijd lagere ticketprijzen worden aangeboden bij de verkoop."

Ticketmaster laat in hun reactie weten waarom er dynamisch met de prijzen van tickets wordt omgegaan. "Door de prijzen van de voorste plekken in een zaal vast te stellen op de marktwaarde, kunnen artiesten de achterste plekken in een zaal voor een lagere prijs aanbieden."

Inge (23) spreekt altijd met haarzelf een maximumbedrag af voor een concertticket

foto: Inge

Inge

Op de Instagram-stories liet een groot deel van jullie weten dat jullie weigeren te betalen voor een Platinum Ticket, bijvoorbeeld omdat jullie het belachelijk vinden. Ook Inge (23) is daar één van. "De hoge prijzen vind ik afzetterij. Ik spreek altijd met mezelf een maximumbedrag af van honderd euro dat ik mag uitgeven aan een concertticket. Platinum Tickets gaan daar vaak overheen. Ik weiger zoveel geld uit te geven aan een concertticket."

Meer betalen in de toekomst?

Spierenburg van de Consumentenbond laat weten dat de toegankelijkheid van concerten misschien wel in het gedrang komt door Platinum Tickets. "Het is aan de consumenten zelf om af te wegen of ze het geld ervoor over hebben. Dit kan in de toekomst problemen opleveren doordat consumenten kunnen afhaken vanwege de hoge prijzen en het niet willen betalen. Hopelijk leidt dit ertoe dat de prijzen weer een beetje normaliseren."

Ster advertentie
Ster advertentie