HUMAN

Mart (34) helpt ex-dakloze Kadhim aan een huis: "Onze eerste ontmoeting was als een blind date"

foto: HUMAN
  1. Nieuwschevron right
  2. Mart (34) helpt ex-dakloze Kadhim aan een huis: "Onze eerste ontmoeting was als een blind date"

Van iemand willen helpen door vrijwilligerswerk naar echte vrienden, het gebeurde bij Kadhim en Mart. Via de Homies Foundation werden Mart en z’n vrienden gekoppeld aan de Senegalese Kadhim die in Nederland dakloos was geraakt. Sindsdien is het contact uitgegroeid tot een vriendschap. "Kadhim voelt als mijn kleine broertje."

Het is een regenachtige middag in Amsterdam en Kadhim (38) en Mart (34) doen samen een drankje in een cafeetje. Ze hebben elkaar al een paar weken niet gezien. Ze praten bij. Dit doen ze wel vaker. Nu had de ontmoeting iets meer noodzaak: Kadhim moet uit zijn huis over een paar weken.

Sinds Kadhim en Mart, tweeënhalf jaar geleden, zijn gekoppeld door de Homies Foundation, helpen Mart en z'n vrienden Kadhim regelmatig. “Wij werden in eerste instantie ingezet als vrienden. Een keer in de zoveel tijd bellen, even koffie drinken. Nu pakken wij ook de administratieve dingen op en helpen we bij het zoeken van een nieuw huis,” vertelt Mart.

Kadhim vertelt trots over zijn werk bij een groothandel in Amsterdam waar hij elke ochtend vroeg de vrachtwagens voorziet van eten. "Sinds ik hier begonnen ben met werken als bijrijder, is het mijn droom om vrachtwagenchauffeur te worden. Daarom ben ik nu begonnen met rijlessen voor mijn rijbewijs."

Wat is Homies?

Bij de Homies Foundation worden vriendengroepen gekoppeld aan dak- of thuislozen. Homies heeft een samenwerking met Stichting de Regenboog Groep en samen kijken ze welke mensen geschikt zijn om een homie-traject in te gaan. Vervolgens wordt door een matching gekeken of de homie en de vriendengroep met elkaar klikken.

foto: Mart

Mart (linksvoor) en Kadhim (linksachter) op de BBQ

Vriendengroep

Toen Mart de Homies Foundation in het nieuws voorbij zag komen, werd hij meteen enthousiast. “Ik vond het concept heel erg tof. Je kan op een laagdrempelige manier een steentje bijdragen. Toen ben ik mijn vrienden gaan peilen en zij reageerden ook enthousiast. Ik heb ons gelijk ingeschreven en al vrij snel nam Homies contact met me op.”

De vriendengroep bestaat uit acht vrienden en Kadhim als Homie. Niet iedereen uit de groep heeft evenveel contact met Kadhim. Mart is de ‘captain’ van de groep. Hij is de contactpersoon richting Homies en de Regenboog Groep en hij heeft veruit het meest contact met Kadhim. “Het is onmogelijk om met z’n allen af te spreken en rekening te houden met alle agenda’s,” vertelt Mart. “Soms spreken we in groepjes af. Meestal is het één op één met Kadhim.”

Bij de eerste BBQ met een paar vrienden van de groep, nodigden Kadhim ook een paar Senegalese vrienden uit. "We wilden wat cultuur met elkaar uitwisselen. Kadhim heeft toen Afrikaans voor ons gekookt hij liet ons een paar liedjes uit Senegal horen," vertelt Mart. "Kadhim liet nummers horen van Baaba Maal en Youssou N'Dour, maar ook een beetje hiphop. Dit vonden we echt leuk om te horen en er zaten wat bekende nummers tussen."

Ook voor Kadhim ging er een nieuwe muziekwereld open in Nederland. "Ik vind techno echt leuke muziek. Hier ben ik mee in aanraking gekomen op Nederlandse huisfeestjes. Vanuit Senegal kende ik dit genre totaal niet," vertelt Kadhim.

De eerste ontmoeting

De eerste keer dat Mart en Kadhim elkaar ontmoeten, is in een buurtcentrum in Amsterdam West. “Het was eerlijk gezegd een beetje ongemakkelijk,” vertelt Mart. “Je zit toch tegenover een vreemde. Het enige wat ik wist, is dat ik een of andere Kadhim ging ontmoeten.”

“Dat was voor mij hetzelfde,” vertelt Kadhim. “In het buurthuis sprak ik altijd af met een hulpverlener voor dak- en thuislozen, daarom voelde dit voor mij vertrouwd. Uiteindelijk weet ik nog dat ik Mart zag zitten en niemand had eigenlijk een idee hoe we dit nou moesten aanpakken.”

Mart vergelijkt de ontmoeting met een blind date. “Je bent aan elkaar gematcht, maar je kent elkaar nog niet. Daarnaast is het ook nog zo dat wij tot de pilotgroep behoorden. Het was een beetje aftasten wat werkte en wat niet.”

foto: Kadhim

Kadhim

Vriendschap

De band tussen Kadhim en Mart wordt steeds beter nadat ze vaker met elkaar afspreken. “De eerste keer vond ik het nog wel moeilijk, maar ik ben geen timide persoon. Het contact verliep al vrij snel goed met Mart en de groep,” vertelt Kadhim.

Nu spreken ze elkaar regelmatig. “Wat we het meest doen, is bellen en koffie drinken,” vertelt Mart. “Dit gebeurt ongeveer één keer in de twee weken. Soms zien we elkaar fysiek. Dan neemt Kadhim biertjes mee en gaan we bij iemand thuis zitten.”

“Ik word ook wel eens uitgenodigd bij Mart thuis,” vertelt Kadhim. “Laatst kwam ik daar bijvoorbeeld, terwijl hij ook zijn eigen gezin heeft met een vrouw en een dochtertje. Dat vind ik heel gezellig dat ik dan bij hem op bezoek mag komen.”

Kleine moeite, groot gebaar

Mart en de vrienden helpen Kadhim op verschillende manieren. Door de taalbarrière heeft Kadhim de meeste hulp nodig bij administratieve dingen. Het mailcontact met stichtingen en organisaties bij het zoeken voor een nieuw huis bijvoorbeeld. “Vaak zet ik mezelf in de cc, zodat als er vragen zijn waar Kadhim niet helemaal uitkomt dat ik dan eventueel in kan springen,” vertelt Mart.

Ook helpt de vriendengroep door in de eigen netwerken te gaan zoeken voor een nieuwe woning voor Kadhim. “Hoe we hem helpen, is letterlijk al onze contacten inschakelen, netwerken. Dat is iets wat voor ons allemaal een kleine moeite is,” vertelt Mart.

Mart vindt dat Kadhim zelf zijn grootste hulp is. “We geven Kadhim soms net even dat zetje om te helpen,” vertelt Mart. “Maar alles start bij z’n karakter en de motivatie die hij heeft om iets van zijn leven te maken. Dat komt totaal niet door ons. Dat komt door de discipline en doorzettingsvermogen van Kadhim zelf.”

foto: Mart

Kadhim en Mart

Realitycheck

Door Kadhim te helpen, blijft Mart met beide benen op de grond. “Het is een soort realitycheck voor mij. Het zorgt ervoor dat ik even uit mijn vertrouwde Amsterdamse bubbel stap. Veel mensen leven in een bubbel die op een bepaalde manier zorgeloos is. Homies is een goede manier om daar uit te stappen. Het is een kleine moeite voor mij.”

Echte vrienden

De vriendschap tussen Kadhim en Mart is langzaam gegroeid van vrijwilligerswerk naar een normale vriendschap. Naast alle hulp zijn ze echte vrienden geworden. “Het klikt gewoon goed. Ik vind het elke keer leuk om Kadhim te zien. Hij voelt echt een beetje als een broertje. Ik kan me voorstellen dat als het persoonlijk minder goed zou klikken, dat de band dan meer gericht is op de hulp. Dat is bij ons niet het geval,” vertelt Mart.

Kadhim is dankbaar voor de vriendschap die hij heeft met Mart. “Hij is een topper. Hij staat altijd voor me klaar. Zelf heeft hij ook een eigen gezin en toch neemt hij altijd op als ik bel of als ik hulp nodig heb. Hij zegt dan dat ik naar hem toe kan komen. Daar heb ik echt respect voor. Misschien is het voor Mart een kleine moeite, maar voor mij is het een groot gebaar. Hij is echt een goede jongen.”

Ster advertentie
Ster advertentie